Nazaj

9 vitaminov za zdrave oči

13933 min11. 05. 2021

zdravje oči

Zdrava in uravnotežena prehrana je zelo pomembna za ohranjanje dobrega vida in zdravih oči. Vključevati mora veliko sadja, zelenjave, polnozrnatih žit, proteinov in zdravih maščob. Raziskave potrjujejo, da nekateri vitamini in prehranske snovi zmanjšujejo tveganje ali upočasnjujejo razvoj pogostih očesnih obolenj.   

Diabetična retinopatija, starostna degeneracija rumene pege, glavkom in siva mrena so obolenja, ki kronično okvarijo vid. Na različne načine nekateri vitamini in prehranske snovi vsaj deloma vplivajo na razvoj teh bolezni. Spoznajte 9 najpomembnejših vitaminov in osnovnih prehranskih snovi, ki spodbujajo očesno zdravje.  

  1. Vitamin A – Je neobhodno potreben za vzdrževanje prozorne roženice, sprednjega dela očesa skozi katerega prehaja svetloba v oko. Je tudi sestavni del proteina rodopsina, ki zagotavlja vid v slabih pogojih osvetlitve. Za vnos zadostnih količin vitamina A bomo poskrbeli z uživanjem listnate zelenjave, bučk, sladkega krompirja in paprik.  

  2. Vitamin E – Razvoj številnih očesnih obolenj naj bi bil povezan z oksidativnim stresom. Gre za neravnovesje med antioksidanti in prostimi radikali v telesu, ki nastajajo s presnovo. Vitamin E je močen antioksidant, ki ščiti celice pred poškodbami s prostimi radikali. Raziskave so pokazale, da lahko vitamin E v visokih dozah upočasni napredovanje starostne degeneracije mrežnice. Obstajajo tudi dokazi, da vitamin E zmanjšuje tveganje za nastanek starostne sive mrene. Vitamin E vsebujejo različni oreščki in semena, losos, avokado in listnata zelenjava.  

  3. Vitamin C – tudi ta vitamin je močan antioksidant, ki ščiti celice pred poškodbami s prostimi radikali. Dokazano upočasnjuje napredovanje starostne degeneracije mrežnice. Vitamin C sodeluje tudi pri tvorbi kolagena, proteina, ki je pomembna sestavina roženice, beločnice in očesne leče. Več raziskav je dokazalo, da uživanje zadostnih količin vitamina C zmanjšuje možnost nastanka sive mrene. Velike količine vitamina C vsebujejo citrusi in tropsko sadje, brokoli,  ohrovt in paprike.   

  4. Vitamini B6, B9, B12 – Ugotovljeno je bilo, da kombinacija teh vitaminov znižuje v telesu nivo homocisteina, proteina, ki ga povezujejo z vnetji in razvojem starostne degeneracije rumene pege. Raziskave nakazujejo, da se z zadostnim uživanjem teh vitaminov, zmanjšuje tveganje za nastanek starostne degeneracije rumene pege.  

  5. Riboflavin (vitamin B2) – je močen antioksidant, katerega pomanjkanje povezujejo s povečanim tveganjem za nastanek sive mrene. Dokazano je, da kronično pomanjkanje tega vitamina lahko povzroči nastanek sive mrene. Mnoga živila vsebujejo velike količine riboflavina, zato je pomanjkanje te snovi v telesu redko. Živila, ki vsebujejo riboflavin so kosmiči, oves, mleko in mlečni izdelki, pa tudi meso.  

  6. Niacin (vitamin B3) – je snov, ki v celični presnovi sodeluje pri pretvorbi hranilnih molekul v energijo. Nove raziskave kažejo, da zmanjšuje tveganje za razvoj glavkoma, obolenja povišanega očesnega tlaka, ki lahko trajno okvari vid. Živila bogata z niacinom so govedina, perutnina, ribe, gobe in stročnice  

  7. Lutein in Zeaxantin – sodita med karotene, snovi, ki jih tvorijo rastline. Obe snovi v velikih količini vsebujejo celice rumene pege in mrežnice. Pomembni naj bi bili za filtriranje in zaščito oči pred modro svetlobo. Raziskave kažejo, da prav tako zmanjšujeta tveganje za nastanek sive mrene in starostne degeneracije rumene pege. Zadosten vnos obeh snovi zagotovimo s hrano bogato s sadjem in zelenjavo. Posebno visoke količine teh snovi so v špinači in ohrovtu.   

  8. Omega maščobne kisline – so sestavina polinenasičenih maščob in pomemben sestavni del celične membrane. Imajo tudi protivnetne lastnosti, kar zavira razvoj sprememb v mrežnici pri diabetični retinopatiji. Več raziskav je pokazalo, da prehrana bogata z ribami zmanjšuje tveganje za nastanek diabetične retinopatije. Omega 3 maščobne kisline so tudi pomembna sestavina očesnih solz. Zadostna vsebnost teh maščobnih kislin v prehrani je zelo pomembna za preprečevanje težav s suhim očesom. Živila bogata z omega 3 maščobnimi kislinami so ribe, chia semena, oreščki, soja in olivno olje.   

  9. Tiamin (vitamin B1) – je snov, ki jo celice potrebujejo pri pretvorbi hranilnih molekul v energijo. Raziskave ga prav tako povezujejo z zmanjšanjem tveganja za razvoj sive mrene. Učinkovit naj bi bil tudi pri zdravljenju začetnih stopenj diabetične retinopatije. Vsebujejo ga ribe, meso, testenine in polnozrnati kruh.   

mag. Kristina Mikek, dr.med. 
specialistka oftalmologije