Nazaj

Trije testi za ugotavljanje dominantnega očesa

mag. Kristina Mikek, dr. med.

mag. Kristina Mikek, dr. med.
specialist oftalmologije

14232 min08. 09. 2020

življenjski slog

Podobno kot imamo dominantno roko in nogo, ima večina ljudi tudi dominantno oko. To ni nujno tisto z boljšo vidno ostrino. Je tisto, ki nas vodi pri gledanju zaradi navajenosti. Dominantno oko pošilja v vidni center možganov malenkost več informacij, ki so v nekaterih primerih tudi bolj natančne (denimo pri ocenjevanju položaja predmetov v prostoru).

Stopnja dominantnosti očesa med ljudmi variira. Pri nekaterih je ta zelo izražena, pri drugih manj. Deloma je povezana z ročnostjo, kar pomeni, da imajo desničarji pogosteje dominantno desno oko. Možno pa je tudi, da ima desničar dominantno levo oko in obratno. Pri nekaterih obstaja celo pojav, ki ga imenujemo mešana očesna dominanca. V tem primeru deluje posamezno oko kot dominantno le pri nekaterih aktivnostih, nasprotno oko pa pri drugih. Dominantnost desnega očesa je nekoliko pogostejša, prisotna je pri 67 % ljudi. To je bistveno manj kot desničnost (pisanje z desno roko), ki je prisotna pri 90 % ljudi.

Dominantnost očesa lahko določimo sami. To so trije preprosti testi, s katerimi lahko ugotovite, katero je vaše dominantno oko:

  1. Test ciljanja – Izvedemo ga tako, da se zazremo v oddaljeno točko ali predmet in hkrati proti tej točki z iztegnjenima rokama usmerimo oba kazalca. Izmenično zapremo eno in drugo oko. Oko, pri katerem bo predmet, ki ga gledamo, poravnan s kazalcema, je naše dominantno oko.

  2. Pogled skozi režo – V papir izrežemo kvadratno odprtino premera približno 3 cm. Papir držimo pred sabo z iztegnjenimi rokami in se skozi odprtino zazremo v oddaljen predmet. Izmenično zapremo eno in drugo oko. Oko, s katerim vidimo skozi odprtino predmet, je naše dominantno oko.

  3. Test s palcem – Zazremo se v oddaljen predmet in z iztegnjeno roko nastavimo svoj palec v linijo predmeta. Izmenično zamižimo z enim in drugim očesom. Oko, s katerim vidimo palec neposredno pred opazovanim predmetom, je naše dominantno oko.

Poznavanje vašega dominantnega očesa vam lahko pomaga pri nekaterih športih in aktivnostih. Poleg fotografiranja, je to vedenje posebej pomembno pri strelskih športih in pri golfu, kjer je natančnost udarca odvisna od pravilnega naklona glave glede na dominantnost očesa.

Poznavanje dominantnosti očesa pa je najpomembnejše pri zdravljenju težav z vidom in pri operacijah dioptrije. Pri slednjih še posebej v primeru laserske odprave starostne daljnovidnosti, kjer korekcijo nedominantnega očesa optimiziramo za bližinski vid in korekcijo dominantnega očesa za najboljši vid na daljavo.