Nazaj

Kako z lasersko vitreolizo odpravimo motnjave

Urša Pečjak, dr. med.

Urša Pečjak, dr. med.
specialist oftalmologije

20822-3 min24. 05. 2022

motnjave

Motnjave v vidnem polju so pogosta očesna težava. Navadno imajo izgled premikajočih senc ali plavajočih nitk v vidnem polju. Bolj so opazne, kadar pogled usmerimo v svetlo podlago. Največkrat so motnjave majhne in na takem delu vidnega polja, da niso zelo moteče. Takšne motnjave običajno ne zahtevjo zdravljenja, sčasoma se nanje privadimo in jih čez čas sploh več ne opazimo. Večjo težavo predstavljajo motnjave, ki se nahajajo v centru vidnega polja ali po velikosti zavzemajo pomemben del vidnega polja. Takšne motnjave lahko funkcionalno ovirajo vid do te mere, da določenih opravil ni mogoče opravljati.

Klasično zdravljenje funkcionalno pomembnih motnjav je vitrektomija. To je kirurški poseg, s katerim steklovino, ki zapolnjuje notranjost očesnega zrkla, nadomestimo s prozorno, umetno snovjo. Takšen poseg uspešno odpravi motnjave, a je povezan s potencialno resnimi tveganji, kot so nevarnost odstopa ali raztrganin mrežnice, krvavitev, vnetja rumene pege. Vse to so resni zapleti, ki lahko povzročijo trajno poslabšanje ali celo izgubo vida. Razumljivo je, da se vitrektomija kot rešitev za probleme motnjav uporablja le v primerih zelo izrazite funkcionalne oviranosti vida.

Laserska vitreoliza je razmeroma novo zdravljenje za odpravo motnjav. Princip tega zdravljenja je povsem drugačen. Gre za neinvaziven poseg, pri katerem s preciznim laserskim žarkom pod mikroskopom s kratkim impulzi energije raztapljamo nepravilne zgostitve v očesni steklovini, ki povzročajo motnjave. S to terpijo kirurško ne posegamo v notranjost očesa in nam omogoča ohranitev naravne očesne steklovine. Ta terapija je zato veliko varnejša, možni zapleti so redki in manj nevarni. To je razlog, da ima laserska vitreoliza veliko širšo uporabnost. S tem zdravljenjem lahko pomagamo tudi vsem tistim s kronično motečimi motnjavami, ki same po sebi še ne ovirajo vida. Z razmahom uporabe laserske vitreolize in odličnimi rezultati tega zdravljenja vse bolj spoznavamo, kako moteče so lahko za nekatere tudi manjše motnjave, ki objektivno še ne motijo vida.

Kot zelo koristna, se je laserska vitreoliza izkazala pri pacientih, ki se jim težave pojavijo po operaciji dioptrije z lečo ali po operaciji sive mrene. Tukaj ne gre za to, da bi sama operacija sprožila nastanek motnjav. Te postanejo na novo opazne zato, ker se z operacijo vid nenadoma zelo izboljša. Laserska vitreoliza je v tem primeru odlična rešitev, saj lahko z njo tudi po vstavitvi umetne leče brez kakršnega koli dodatnega operativnega posega povsem neinvazivno raztopimo vse nepravilnosti v steklovini in tako odpravimo moteče motnjave.

Raziskave potrjujejo, da lahko z lasersko vitreolizo pri preko 90 % pacientov uspešno odstranimo tudi manjše moteče motnjave. Poleg tega so dolgoročni učinki tega zdravljenja odlični, zapleti oziroma neželeni stranski učinki pa izjemno redki. Praviloma zadostuje za odpravo težav ena terapija, le izjemoma je čez čas potrebno za odstranitev preostanka motnjav terapijo ponoviti.

Izvedba laserske vitreolize ne zahteva posebne priprave. Gre za poseg, ki ga zdravnik opravi v ambulanti. Pacient pri tem sedi za preiskovalno mizo in gleda v mikroskop, natanko tako, kot med očesnim pregledom. Laserski impulzi, ki jih zdravnik usmerja v oko, so nevidni in jih tudi ne čutimo. Gre za povsem neboleč poseg. Rezultati so opazni kmalu, praviloma že naslednji dan, ko se zenca zoži in zgostitve steklovine pod vplivom laserske energije raztopijo.