Nazaj

Kako spoznati težave suhih oči

Urša Pečjak, dr. med.

Urša Pečjak, dr. med.
specialist oftalmologije

15411-2 min01. 03. 2022

suhe oči

Suhe oči so ena izmed pogostejših očesnih težav. Pomanjkanje solzne tekočine na površini roženice zmanjšuje zaščito očesa pred vplivi okolja in ovira obnavljanje sloja epitelnih celic, ki ščitijo površino roženice. To ustvarja neprijetne občutke draženja, pogosto pa tudi težave z vidom in vidno ostrino.

Povod za težave s suhimi očmi je lahko zmanjšana tvorba solzne tekočine ali njena spremenjena sestava, kar povzroči, da solzni film površini očesa ne zagotavlja zadostne zaščite. Vzroki za to so številni. Med pogostejšimi so motnje v delovanju Meibomovih žlez na notranji površini očesnih vek, ki tvorijo solzno tekočino, alergije, nekatere bolezni, kot so revmatoidni artritis, težave s ščitnico, nekatera avtoimuna obolenja. Spremembe v tvorbi solzne tekočine lahko povzročajo tudi zdravila, med pogostejšimi so hormonska nadomestna terapija, antihistaminiki, nekatera zdravila za zdravljenje zvišanega krvnega tlaka. Manjša tvorba solzne tekočine je lahko tudi posledica okvare roženice zaradi prekomerne uporabe kontaktnih leč, prehodno je lahko tvorba solz zmanjšana tudi po laserskih operacijah dioptrije.

Poznanih je nekaj dejavnikov tveganja, ki zvečujejo možnost nastanka suhih oči. Najpomembnejši je starost nad 50 let, saj se tvorba solzne tekočine z leti zmanjšuje. Težave s suhimi očmi so torej pogostejše po 50 letu starosti. Več težav s suhimi očmi imajo ženske, kar je povezano s hormonskimi spremembami tako med nosečnostjo, kot tudi zaradi jemanja kontracepcije ter v menopavzi. Pomemben dejavnik tveganja za težave s suhimi očmi je še neuravnotežena prehrana s pomanjkanjem živil, ki vsebujejo vitamin A ter omega 3 maščobne kisline. Prav tako se zvečuje tveganje za suhe oči pri dolgotrajni uporabi kontaktnih leč.

Simptomi suhih oči so zelo različni in sprva ob blagih težavah tudi precej nespecifični. Pogosto se na začetku tudi spreminjajo, pojavljajo se lahko le občasno. Značilno ob uporabi umetnih solz hitro minejo oziroma se zmanjšajo. To so simptomi ob katerih morate pomisliti na možnost suhih oči:

  • Zbadajoče bolečine v očesu

  • Občutek pekočih oči

  • Občutek praskanja in rezanja na očesni površini

  • Občutek peska ali tujka v očeh

  • Pordelost oči

  • Neprenašanje kontaktnih leč

  • Spreminjanje vidne ostrine in zamegljen vid

  • Občutek utrujenih oči

  • Solzenje, kot odziv telesa na draženje očesa zaradi pomanjkanja solz

Pri suhih očeh gre lahko za kronično napredujoče stanje. Pravočasno zdravljenje je ključnega pomena.

S kratkim testom ugotovite, stopnjo suhosti vaših oči in izvedite katera terapija suhih oči je najprimernejša.