Nazaj

Allotex kolagenska lečka - nova rešitev za zdravljenje Keratokonusa

Igor Šivec Trampuž, dr. med.

Igor Šivec Trampuž, dr. med.
specialist oftalmologije

6341-2 min15. 11. 2022

keratokonus

Keratokonus je kronično počasi napredujoče obolenje roženice. Označuje ga nepravilno izbočenje roženice zaradi oslabelosti kolagena. Brez zdravljenja bolezen napreduje v kronično okvaro vida. Na mestu oslabitve lahko pride v skrajnem primeru do predrtja roženice, hudega brazgotinjenja in celo popolne izgube vida. Bolezen se pojavi v adolescenci ali v zgodnjem odraslem obdobju.

S sodobnimi diagnostičnimi postopki lahko keratokonus prepoznamo, še preden bolezen prične vplivati na slabšanje vida. To je pomembno, saj edino učinkovito zdravljenje, imenovano Crosslinking, omogoča le zaustavitev napredovanja bolezni. Če z zdravljenjem pričnemo v dovolj zgodnji fazi, lahko učinkovito preprečimo okvaro vida in trajno izgubo vidne ostrine.

Zdravnica Kristina Mikek je že leta 2006 v sodelovanju z utemeljitelji metode Crosslinking to metodo prenesla v Slovenijo. Opravila je pionirsko delo pri uvajanju te metode, deljenju znanja in izkušenj v strokovnih krogih ter širjenju zavedanja o pomenu pravočasnega zdravljenja keratokonusa z metodo Crosslinking.

S programom Moja Morela, ki smo ga zasnovali z namenom, da prispevamo k izboljševanju očesnega zdravja v družbi, brezplačno omogočamo vsem tudi preventivno preiskavo za izključitev keratokonusa.

Kljub uspešnosti metode Crosslinking pri zaustavljanju napredovanja Keratokonusa ostaja nerešen problem, kako pomagati tistim, kjer se je zdravljenje pričelo kasneje in imajo zaradi keratokonusa že trajno okvarjen vid in zmanjšano vidno ostrino. Novo upanje za te paciente prinaša zdravljenje z dodajanjem kolagenskega tkiva v roženico.

Terapija keratokonusa z Allotex kolagenom je revolucionarna tehnologija, ki temelji na tem, da v keratokonusno spremenjeno roženico z zmanjšano togostjo in oslabelim kolagenom dodamo prečiščeno kolagensko tkivo. Za to je potreben poseg s femtosekundnim laserjem, ki v srednjem sloju roženice ustvari tanek žep, v katerega kirurg z mikrokirurško tehniko doda kolagen. Tako se okrepi struktura roženice, poveča se njena debelina in obenem tudi korigira nepravilna ukrivljenost, ki kvari vidno ostrino.

V Moreli s predanostjo vodimo razvoj na področju zdravljenja keratokonusa. Nadejamo se, da bomo s tem novim zdravljenjem lahko pomagali do boljšega vida mnogim, ki jim je keratokonus okvaril vidno ostrino.