Nazaj

7 nasvetov, kako se znebiti podočnjakov

Urša Pečjak, dr. med.

Urša Pečjak, dr. med.
specialist oftalmologije

46092 min25. 05. 2020

življenjski slog

Podočnjaki dajejo očem in obrazu utrujen videz. Spoznajte 7 preprostih ukrepov, ki vam lahko pomagajo, da se jih znebite. Poskrbite za kožo okoli oči in za svoj mladostnejši videz.

Se zbujate z zatečenim obrazom in temnimi kolobarji pod očmi? Se vam utrujenost na obrazu hitro pozna? Se vam zdi, da vam kreme za oči ne pomagajo?

Vzrokov za podočnjake je lahko več: neprespanost, stres, hormoni, nezdrava prehrana, jemanje določenih zdravil, pomanjkanje vitamina K in železa v krvi, dehidracija ...

Nekaj vzrokov je tudi dednih in nanje ne moremo vplivati, so pa določeni dejavniki, ki jih lahko nadzorujemo in s tem preprečimo nastajanje podočnjakov ali omilimo njihovo izrazitost.

Spoznajte 7 preprostih načinov, kako lahko sami poskrbite, da bodo vaši podočnjaki izginili.

Pijte dovolj vode

Poskrbite, da tekom dneva popijete dovolj vode. Eden od možnih vzrokov za zatekle oči in podočnjake je dehidracija. To je zlasti izrazito, če zvečer jeste slane jedi. Zato se takoj, ko vstanete, odžejajte s kozarcem vode, dovolj pa jo spijte tudi preko celega dneva.

Kocke ledu

Da bi zožili drobne žilice, ki so krive za temne kroge pod očmi, v krpico zavijte nekaj kock ledu in z njimi nekaj minut masirajte področja oči. Na enak način deluje tudi ohlajena žlica. Zvečer jo položite v zamrzovalnik in jo zjutraj s hrbtno stranjo pristavite na podočnjake. Ti bodo hitro izginili.

Višje vzglavje med spanjem

Med preprostimi ukrepi, ki jih lahko poskusimo, je tudi ta, da spimo z višjim vzglavjem. Tako gravitacija poskrbi, da se voda ne nabira v koži pod očmi. Prav tako pomaga, če spimo na hrbtu.

Zdrava prehrana in manj soli

Jejte veliko sadja in zelenjave, sploh zelja, špinače in druge zelene listnate zelenjave. Vsak dan lahko pojeste dve skodelici sveže špinače. Pojejte tudi za pest surovih mandljev kot prigrizek in zmanjšajte vnos soli. S tem boste v telo vnesli več vitamina C in K, ki blagodejno vplivata na kožo okoli oči. Prav tako poskrbite, da v prehrano vključite dovolj železa.

Temna čokolada

Dobra novica za vse sladkosnede. Živila, bogata s flavonolom, kot npr. čokolada,  varujejo pred nevarnimi UV žarki in tako ohranjajo našo kožo mlado.

Kokosovo olje

Naravno kokosovo olje deluje protivnetno in tako posvetli kožo pod očmi. Hkrati še navlaži in zgladi gubice okoli oči. Zvečer si ga vtrite v kožo pod očmi in zjutraj sperite z mlačno vodo.

Krompir

Krompir je bogat vir vitamina C, ki kožo nahrani in pomladi. Olupite krompir, iztisnite sok in ga popivnajte z vatko ter jo za 10 minut položite na podočnjake. Splahnite z mlačno vodo in uživajte v mladostnem videzu vaših oči.