Nazaj

Kako si pomagati pri tujku v očesu

Igor Šivec Trampuž, dr. med.

Igor Šivec Trampuž, dr. med.
specialist oftalmologije

30382 min28. 06. 2022

zdravje oči

Neprijeten občutek rezanja, izrazito solzenje, stopnjevanje bolečin pri mežikanju, občutljivost na svetlobo in pordelost očesa so vse značilni simptomi in znaki tujka v očesu. Te neprijetne težave pozna verjetno vsak. Najpogosteje v oko zaidejo trepalnice, pesek ali prah in umazanija z rok. Podobne težave lahko povzroča tudi poškodovana ali uvihana kontaktna leča, pojavijo pa se lahko tudi v povezavi z delovno poškodbo kot drobni delci kovine ali stekla. Velika večina tujkov, ki zaide v oko, je nenevarnih in jih lahko s pravilnim ukrepanjem odstranimo sami.

Običajno po odstranitvi izzvenijo tudi vse težave in rdečina očesa izgine. Kadar sami ne uspemo odstraniti tujka in če težave vztrajajo ali če sumimo, da gre za tujek, povezan s poškodbo pri delu, ki je v oko priletel z večjo hitrostjo, je nujen čimprejšnji pregled pri očesnem zdravniku. Vsak tujek, ki v oko pride s povečano hitrostjo, predstavlja veliko tveganje za poškodbo očesa. Takšni tujki se lahko v oko tudi zadrejo in zahtevajo kirurško odstranitev.

Kadar v oko zaide tujek, je prvo pravilo, da očesa ne manemo, saj lahko tako oko poškodujemo. V primeru, da je v očesu kontaktna leča, jo je potrebno takoj odstraniti. Oko, v katerem je tujek, se vedno zelo solzi. Včasih že to skupaj z nežnim zapiranjem in odpiranjem vek zadostuje, da se tujek izplavi iz očesa. Kadar to ne pomaga, postopajte po naslednjih korakih:

  1. Skrbno si umijte roke z milom in čisto vodo ter si jih obrišite, da bodo suhe.

  2. Poskusite locirati tujek. Pomagajte si z ogledalom. Zgornjo in spodnjo veko s prsti nežno razprite ter poglejte počasi navzgor, navzdol ter v levo in desno. Še lažje je to narediti, če vam nekdo pomaga in opazuje oko ter poizkuša prepoznati tujek. Če gre za trepalnico ali manjši pesek je tak tujek možno s konico prsta ali izpiranjem z umetnimi solzami odstraniti.

  3. Ko ste tujek uspešno odstranili, uporabite bombažne palčke, da očistite robove vek in osušite kožo vek.

Nikdar pa pri odstranjevanju tujka ne uporabljajte pincet ali drugih ostrih predmetov, saj lahko s temi oko hitro poškodujete. Včasih tudi manjši tujki povzročijo odrgnine veznice in poškodbo površine roženice. V tem primeru bodo simptomi draženja očesne površine trajali tudi še kak dan po odstranitvi tujka. Vedno, ko ste v dvomih, če tujka ne uspete odstraniti ali če težave vztrajajo, je potreben pregled pri očesnem zdravniku.