Nazaj

Kako lahko pravilna higiena vek zmanjša težave pri suhih očeh

Urša Pečjak, dr. med.

Urša Pečjak, dr. med.
specialist oftalmologije

12552 min13. 09. 2022

nasvetisuhe oči

Težave, kot so občutek zbadanja in rezanja v očeh, tujka v očeh, pekočih bolečin, občasno prekomernega solzenja, preobčutljivosti na svetlobo in občutek utrujenosti oči, so zelo pogosto posledica suhih oči. Nastanejo lahko zaradi zmanjšane tvorbe solz, njihovega prehitrega odtekanja ali spremembe v sestavi solz.

Vzroki suhih oči se običajno prepletajo. Na spremembe v sestavi solz in njihovo tvorbo vplivajo starost, hormonske spremembe, vnetje vek, dolgotrajno za oči obremenjujoče delo, zadrževanje v prašnih prostorih, izpostavljenost soncu in vetru pa tudi nekatera bolezenska stanja in zdravila.

Končna posledica težav suhih oči je vnetje in razdraženost očesne površine in vek. S pravilno skrbjo za higieno vek lahko pomembno vplivamo na zmanjšanje vnetja vek, spodbujamo tvorbo solz in pozitivno vplivamo na sestavo solz. Robovi očesnih vek so tisti, ki med mežikanjem skrbijo za stalno vlaženje očesne površine, pri tem pa z nje odstranjujejo vse drobne tujke. Prav ti majhni delci, odkruški kože in trepalnic, ostanki ličil ter prašni delci iz okolja, se na robovih vek kopičijo. V njih se množijo bakterije, obloge pa mašijo izvodila solznih žlez. To robove vek draži in povzroča njihovo vnetje, ki se samo po sebi vzdržuje. Dolgotrajno vnetje robov vek povzroči propadanje solznih žlez ter kronične spremembe z zadebelitvijo robov vek. Simptmi suhih oči se s tem le stopnjujejo in težave so zaradi okvare vek vedno težje ozdravljive.

S pravilno higieno vek lahko učinkovito odpravimo njihovo vnetje, ki predstavlja enega najpomembnejših vzrokov za težave suhih oči. Najučinkoviteje za to poskrbimo s kombinacijo uporabe toplih obkladkov in higienskih krpic, namenjenih čiščenju kože vek. Pravilno to storimo tako, da pred čiščenjem veke s toplimi obkladki dobro segrejemo. To zmehča zasušene obloge in strjene oljne izcedke v izvodilih zamašenih solznih žlez. Zatem s higienskimi krpicami vsako veko ločeno nežno stiskamo, tako da potujemo od baze veke z zmernim pritiskom proti robu veke. Na ta način spodbudimo izpraznjenje zamašenih solznih žlez ter odstranimo z robov vek vse obloge. Higienske krpice za nego vek vsebujejo snovi, ki kožno površino razkužujejo in negujejo ter s tem preprečujejo razmnoževanje bakterij.

Kadar so težave s suhimi očmi že dlje časa prisotne in vnetje vek bolj izrazito, samo higiena vek pogosto ne zadošča za umiritev težav. V takšnih primerih umirjanje vnetja vek učinkovito dosežemo z Lipiflow terapijo. Gre za poseben aparaturni postopek, kjer z vmesnikom, nameščenim na očesne veke, izvajamo intenzivno kompresijsko masažo in gretje. S to terapijo lahko odpravimo tudi kronične zapore izvodil žlez, spodbudimo regeneracijo solznih žlez ter umirimo vnetje vek. Za trajno odpravo težav suhih oči je tudi po tej terapiji bistveno z vsakodnevno higieno vek skrbeti za preventivo in ohranjanje dobrega delovanja solznih žlez.

Pri suhih očeh gre lahko za kronično napredujoče stanje. Pravočasno zdravljenje je ključnega pomena.

S kratkim testom ugotovite, stopnjo suhosti vaših oči in izvedite katera terapija suhih oči je najprimernejša.