Nazaj

5 dejavnikov tveganja za ječmen veke

Igor Šivec Trampuž, dr. med.

Igor Šivec Trampuž, dr. med.
specialist oftalmologije

17162 min01. 02. 2022

ječmennasveti

Ječmen veke je pogosta težava, do katere pride zaradi zamašitve in vnetja žleze lojnice. Značilno se na robu zgornje veke pojavi drobna rdeča bunkica, ki draži in je na otip boleča. Pojavi se lahko oteklina veke, oko pa se zaradi draženja pogosto solzi. Kronični ali ponavljajoči ječmen veke lahko napreduje v halacij, za katerega je značilna večja zatrdlina veke, podobna cisti, ki pa ni več boleča, vendar lahko moti vid.   

Pri ječmenu veke je vnetje kožne žleze lojnice posledica zaprtja njenega izvodila in povečanega števila bakterij na kožni površini. Pogost vzrok za to je nezadostna higiena kože predelov okoli oči. Spoznajte 5 dejavnikov, ki lahko spodbujajo nastanek ječmena in zvečujejo tveganje za ponavljajoča vnetja.  

  1. Pogosto drgnjenje oči – nezavedno ponavljajoče mencanje in drgnjenje oči je lahko posledica suhih oči z občutkom rezanja ali tujka v očeh, lahko ga sprožajo tudi kožne alergije s srbečico ali pa to počnemo, da bi zmanjšali občutek napetih in utrujenih oči. Bodite pozorni, da vam drgnjenje oči ob tem ne postane nezavedna razvada, saj na ta način dražite kožo vek in jo tudi poškodujete ter tako odpirate pot bakterijam, ki lahko sprožijo vnetje kožnih žlez.   

  2. Izpostavljenost prašnemu in umazanemu zraku lahko skupaj s kožnim znojem povzroči zamašitev izvodil žlez, kar lahko vodi v vnetje kožne lojnice. Pri vsakem fizičnem delu, kjer se dviguje prah, je zato priporočljivo nositi zaščitna očala, ki ščitijo ne le oči, pač pa tudi kožo vek.  

  3. Pomanjkljiva higiena obraza ima za posledico nabiranje sloja znoja in delcev umazanije na površini kože. Tako lažje pride do zamašitve izvodil kožnih žlez ter namnožitve večje količine bakterij, ki lahko sprožijo vnetje žleze lojnice.  

  4. Uporaba stare kozmetike za trepalnice in veke prav tako zvečuje tveganje za pojav ječmena, saj se ob dolgotrajni uporabi na površini kozmetičnih pripomočkov postopno naberejo bakterije. S ponavljajočo uporabo stare kozmetike lahko na kožo vek nevede vnašamo velike količine bakterij.  

  5. Slaba higiena pri rokovanju s kontaktnimi lečami ne predstavlja le tveganja za nastanek vnetja očesne površine in roženice, pač pa tudi vnetja očesnih vek, tudi v obliki ječmena. Če ste uporabnik kontaktnih leč, je zato nujno, da si pred vsakim rokovanjem s kontaktnimi lečami skrbno umijete roke.   

Morelin nasvet v primeru pojava ječmena

Nikar ne skušajte ječmena iztisniti. Večkrat dnevno si veke umijte z blago raztopino milnice ter jih osušite s čisto brisačo. Boleč predel veke segrevajte s toplimi obkladki in ga nežno masirajte s čistimi rokami. Če težave v nekaj dneh ne izzvenijo ali pa se celo stopnjujejo, če imate občutek, da se vnetje širi na oko ali če celo slabše vidite, je nujen takojšnji pregled pri očesnem zdravniku.