Nazaj

Tem zimskim težavam z očmi se lahko ognete

Urša Pečjak, dr. med.

Urša Pečjak, dr. med.
specialist oftalmologije

11693 min08. 12. 2020

zdravje očiživljenjski slog

Obremenitve oči v tem letnem času zvečujejo tudi daljše delo ob umetni svetlobi ter več zadrževanja pred ekrani in računalniki. Preberite o najpogostejših težavah z očmi pozimi. Ognete se jim lahko s preprostimi ukrepi.

Suhe oči

Hladen zrak zunaj in ogrevan zrak notri sta pozimi večinoma zelo suha. To povzroča občutek suhe kože, razpokane ustnice, prav tako pa tudi težave s suhimi očmi. Ko smo zunaj, površino oči še dodatno izsušuje mrzel in suh zimski veter. Prvi ukrep, da preprečimo pojave izsuševanja, je, da s pitjem zadostnih količin tekočine skrbimo za ustrezno hidracijo. Za oči svetujemo uporabo umetnih solz brez konzervansov večkrat dnevno. V notranjih prostorih lahko ugodnejšo bivalno klimo zagotovimo z vlažilcem zraka.

Prekomerno solzenje

Medtem ko imajo nekateri pozimi težave s suhimi očmi, pa drugim mrzel zrak, vetrovno vreme in sezonske alergije povzročajo ravno obratne težave in se jim oči prekomerno solzijo. Vzrok prekomernega solzenja najlažje odkrijemo, če smo pozorni na sprožilni dejavnik. Če se prekomerno solzenje pojavlja le kadar smo zunaj, lahko težavo rešimo z zaščitnimi sončnimi ali pri športnih aktivnostih tudi s smučarskimi očali. Čeprav se sliši nenavadno, lahko dodatna uporaba umetnih solz tudi pri solzenju očesa pomaga umiriti refleksno solzenje ob prehodu na zunanji zrak.

Pri tistih, ki občutijo prekomerno solzenje v notranjih prostorih, je bolj verjetno, da so sprožitelj sezonske alergije. V teh primerih, svetujemo uporabo očesnih kapljic za blaženje alergij.

Preobčutljivost na svetlobo

Zimsko nebo pogosto izgleda sivo in megleno, a sneg in led z odbojem svetlobe močno zvečujeta količino svetlobe, ki prehaja v oko. To mnogim povzroča občutek draženja s pogostejšim mežikanjem, povečanim solzenjem in neprijetnim bleščanjem. Te težave preprosto odpravimo z uporabo primernih sončnih očal, ki imajo ustrezno UV zaščito. Dobro je, da so očala čim večja in široko pokrijejo okolico očesa. To zmanjša neprijetni občutek bleščanja zaradi odbite svetlobe, ki v oko vpada od strani.

Snežna slepota

Zlasti v visokogorju odboj svetlobe s snežnih površin zelo poveča intenziteto UV žarkov, ki prehajajo v oko. To lahko privede do akutne poškodbe oči s posledično prehodno izgubo vida, kar imenujemo snežna slepota. Pozimi se v hribih nikoli ne zadržujte brez ustreznih sončnih očal. Tveganje za poškodbo oči v takšnih pogojih je visoko. Največja intenziteta UV žarkov je ob sončnem vremenu, visoke vrednosti UV sevanja v visokogorju ob zasneženih površinah pa so tudi pri oblačnem vremenu in difuzni svetlobi. Zaščita oči je zato nujna v vsakem vremenu. V primeru pojava bolečin, neprijetnega draženja ali zamotnjenega vida je nujno, da se takoj umaknete v zaprt, ogret prostor. Če težave v pol ure ne izzvenijo in se vid ne popravi, je nujen obisk zdravnika.

Pordelost oči

Mrzel in suh zrak lahko sprožita tudi vnetje očesne veznice, kar vidimo kot rdečino oči. To lahko spremlja pojav otekline očesnih vek. Prvi ukrep je tudi v tem primeru uporaba umetnih solz brez konzervansov. Vkapavamo jih vsake 2-3 ure. Za blažitev neprijetnega občutka ob vnetju oči lahko uporabimo hladne obkladke, kot je na primer vlažna krpica za umivanje obraza. Pri izrazitejših bolečinah si lahko pomagamo s kakim blagim analgetikom, kot je na primer Lekadol. Če simptomi v nekaj urah ne minejo, je potreben obisk očesnega zdravnika.

Utrujenost oči

Kratki dnevi ter več zadrževanja v notranjih prostorih pozimi zvečujejo našo izpostavljenost umetni svetlobi. K temu prispeva še daljši čas, ki ga preživimo pred ekrani in računalniki. To mnogim povzroča občutek utrujenosti in napetosti oči. Pomembno je, da poskrbimo za primerno osvetljenost delovnih prostorov. Intenzivno bela svetloba je za to manj primerna. Dobro je, da je v prostoru tudi čim manj površin, ki povzročajo neprijetne odboje svetlobe. Prostor naj bo osvetljen enakomerno. Pri delu z računalnikom je pomembno, da skrbimo za redne prekinitve, vsaj na vsakih 20 minut se zazrite v daljavo in sprostite oči. Če večji del dneva zaradi narave dela prebijete za računalnikom, lahko poskusite tudi z uporabo očal s filtrom modre svetlobe. Ta nekaterim pomagajo pri zmanjševanju občutka utrujenosti oči.