Nazaj

7 zabavnih dejstev o očeh

Urša Pečjak, dr. med.

Urša Pečjak, dr. med.
specialist oftalmologije

16933 min14. 05. 2020

življenjski slog

Oči so zelo zapleten del našega telesa in skrivajo mnoge zanimivosti. Imajo preko 100 milijonov celic za zaznavanje svetlobe, očesne mišice pa so ene najhitrejših v telesu.

Ste se kdaj vprašali, koliko barv lahko razločijo naše oči? Kolikokrat na leto pomežiknemo? Ali veste, da imajo nekateri ljudje ometafobijo – strah pred očmi?

Oči so čudovit in kompleksen del našega telesa, ki skriva tisoč in eno zanimivost. Sestavljene so iz več kot 2 milijonov delov, imajo več kot 100 milijonov celic za zaznavanje svetlobe, očesne mišice pa so ene najhitrejših v telesu.

Vas zanima, kaj je res in kaj je mit? Preberite 7 presenetljivih dejstev o očeh.

Človeško oko razloči na milijone barvnih odtenkov

Človeško oko vidi le tri barve: rdečo, modro in zeleno. Vse ostale barve so kombinacija teh treh. Med barvnimi odtenki lahko razločijo približno 10 milijonov barvnih nians, največ v zeleni barvi.

Kihanje z odprtimi očmi je skoraj nemogoče

Z odprtimi očmi je zelo težko kihniti. Stisk vek ob kihanju je refleksna reakcija mišic, saj želi telo avtomatsko zaščititi oči pred potencialno škodljivimi mikrobi in delci, ki jih lahko ob kihanju izločimo iz ust in nosu.

Če bi za vsak pomežik dobili 25 centov, bi bili v enem letu milijonarji

Mežikamo zato, da ohranjamo solzni sloj in s tem vlažnost površine roženice. Na leto povprečno pomežiknemo 4,2 milijonkrat, kar znese približno 10.000 krat na dan. Zaradi hitre odzivnosti mišic, lahko po potrebi pomežiknemo tudi do 5-krat na sekundo, saj traja en pomežik od 100-150 milisekunde. Ob intenzivnem delu na bližino ali računalniku samodejno manj mežikamo, zato hitreje občutimo utrujenost v očeh in težave, povezane s suhimi očmi, kot sta slabši vid ali pekoče oči.

Novorojenček vidi črno-belo

Novorojenčki vidijo črno-belo in takoj po rojstvu ne razločijo barv, zaznajo lahko le rdeč predmet na sivi podlagi. Po približno dveh mesecih lahko razločijo tudi med rdečo in zeleno, kasneje pa še med modro in rumeno. Zanimivo je tudi, da novorojenčki ob jokanju ne proizvajajo solz, saj njihova solzna žleza še ne deluje popolnoma. To se zgodi šele po 6 tednih.

Oko je kot fotoaparat

Če bi bilo oko digitalna kamera, bi imelo 576 megapixlov. Podobnosti s fotoaparatom se kažejo tudi v fokusiranju (človeška leča v očeh namreč s spreminjanjem debeline spreminja žarišče ostrega vida iz daljave na bližino in obratno). Poleg tega lahko oko s spreminjanjem širine zenice nadzoruje vnos svetlobe v oko. V temnem okolju se zenica razširi in tako spusti v oko več svetlobe, pri močni svetlobi pa se zoži in tako prepreči fotofobijo – preobčutljivost na svetlobo.

Tudi oko se lahko opeče na soncu

Tudi oko lahko dobi sončne opekline ob preizpostavljenosti škodljivim UV žarkom. Sončni žarki poškodujejo roženico in veznico, kar imenujemo fotokeratitis. Najpogostejši znaki so bolečina, rdeče in oteklo oko, občutek tujka v očeh, zamegljen vid, glavobol in svetlobni siji okoli luči. Zato nikar pozabiti, da je oči potrebno vedno zavarovati pred škodljivimi sončnimi žarki.

V osnovi smo vsi modrooki

Barvo oči določa količina pigmenta – melanina, ki ga najdemo v človeškem telesu. Več pigmenta kot vsebuje šarenica, bolj so oči temne. Rjave oči ima skoraj 80 % človeške populacije. Ostalih 20 % je mešanica zelenih, modrih in sivih odtenkov. Več kot je melanina v šarenici, bolj so oči tudi zaščitene pred UV svetlobo. Če imate modre oči, bodite toliko bolj pozorni, da jih redno sami zaščitite na soncu z ustreznimi sončnimi očali. Melanin v telesu določa tudi barvo kože in las.