Nazaj

Kako se ogniti pomladnim težavam z očmi

Urša Pečjak, dr. med.

Urša Pečjak, dr. med.
specialist oftalmologije

7972-3 min16. 03. 2021

zdravje oči

Imate kdaj občutek zbadanja ali tujka v očeh? Vam otečejo veke, oči pa se vam prekomerno solzijo? To so najpogostejši simptomi sindroma suhega očesa. Če ste podvrženi sezonskim alergijam, se vam lahko ti simptomi spomladi še stopnjujejo.  

Pomladne težave s suhimi očmi so pogosto povezane z izpostavljenostjo cvetnemu prahu, plesnim v zraku, običajnemu prahu ali dlakam živali. Pomlad je del leta, ko zaradi simptomov suhih oči trpi največ ljudi. Vetrovno vreme še dodatno zvečuje koncentracije različnih alergenov v zraku ter izsušuje očesno površino.  

Značilne težave sezonskega sindroma suhih oči so pordelost oči, občutek pekočih bolečin ali zbadanja, občutek tujka v očesu, oteklina vek, meglen vid in tudi prekomerno solzenje oči. Ne glede na občutek razdraženosti in srbenja oči je pomembno, da si oči ob teh težavah ne manete. Z drgnjenjem po očeh se simptomi le stopnjujejo, poškodujete pa lahko tudi površino roženice. Če se ti simptomi pojavljajo dnevno je najboljši nasvet, da čim prej obiščete očesnega zdravnika. Ob izrazitih znakih alergije in očesnega vnetja je običajno potrebno zdravljenje s protivnetnimi in antialergijskimi zdravili. Kadar so težave blažje ali se pojavljajo le občasno, si lahko pomagamo najprej sami.  

Teh 5 ukrepov vam bo gotovo pomagalo, da si ublažite pomladne težave s suhimi očmi: 

  1. Uporabite vlažilec zraka v prostorih kjer se največ zadržujete. Primerna vlažnost zraka zmanjšuje izhlapevanje solznega sloja iz očesne površine in tudi znižuje koncentracijo alergenov v zraku. To lahko pomaga blažiti  težave z očmi med delom, prav tako pa primerna vlažnost zraka izboljša spanec in zmanjša težave zaradi suhih oči zjutraj. 

  2. Poskusite ugotoviti kdaj se vam težave zaradi suhih oči stopnjujejo in kaj jih sproža. Če poznamo alergene, ki nam sprožajo težave, se jim lažje ognemo. Pri alergijah na cvetni prah so koncentracije cvetnega prahu v zraku običajno višje v sredini dneva, še posebej kadar so temperature višje in je vetrovno. Z dosledno uporabo sončnih očal na prostem lahko prav tako zmanjšamo neposredno izpostavljenost očesne površine alergenom. 

  3. Če je možno prekinite z uporabo kontaktnih leč, če to ni možno pa uporabljajte le dnevne kontaktne leče. V lečah, ki jih boste uporabljali dlje, se bodo alergeni nakopičili in težave bodo zaradi tega izrazitejše. 

  4. Redno uporabljajte umetne solze, najbolje takšne, ki ne vsebujejo konzervansov. Obstaja precej vrst umetnih solz, ki se nekoliko razlikujejo po sestavi. Pri alergikih se priporoča takšne, ki ne vsebujejo konzervansov. Pomembno pri teh je, da jih uporabljate le do roka uporabnosti. Za uporabo ponoči pride v poštev uporaba umetnih solz v obliki gela. Tako boste zagotovili dobro vlažnost očesne površine preko cele noči. 

  5. Skrbite za zavestno mežikanje, če veliko delate za računalnikom. Problem dolgotrajnega dela pred ekrani je, da se nezavestno ob tem zmanjšuje pogostost mežikanja. Mežikanje je pomemben refleksni mehanizem s katerim ohranjamo vlažnost površine očesa. Pri delu z računalnikom poskusite zavestno pogosteje pomežikniti, med delom bodo očem dobro deli tudi premori z zaprtimi očmi in sproščujoče gledanje v daljavo.