Nazaj

5 korakov za postavitev diagnoze suhih oči

Urša Pečjak, dr. med.

Urša Pečjak, dr. med.
specialist oftalmologije

15572-3 min26. 04. 2022

suhe oči

Težave, ki jih povzročajo suhe oči, so zelo raznolike, simptomi pa pogosto neznačilni. Lahko je to le občutek utrujenih oči, razdraženih in težkih vek, spreminjanje vidne ostrine ali celo občasno prekomerno solzenje. Nekoliko lažje je povezati s suhimi očmi izrazitejše simptome, kot so občutek tujka v očeh, rezanja, pekočih bolečin ali pordelih oči.

Ne glede na obliko težav je za vzročno zdravljenje, ki bo uspešno, potrebno potrditi vzrok težav in v primeru suhih oči tudi opredeliti sprožilni dejavnik za nastanek suhih oči. Daleč najpogostejši vzrok za suhe oči je disfunkcija Meibomovih žlez, a obstajajo tudi drugi. Več o tem si lahko preberete v drugih objavah na naši spletni strani.

V primeru suma na težave suhih oči se pregled v Moreli nekoliko razlikuje od standardnega očesnega pregleda. Poleg meritve očesnega tlaka, določitve vidne ostrine, pregleda roženice in očesnega ozadja z biomikroskopom, pregled suhih oči vključuje 5 preiskav, s katerimi objektivno opredelimo stopnjo težav in določimo vzrok za suhe oči. Na podlagi teh informacij vam zdravnik svetuje glede najprimernejšega vzročnega zdravljena.

To je 5 korakov, s katerimi opredelimo težave suhih oči:  

  1. Vprašalnik DEQ5 je standardiziran pripomoček, ki nam pomaga, da z analizo odgovorov na pet preprostih vprašanj takoj prepoznamo in tudi opredelimo stopnjo težav zaradi suhih oči. To je prvi korak, s katerim hitro odkrijemo vse tiste paciente, ki potrebujejo podrobnejšo obravnavo težav suhih oči.

  2. Schirmer test je meritev, s katero ocenjujemo sposobnost tvorbe solz. Gre torej za kvantitativno preiskavo, s katero ocenjujemo količino solz, ne pa sestave solznega filma. Omogoča nam torej prepoznati tista stanja suhih oči, kjer je problem sama tvorba solz ali motnja v iztekanju solz. Preiskavo se izvede tako, da poseben listič, podoben lakmus papirju, zataknemo za spodnjo veko in počakamo 5 minut. Po pretečenem času izmerimo dolžino papirja, ki je napit s solzno tekočino. Kot normalno se šteje, če je prepojeno vsaj 20 mm dolžine lističa, vrednosti pod 10 mm pa pomenijo izrazito suho oko.

  3. LipiScan je slikovna preiskava, pri kateri s posebno IR kamero slikamo notranjo površino sluznice vek. Z njo prikažemo Meibomove žleze, ki tvorijo oljno sestavino solzne tekočine. Manjše število žlez, vnetje ali zaprta izvodila žlez - to vse nakazuje na disfunkcijo Meibomovih žlez, ki je najpogostejši vzrok težav suhih oči. Pri tem stanju vsebuje solzni film premajhno količino maščob. Solze zato hitreje izhlapevajo, spremembe v površinski napetosti solznega filma pa povzročajo, da posameznih delov roženice solzni film ne prekriva.  

  4. Meritev debeline solznega filma na površini roženice je slikovna preiskava, ki jo izvedemo s Pentacam aparatom. Gre za natančno posnetje preseka roženice preko njene celotne površine, ki nam poleg oblike in debeline roženice da tudi podatek o debelini solznega filma, ki prekriva površino roženice.   

  5. TBUT test je preiskava, ki jo med biomikroskopskim pregledom površine roženice izvede zdravnik. Med opazovanjem roženice v oko vkapa fluresceinsko barvilo. Pacient med to preiskav ne sme mežiknit. Meri se čas, ki preteče do trenutka, ko se pojavi na površini roženice prvi neobarvani otoček. Kot normalna vrednost se razume čas, daljši od 10 sekund. S tem testom ocenjujemo tako količino solz kot tudi kakovost solznega filma.

Spoznava in opredelitev vzroka težav suhih oči sta pogoj za izbiro učinkovitega zdravljenja. Le na podlagi pregleda za suhe oči lahko zdravnik svetuje o najprimernejši rešitvi za odpravo težav suhih oči.

Pri suhih očeh gre lahko za kronično napredujoče stanje. Pravočasno zdravljenje je ključnega pomena.

S kratkim testom ugotovite, stopnjo suhosti vaših oči in izvedite katera terapija suhih oči je najprimernejša.