Nazaj

Kako izbrati prave umetne solze

mag. Kristina Mikek, dr. med.

mag. Kristina Mikek, dr. med.
specialist oftalmologije

56612-3 min06. 10. 2020

zdravje oči

Imate kdaj občutek, da vas nekaj reže po očesu? So vaše oči občasno pordele in razdražene? To so simptomi suhega očesa, ki v nekem življenjskem obdobju prizadene skoraj vsakogar. Uporabniki kontaktnih leč so tem težavam še dodatno izpostavljeni.

Pri večini problemov s suhimi očmi, ki smo jih omenili že poleti, se pojavijo blagi simptomi. Enostavno in učinkovito zdravljenje so v tem primeru umetne solze, ki težave hitro umirijo. Primerne umetne solze lahko v lekarni kupite sami, a je ponudba izdelkov različnih proizvajalcev široka. Da boste izbrali najprimernejše umetne solze za vaše oči, je dobro, da veste, kako se razlikujejo po sestavi in dodatkih. Največji del umetnih solz predstavlja voda, ki so ji dodane še snovi za zaščito očesne površine, za ohranjanje vlažnosti očesa, lahko tudi konzervansi. Spoznajte štiri najpogostejše oblike težav s suhimi očmi in zanje primerne umetne solze.

Se vam občutek suhih oči pojavlja le poredko? So ob težavah oči pordele, se solzijo, vas pečejo ali zbadajo? Običajno se simptomi pojavijo zaradi vplivov okolja, na primer mrzel ali suh zrak. V tem primeru so prava izbira umetne solze, ki oko z dodanimi maščobami vlažijo in mažejo. V to skupino spadajo izdelki umetnih solz Systane Ultra, Refresh Optive, ali pršilo Tears again. Vse te umetne solze lahko uporabljate tudi z vstavljenimi kontaktnimi lečami.

Če imate težave podobne opisanim zgoraj, a se vam ob vkapavanju kapljic v oko pojavljajo še pekoče bolečine ali neprijeten občutek, je možno, da vas dražijo konzervansi. V tem primeru je boljše, da izbirate med izdelki, ki le-teh ne vsebujejo. Umetne solze brez konzervansov so primernejše tudi za tiste, ki imajo izrazitejše simptome in umetne solze uporabljajo več kot 4-krat dnevno. Prav tako zaradi pogostosti potrebnega odmerjanja umetne solze brez konzervansov priporočamo po očesnih operacijah. Primeri takšnih izdelkov so umetne solze Systane ultra in Refresh Optive Sensitive.

Pri pojavljanju drobnih krast ali belih izrastkov na robu vek je vzrok težav s suhimi očmi navadno nepravilno delovanje Meibomovih žlez. To so drobne žleze na robu vek, ki ustvarjajo maščobe in so pomemben del naravnih solz. Posledica težav je preveč vodena sestava naravnih solz in njihovo hitro izhlapevanje. V tem primeru so najprimernejše umetne solze z višjo vsebnostjo maščob. Primeri izdelkov so Refresh Advanced in Systane balance. Zaradi večje vsebnosti maščob so te umetne solze manj primerne za uporabo ob vstavljenih kontaktnih lečah.

Se vam najizrazitejši občutek suhih oči pojavlja zjutraj? Ga včasih spremlja zelo ostra bolečina v očesu? V tem primeru so najboljša rešitev umetne solze v obliki gela ali mazila. Uporabimo jih zvečer pred spanjem. Zaradi gostejše konsistence varujejo površino očesa pred izsušitvijo preko cele noči. Te umetne solze zaradi gostote nekoliko motijo vidno ostrino in tudi niso primerne za uporabo s kontaktnimi lečami. Primer so GenTeal, Systane Gel ali Refresh Gel.

Ob težavah, ki vztrajajo ali se pogosto ponavljajo, je nujen pregled pri očesnem zdravniku. Poleg uporabe umetnih solz obstajajo še druge oblike zdravljenja, ki vam lahko takšne težave ublažijo ali odpravijo.