Nazaj

5 očesnih obolenj, ki jih lahko dedujemo

Igor Šivec Trampuž, dr. med.

Igor Šivec Trampuž, dr. med.
specialist oftalmologije

13692 min31. 05. 2022

glavkompri otrocihsiva mrena

Ste vedeli, da pri več kot 350 očesnih obolenjih, vzrok za nastanek pripisujejo dednim dejavnikom. Prizadetost oči se pojavlja tudi pri kar tretjini dednih sistemskih obolenj, kot je na primer Downov sindrom. Na srečo je velika večina teh očesnih obolenj redka, a med njimi so tudi takšna, ki se pojavljajo razmeroma pogosto. Poznavanje družinskih očesnih težav lahko pomaga, da sami bolj skrbimo za preventivo ali zgodnjo prepoznavo simptomov, povezanih s temi boleznimi, kar lahko pomembno prispeva k učinkovitejšemu zdravljenju.  

Pri odraslih sta glavkom in degeneracija rumene pege dva najpogostejša vzroka za trajno okvaro vida. V primeru nezdravljenosti in kroničnega napredovanja lahko obe obolenji povzročita slepoto. Dedni dejavniki naj bi imeli odločilen vpliv pri nastanku obeh obolenj. Kdor ima v ožji družini nekoga z glavkomom, ima od štiri do devetkrat večje tveganje, da se bo glavkom razvil tudi pri njem. Zavedanje o prisotnosti povišanega očesnega tlaka v družini lahko preko preventivnih meritev in zgodaj uvedenega zdravljenja marsikomu pomaga pri ohranitvi vida. Podobna povezava z dedovanjem med bližnjimi družinskimi člani velja tudi za starostno pogojeno degeneracijo rumene pege. Kdor ima bližnjega sorodnika s tem obolenjem, ima štirikrat večje tveganje, da do tega obolenja pride tudi pri njem. V primeru starostno pogojene degeneracije rumene pege se kot preventiva svetuje jemanje vitaminskih preparatov in luteina, izogibanje kajenju in uživanje prehrane bogate s sadjem in zelenjavo.   

Tudi siva mrena, eno najpogostejših očesnih obolenj, ki v starosti okvarja vidno ostrino, je dedno pogojeno obolenje. Kdor ima v družini starša, ki je zbolel za sivo mreno, ima tudi sam večje tveganje za to obolenje. Kot preventiva za sivo mreno se svetuje zaščita oči pred UV žarki, pa tudi izogibanje kajenju in uživanju alkohola. Deloma nam podatek o sivi mreni v družini pomaga tudi, ko se odločamo za operacijo dioptrije z lečo. V tem primeru je lahko to dodaten argument za tak poseg, saj z njim preprečimo kasnejšo možnost slabšanja vida zaradi nastanka sive mrene.   

Dednost pa ima vpliv tudi na razvoj dioptrije ter celo na pojav škiljenja pri sicer zdravih očeh. Več raziskav je tako potrdilo povezavo dednosti z razvojem kratkovidnosti, daljnovidnosti in astigmatizma. Podobno obstajajo dokazi vpliva dednih dejavnikov na razvoj škiljenja. Tudi v teh primerih lahko poznavanje teh stanj v družini pomaga, da smo na možnost razvoja dioptrije in škiljenja, zlasti pri otrocih, bolj pozorni. Zgodnje zdravljenje škiljenja pa tudi ukrepi za obvladovanje napredovanja dioptrije pri otrocih in mladostnikih so ključni za zagotovitev normalnega razvoja vida.