Nazaj

7 vaj za sprostitev utrujenih oči

Urša Pečjak, dr. med.

Urša Pečjak, dr. med.
specialist oftalmologije

19232-3 min12. 10. 2021

zdravje oči

Če pri delu veliko uporabljate računalnik in bližinski vid, verjetno poznate občutek utrujenih oči. Nekateri občutijo tudi napetost oči, pogosto se temu pridružijo glavoboli. Te težave lahko blažimo z odmori med delom, uporabo pisarniških progresivnih očal, po možnosti s filtrom modre svetlobe. Zelo učinkovit in preprost način za boljše počutje in sproščenost oči so tudi vaje. Poskusite sprostiti svoje oči med delom s temi sedmimi vajami:  

1 Pregibanje

To je vaja, s katero raztezamo in krepimo očesne mišice. Za izvedbo te vaje usmerite pogled naravnost predse. Počasi poglejte kolikor zmorete navzgor, ne da bi pri tem premikali glavo. Pogled v naslednjem koraku usmerite skrajno navzdol, zatem še skrajno levo in desno. Pomembno je, da med premikanjem očesnih zrkel glave ne premikate in imate obraz usmerjen naravnost predse. Gibe s skrajnim položajem oči ponovite 10 krat.  

2 Mežikanje

Če veliko delate z računalnikom, je mežikanje odličen način, kako zmanjšati napetost oči. Med gledanjem ekrana pogosto pozabimo mežikati z očmi, kar slabo vpliva tudi na vlaženje roženice. S to vajo boste lažje ohranjali oči osredotočene na ekran ter zmanjšali težave s suhimi očmi. Vse, kar je potrebno pri tej vaji, je, da pogled usmerite naravnost predse ter ponavljajoče mežikate vsakih 5 sekund naslednji dve minuti.  

3 Ostrenje vida na blizu in daleč

To je preprosta vaja za notranje očesne mišice, ki jih na ta način sproščamo in krepimo. Vajo izvedete tako, da se zazrete v palec roke, ki ga držite pred očmi na razdalji približno 30 centimetrov. V naslednjem koraku se zazrite na nekaj, kar je v prostoru oddaljeno od vas vsaj 3 metre. Pogled izmenjaje usmerjajte na blizu in daleč naslednje tri minute.  

4 Prekrivanje oči

To je vaja, ki se jo uporablja za sproščanje oči med jogo. Izvedete jo tako, da z obema dlanema prekrijete oči. Dlani pritisnete tesno ob ličnice in čelo, srednji del dlani naj se pri tem le nežno dotika očesnega zrkla. Dlani zadržite v tem položaju dve minuti.  

5 Približevanje

To je še ena vaja, s katero vadimo notranje očesne mišice za bližinski vid. Izvedemo jo tako, da roko s pokončnim palcem držimo vodoravno iztegnjeno, kot bi štopali. Pogled usmerimo v iztegnjen palec. Roko zatem počasi upognemo in palec približujemo ter ob tem pogled zadržujemo na palcu kolikor dolgo zmoremo. Zatem roko počasi spet iztegnemo. To gibanje in sledenje palcu s pogledom ponavljamo dve minuti.  

6 Osmica

Odlična vaja za spodbujanje raztegljivosti očesnih mišic. Izvedemo jo tako, da se zazremo v belo steno na razdalji približno tri metre. Predstavljajte si, da je na steni narisana vodoravno ležeča osmica. Brez premikanja glave z očmi počasi sledite ležeči osmici. Izvajajte to gibanje oči najprej minuto v eno smer in zatem še minuto v drugo smer. 

7 Počitek

Opisanim vajam naj vedno sledi 10 minut počitka, ko se z očmi zazrete v daljavo ali jih zaprete. S premori boste pri delu bolj produktivni in manj utrujeni.