Nazaj

Z zdravimi očmi skozi poletje

mag. Kristina Mikek, dr. med.

mag. Kristina Mikek, dr. med.
specialist oftalmologije

14402-3 min29. 06. 2021

zdravje oči

Različna vnetja oči so v poletnem času pogostejša. Vzrok zanje so lahko virusne ali bakterijske okužbe, pa tudi dejavniki okolja, kot so izpostavljenost soncu, vetru, alergenom v zraku in tujkom. Nazadnje sem pisala o preventivnih ukrepih, s katerimi lahko učinkovito zmanjšamo tveganje za te težave. Tokrat z vami delim nekaj najbolj izstopajočih napak pri skrbi za oči, s katerimi tvegate razvoj vnetij oziroma poslabšanje težav. Naslednjih 5 stvari torej nikar ne počnite: 

  1. Ne delite istih umetnih solz z drugimi. Uporaba umetnih solz je zelo razširjena med vsemi, ki nosijo kontaktne leče, in tudi sicer med tistimi, ki imajo težave s suhimi očmi. Poleti so te težave zaradi višjih temperatur, vetra in sonca še toliko bolj izrazite. Dobro je, da umetne solze v tem času uporabljamo pogosteje, saj ne pomagajo le pri ohranjanju vlažnosti očesa, pač pa z njimi oko tudi izpiramo ter tako skrbimo za čisto površino veznice in roženice. Ob vkapavanju solz se površina očesa vedno dotakne samega ustja kapalnega dela stekleničke. Stekleničko umetnih solz zato nikdar ne delite z drugimi, saj se s tem zelo izpostavljate tveganju za prenos bakterijske ali virusne okužbe površine očesa. 

  2. Ne uporabljajte steroidnih kapljic za zdravljenje vnetij. Ob pojavu pordelosti in draženja očesa najprej uporabite umetne solze. Če težave kmalu ne minejo, je nujen pregled pri zdravniku, ki bo ocenil, ali gre za infektivno vnetje in ali morda zaradi tega potrebujete ustrezno antibiotično zdravljenje. Steroidne kapljice, ki zmanjšujejo vnetje in so učinkovite pri zdravljenju različnih alergijskih vnetij, lahko bakterijsko vnetje očesne površine še poslabšajo ter zapletejo. 

  3. Ne nosite kontaktnih leč, kadar je oko pordelo. Kontaktna leča je tujek, na katerem se lahko hitro namnožijo bakterije. Blago vnetje lahko z nošenjem leč hitro poslabšamo ter tako poškodujemo očesno površino. Zato imejte poleti pri roki vedno tudi očala, leče pa pospravite, dokler pordelost oči ne mine. 

  4. Ne dotikajte se oči, ko imate na rokah sončno kremo. Sliši se samoumevno, a se vseeno mnogim zgodi, da pozabijo in si po plavanju, ko si brišejo slano vodo iz predelov oči, zanesejo v oči ostanke sončne kreme. Če se vam to zgodi, oči ne manite. Najprej si temeljito umijte roke z milom in zatem oči izpirajte s tekočo vodo. Običajno pekoč občutek na ta način hitro mine.  

  5. Če imate vnete oči, se izogibajte stikov z drugimi in se ne rokujte. Pisala sem že o virusnem epidemičnem keratokonjunktivitisu, ki je še posebej pogost poleti. Za to vnetje je značilna izrazita pordelost oči, solzenje in pekoč občutek draženja. Bolezen je zelo nalezljiva in za prenos zadošča že minimalen kontakt, kot je rokovanje ali dotikanje istih predmetov, ki se jih dotikajo tudi drugi, na primer kljuka pri odpiranju vrat. Najučinkovitejši ukrepi za preprečevanje širjenja te okužbe je dosledno izogibanje stikov z drugimi ter skrbno umivanje in razkuževanje rok. Če nameravate zaradi takšnih težav obiskati osebnega zdravnika ali okulista, že ob naročanju na pregled opozorite na možnost nalezljivega vnetja.