Nazaj

Joga za oči: pomladi pogled in razbremeni oči

mag. Kristina Mikek, dr. med.

mag. Kristina Mikek, dr. med.
specialist oftalmologije

15916 min09. 04. 2020

zdravje očiživljenjski slog

So tudi vaše oči utrujene od neprestanega dela za računalnikom ali knjigami? Se vsakodnevno srečujete s pekočimi ali rdečimi očmi, utrujenim videzom in podočnjaki?

Sodoben ritem življenja preobremenjuje naše oči

Vid je naše najpomembnejše čutilo, a sodoben način življenja mu ni najbolj prijazen. Bolj kot kadarkoli prej v zgodovini, ga danes vsakodnevno preobremenjujemo z večurnim neprekinjenim delom za računalnikom, gledanjem na mobilni telefon in televizijski ekran, delom v slabih svetlobnih pogojih …

Oči so ogledalo duše (in razpoloženja), a ni potrebno, da vsa okolica ve, da ste neprespani. Z nekaj preprostimi vajami lahko osvežite utrujene oči in zatekle veke. Prej ali slej namreč naše oči občutijo posledice neprestane preobremenjenosti, kar zaznamo kot slabši vid, utrujenost, pekoče ali rdeče oči, prekomerno solzenje ali občutek težkih oči in vek.

Ker ljudje ob srečanju človeka najprej pogledamo v obraz in navežemo očesni stik, podočnjake, otekle veke, utrujen pogled in povešene obrvi zelo težko skrijemo.

Tovrstne težave vplivajo tudi na naše splošno počutje in ustvarjajo občutek nemoči pri premagovanju vsakodnevnih nalog. Namesto da bi si s spočitimi in bistrimi očmi pomagali pri vsakodnevnih nalogah, nam naprezanje porabi dodatno energijo in odvzame voljo do dela.

A vsi si želimo ravno nasprotnega. Želimo si mladostnega videza, sija v očeh in čistega pogleda. S tem nezavedno izražamo spočitost, živost in zadovoljstvo sami s seboj in z ljudmi, ki nas obkrožajo. Tako nas okolica pozitivno sprejme in ljudje se v naši družbi dobro počutijo.

Recept za premagati to nadlogo, je v nekaj enostavnih vajah in priporočilih, s katerimi boste zmanjšali občutek napetosti v očeh, omilili pekoče ali rdeče oči in s tem že na prvi pogled kazali sproščenost, vitalnost in mladost. Spoznajte jogo za oči, in se sami prepričajte o njenem učinku. Joga nas namreč tudi pri očesnih dejavnostih uči poiskati ravnovesje in pravočasno sprostiti napetost.

Joga kot eno od orodij za ohranjanje dobrega počutja v stresnem vsakdanjiku

Naše prvo bogastvo je dobro zdravje. Vadba joge vzpostavlja harmonijo telesa, uma in duše. Preko telesnih položajev, dihalnih vaj, sproščanja, meditacije in drugih tehnik, moralnega in etičnega vedenja, zdravega prehranjevanja ter pozitivnega načina mišljenja in življenja, nas vodi do celostnega zdravja, umiritve duha, do notranje harmonije, dobrega počutja in spoznavanja samega sebe.

Beseda "joga" izvira iz sanskrta in pomeni povezati, združiti. Najpomembnejše vodilo joge je nenasilje. Vse oblike joge temeljijo na indijski filozofiji, ki bi ji na zahodu težko našli tekmeca. Temeljni tekst joge so vede. To je najstarejši znan zapisan filozofski tekst, ki vsebuje temelje jogijskega znanja.

Mnoge od znanj joge je ponovno razkrila in potrdila sodobna znanost in danes številne ugotovitve uglednih medicinskih in drugih znanstvenih ustanov po svetu potrjujejo, da je joga orodje za ohranjanje dobrega psihofizičnega počutja v stresnem vsakdanjiku.

Očesna joga izbriše utrujenost z obraza

Zdrave in bistre oči so zelo pomembne, a jih vse prevečkrat jemljemo za samoumevne. Ob izvajanju jogijskih vaj za oči, bo vaš pogled spet bolj umirjen, oči in področje okoli njih pa sproščeno, pomlajeno ter osveženo.

Začetniki naj začnejo z eno ali dvema vajama in postopno dodajajo še ostale. Vaje izvajamo vedno v naštetem zaporedju. (Če imate težjo okvaro vida, se o primernosti vaj posvetujte z zdravnikom.)

Kako izvajamo očesno jogo?

Usedemo se na blazino, na stol ali rob postelje, hrbtenica je zravnana, ledveni del hrbta dvignemo navzgor. Pomembno je, da se počutimo udobno in sproščeno. Dihanje je naravno in tudi sproščeno. Med vadbo se premikajo le oči, glava je negibna. Vsako vajo ponovimo vsaj pet- ali šestkrat, začnemo in končamo jo vedno na isti točki. Med vajami oči zapremo in sprostimo.

1. vaja: NAVPIČNO PREMIKANJE OČI (gor-dol)

Odpremo oči pogledamo visoko v strop in navzdol, globoko v tla, nekajkrat ponovimo, zapremo oči in jih sprostimo. 

2. vaja: VODORAVNO PREMIKANJE OČI (desno-levo)

Odpremo oči, pogledamo v skrajni desni kot in nazaj v skrajni levi kot. Ko oči premikamo iz kota v kot, naj pogled ne tone navzdol. Oči vodimo iz enega v drug kot po vodoravni črti. Nekajkrat ponovimo, zapremo oči in jih sprostimo.

3. vaja: DIAGONALNO PREMIKANJE OČI (zgoraj desno-spodaj levo in zgoraj levo-spodaj desno)

Odpremo oči, pogled usmerimo v zgornji desni kot našega vidnega polja. Ko dosežemo skrajno točko, pogled usmerimo navzdol v skrajno levo točko in znova navzgor po diagonali v zgornji desni kot. Po petih ali šestih ponovitvah končamo v zgornjem desnem kotu, oči zapremo in jih sprostimo.

Sledi še premikanje oči po nasprotni diagonali. Pogled najprej usmerimo v zgornji levi, nato v spodnji desni kot, nekajkrat ponovimo in končamo v zgornjem levem kotu, oči zapremo in jih sprostimo. 

4. vaja: KROŽENJE Z OČMI

Oči vodimo po krožnici in z njimi »zarišemo« velik krog, ki naj sega do roba vidnega polja. Kot pomagalo si predstavljamo, da gledamo na ogromno uro, oči pa vodimo skozi vse točke na krožnici v smeri urnega kazalca. Oči odpremo, pogled usmerimo navzgor na št. 12 in naprej po številčnici desno proti št. 1, 2, 3 …do 12 ter krožimo naprej. Po petih ponovitvah zapremo oči in jin sprostimo.

Vajo nadaljujemo še v nasprotno smer. Spet začnemo na št. 12, le da zdaj oči vodimo v nasprotni smeri urnega kazalca. Petkrat ponovimo, končamo na vrhu številčnice, zapremo oči in jih sprostimo.

5. vaja: POLKROŽNO PREMIKANJE OČI

Oči vodimo najprej po zgornji polovici krožnice. Začnemo v skrajnem desnem kotu, nato pripeljemo oči v skrajni levi kot in nazaj v desno. Nekajkrat ponovimo, zapremo oči in jih sprostimo. Nadaljujemo še s premikanjem oči po spodnji polovici krožnice, tudi tu začnemo in končamo v desnem kotu vidnega polja.

6. vaja: OSTRITEV NA PALEC

Dlan ene roke stisnemo v pest, sprostimo palec, roko iztegnemo pred seboj. Pogled izostrimo na palec, nato začnemo palec počasi pomikati proti obrazu in sočasno ostrimo naš pogled. Vajo izvajamo zelo počasi, palec približamo obrazu na razdaljo, ki za oči ni moteča. Zapremo in sprostimo oči.

7. vaja: OSTRENJE VIDA (daleč in blizu)

Pogled izostrimo na predmetu ali točki, ki je vsaj 5 metrov oddaljena, potem pripeljemo naš pogled na konico nosu, izostrimo in se spet oddaljimo. Po nekaj ponovitvah zapremo oči in jih sprostimo. 

8. vaja: SKLEP - POLAGANJE DLANI

Medtem ko so oči še vedno zaprte, močno podrgnemo eno dlan ob drugo. Vroče dlani položimo prek vek tako, da nanje ne pritiskamo, temveč samo zatemnimo prostor nad vekami, prsti so v lasišču. Oči posrkajo toploto vase in se v temi spočijejo. Nazadnje še nežno pomasiramo veke iz notranjih kotičkov navzven.

Ta postopek lahko ponovimo, kadarkoli začutimo, da so oči potrebne kratkega počitka. Zelo hvaležne vam bodo.

Vse vaje izvajamo redno in brez pričakovanj hitrih rezultatov. Pri očesnih obolenjih se prej posvetujmo z očesnim zdravnikom. S kombinacijo teh tehnik in vaj boste deležni blagodejnega učinka joge na oči in celotno telo.  Vaš pogled bo postal jasen, čist in miren.

Kljub hitremu ritmu življenja in ničkoliko dnevnim obveznostim, lahko z 10 minutnim premorom za oči in rednimi vajami celo pridobimo na času. Ker nas utrujene oči pri delu več ne obremenjujejo in omejujejo, lahko hitreje dojemamo svet okoli sebe, efektivneje reagiramo na dražljaje in uspešneje rešujemo naloge. Prej kot vam očesna joga postane dnevna rutina, prej se boste lahko posvetili življenju okoli vas in za seboj pustili nadloge, povezane z utrujenimi očmi in oteklimi vekami. Velja poskusiti?
Vir za vaje:  Karmen Melocco