Nazaj

5 rešitev za težave s suhimi očmi

Urša Pečjak, dr. med.

Urša Pečjak, dr. med.
specialist oftalmologije

20872-3 min07. 12. 2021

nasvetisuhe oči

Pekoče oči, rezanje, zbadanje, občasno meglen vid, občutek tujka v očeh, utrujenosti oči ter občutljivost na svetlobo so vse simptomi suhih oči. Gre za enega pogostejših očesnih problemov. Vzroki suhih oči so zelo različni, med drugimi alergije, kronična vnetja solznih žlez, dolgotrajno delo z računalnikom, prepogosta uporaba kontaktnih leč, menopavza, zadrževanje v prostorih s suhim klimatiziranim zrakom, kajenje, zdravstvena stanja, kot so sladkorna bolezen, težave s ščitnico, revmatska in avtoimuna obolenja, če naštejemo le nekatere.   

Težave s suhimi očmi se lahko stopnjujejo ob izpostavljenosti vetrovnemu vremenu, soncu, v zimskem času, ko je ozračje bolj suho, pa tudi po očesnih operacijah, kot so operacije dioptrije in sive mrene. V primeru slednjih je še posebej pomembno, da po operaciji s primerno terapijo skrbimo, da so simptomi suhih oči čim manj izraziti.   

Učinkovito zdravljenje težav suhih oči zajema kombinacijo ukrepov, s katerimi zagotovimo zadostno vlažnost očesne površine, vplivamo na izboljšanje kakovosti in količine solz ter kolikor je možno zmanjšamo izpostavljenost dejavnikom, ki stopnjujejo simptome. To je 5 najpogostejših ukrepov pri zdravljenju suhih oči:  

1 Predpis umetnih solz

Zrednim vkapavanjem umetnih solz večkrat dnevno lahko najhitreje umirimo akutne težave suhih oči. Umetne solze vsebujejo primerno koncentracijo maščob in vitaminov, ki pomagajo izboljšati sestavo naravnega solznega filma ter pomagajo ohranjati vlažnost očesne površine. Kadar sumimo, da je sprožitelj suhih oči alergija, svetujemo umetne solze brez konzervansov, ki lahko sami po sebi dražijo očesno površino.   

2 Masaža vek s toplimi obkladki

Pogost vzrok suhih oči je kronično vnetje ter zaprtje izvodil Meibomovih žlez na robu vek. Te proizvajajo maščobe, ki se primešajo vodnemu solznemu filmu na površini očesa in preprečujejo izhlapevanje solz. Tako imenovano disfunkcijo Meibomovih žlez učinkovito zdravimo z uporabo toplih obkladkov v kombinaciji z nežno masažo robov vek.   

3 Jemanje prehranskih dodatkov

K boljši sestavi solznega filma naj bi prispevalo povečano uživanje omega 3 maščobnih kislin. Te lahko užijemo z različnimi prehranskimi dodatki ali s povečanjem uživanja rib, kot so losos, sardele in polenovka. Pri tem je pomembno skrbeti tudi za zadostno hidracijo z rednim pitjem nesladkanih tekočin.  

4 Protivnetna in antibiotična mazila ali kapljice

Pri izrazitejših kroničnih težavah s suhimi očmi je včasih potreben predpis zdravil. Glede na obliko in vzrok suhih oči se lahko zdravnik odloči za predpis antibiotikov, s katerimi zdravimo kronično vnetje solznih žlez na robu vek. Pogosto pridejo v poštev tudi protivnetna zdravila, kot so ciklosporin in kortikosteroidi. Ta zdravila imajo tudi mnoge neželjene stranske učinke in zato niso primerna kot trajna terapija suhih oči.   

5 Kolagenski čepki

Zelo učinkovita prehodna, lahko pa tudi trajna rešitev problemov suhih oči so drobni čepki iz kolagena, ki jih vstavimo v solzna izvodila v notranjem kotu očesa. S temi čepki zapremo odtok solz s površine očesa in tako povsem na mehanični način zagotovimo večjo količino solznega filma na površini očesa. Dobra lastnost kolagenskih čepkov je, da se jih lahko uporablja trajno, možno pa jih je tudi brez težav odstraniti.   

Pri suhih očeh gre lahko za kronično napredujoče stanje. Pravočasno zdravljenje je ključnega pomena.

S kratkim testom ugotovite, stopnjo suhosti vaših oči in izvedite katera terapija suhih oči je najprimernejša.