Nazaj

5 nasvetov za težave suhih oči, povezane z uporabo kontaktnih leč

Jasna Perković, dr. med.

Jasna Perković, dr. med.
specialist oftalmologije

10412 min05. 07. 2022

nasvetisuhe oči

Občutek draženja, pekočih bolečin, tujka v očesu in zbadanja so vse simptomi suhih oči. Težave lahko spremlja pordelost očesa, spreminjanje vidne ostrine in občasno prekomerno solzenje, ki je posledica razdraženosti očesne površine. Mnogim lahko te težave sproži nošenje kontaktnih leč. Tistim z že razvitim sindromom suhega očesa pa pogosto redna uporaba kontaktnih leč te težave še stopnjuje.

Temelj učinkovitega zdravljenja suhih oči je prepoznava in odprava vzrokov. O tem lahko več preberete v drugih prispevkih na temo zdravljenja sindroma suhih oči. Izpostaviti pa velja, da je daleč najpogostejši vzrok težav suhih oči motnja v delovanju Meibomovih žlez. Gre za drobne žleze, ki se nahajajo na notranji strani vek in proizvajajo oljno sestavino solz.

Težave z vnetjem in motnjami delovanja Meibomovih žlez lahko sprožijo ali poslabšujejo tudi kontaktne leče. Vsem, ki opažajo simptome suhih oči v povezavi z nošenjem kontaktnih leč, bodo vsaj deloma pomagali naslednji nasveti:

  1. Ob vstavitvi kontaktnih leč vsakokrat uporabite umetne solze. Te vkapavajte večkrat tudi v času nošenja kontaktnih leč. Pri sindromu suhega očesa svetujemo le umetne solze brez konzervansov, saj slednji mnogokrat dodatno dražijo oko in stopnjujejo vnetje Meibomovih žlez.

  2. Skrbite za zadosten vnos vitaminov in esencialnih maščobnih kislin za oko. Te snovi so pomembne pri tvorbi solz in vplivajo na kakovost solzne tekočine. Za to najpreprosteje poskrbite s prehranskimi dodatki za oči, ki vsebujejo lutein, vitamin A, vitamin C, zeaksantin in omega 3 maščobne kisline.

  3. Uporabljajte le dnevne kontaktne leče in jih vsakokrat po uporabi zavrzite. Dnevne kontaktne leče so najboljša izbira za vse s težavami suhih oči, saj se v njih zaradi kratkotrajne uporabe ne naberejo proteini, ki dražijo oko.

  4. Kontaktne leče naj bodo silikon hidrogelne. Ta material je najbolj prijazen očesu, saj prepušča do 5-krat več kisika kot ostali materiali, iz katerih so kontaktne leče. To pomembno zmanjšuje težave s suhostjo očesa in zvečuje udobje nošenja leč.

  5. Izberite leče z nizko vsebnostjo vode. Gre za pogosto zmoto, da so leče z veliko vsebnostjo vode udobnejše za nošenje in prijaznejše do očesa. Velika vsebnost vode v materialu leč pomaga sicer izboljševati prepustnost leče za kisik. Pri daljšem nošenju pa te leče postopno izgubljajo vodo, saj se njihova površina prav tako izsušuje. Ob izsuševanju pričnejo te leče vleči nase vodo s površine očesa, kar oko dodatno izsušuje. 

Pri suhih očeh gre lahko za kronično napredujoče stanje. Pravočasno zdravljenje je ključnega pomena.

S kratkim testom ugotovite, stopnjo suhosti vaših oči in izvedite katera terapija suhih oči je najprimernejša.