Nazaj

5 očesnih znakov pri katerih lahko sami posumite na sistemske bolezni

Igor Šivec Trampuž, dr. med.

Igor Šivec Trampuž, dr. med.
specialist oftalmologije

21502-3 min22. 12. 2020

življenjski slog

Pogled v oči pozornemu opazovalcu pove zelo veliko. Dnevno pri stikih iz oči razbiramo razpoloženje, počutje in včasih tudi misli ljudi, ki jih srečujemo. A če vemo kaj opazovati, lahko v očeh prepoznamo tudi znake nekaterih telesnih bolezni. 

Spoznajte 5 značilnih očesnih sprememb, ki jih lahko odkrijete sami in so povezane z resnimi sistemskimi obolenji. Zazrite se vsaj kdaj tudi v svoje oči in preverite kaj govorijo o vašem zdravju in počutju. Največkrat sporočajo, da potrebujemo le malo več počitka a včasih nas tudi opozarjajo, da se v našem telesu dogaja kar resnejšega. Če prepoznate takšne znake, je na mestu posvet z osebnim zdravnikom.  

1. Modrikasti obroček na robu roženice (Arcus senilis)

Nežno obarvanje v obliki modrikastega obročka, ki se pojavi ob robu roženice je značilen znak kronično zvišanih vrednosti krvnega holesterola. Pogosto se ob tem pojavijo še rumenkaste obarvane, privzdignjene kožne spremembe na očesnih vekah. Te imenujemo xantelazme. Povišane vrednosti krvnega holesterola so pomemben dejavnih tveganja za razvoj oblog na žilnih stenah, ki lahko privedejo to zapletov z zaporo žilja kot sta možganska kap in srčni infarkt. Prav tako lahko povišan holesterol privede tudi do zapore žilja, ki oskrbuje oko in posledično do delne ali popolne izgube vida. 

2. Vztrajno izsušena očesna veznica s pordelostjo očesa

Pri kroničnih izrazitih težavah s suhim očesom, s prisotno pordelostjo očesa ali celo zamotnjenim vidom, je pogosto izvor težav sistemsko revmatsko obolenje. Očesne težave pri revmatskih obolenjih zahtevajo podrobnejšo diagnostiko in zdravljenje, saj v nasprotnem primeru lahko pride do razvoja hude okvare ali izgube vida. 

3. Izbočenje oči

Oteklina očesnih mišic in okolnih mehkih tkiv pri boleznih ščitnice lahko povzroči izrazito izbočene oči. Na prvi pogled to deluje kot bi nekdo na široko razprl oči. To je lahko prvi znak hormonskega neravnovesja pri bolezni ščitnice. S preiskavo krvi lahko hitro preverimo stanje ščitničnega hormona in potrdimo bolezen.

4. Porumenelost očesne veznice

Prvi znak zlatenice, ki nastane zaradi povišanih krvnih vrednosti bilirubina (pigmenta v žolču, ki ga tvorijo jetra) je pogosto porumenelost očesne veznice. To nakazuje na bolezensko dogajanje v jetrih in je lahko znak mnogih jetrnih obolenj. Prvi korak v tem primeru so krvne preiskave in ultrazvok trebuha, zatem posvet z ustreznim specialistom.

5. Nenadna enostranska zameglitev vida

To je znak, ki nakazuje na vnetje očesnega živca in je neredko prvi znak multiple skleroze. Gre za avtoimuno obolenje centralnega živčevja, ki ga označuje propadanje celic, ki ustvarjajo ovojnice živčnih vlaken. Posledica so motnje v prevajanju živčnih impulzov in različne nevrološke okvare. V primeru očesne prezentacije je za potrditev oziroma izključitev diagnoze nujno opraviti magnetno resonančno preiskavo. 


To je le nekaj najbolj opaznih sprememb na očeh, ki opozarjajo na telesne bolezni. Očesni zdravnik lahko s podrobnim pregledom očesa, zlasti očesnega ozadja, opazi še mnoge druge spremembe, ki nakazujejo na obstoj splošnih telesnih obolenj. S celovitim pregledom oči dobimo tako vsaj deloma tudi vpogled v splošno telesno zdravje.