Nazaj

5 očesnih sprememb povezanih z izpostavljanjem soncu

Urša Pečjak, dr. med.

Urša Pečjak, dr. med.
specialist oftalmologije

15982-3 min19. 07. 2022

zdravje očiživljenjski slog

Sončni UV žarki ne vplivajo škodljivo le na kožo pač pa tudi na oči. Pri izrazito prekomerni izpostavljenosti soncu se lahko posledice delovanja UV žarkov na oko zaradi poškodb roženice in očesne mrežnice izrazijo zelo hitro. Prav tako škodljiva je kronična izpostavljenost UV žarkom manjše intenzitete, saj se okvare na celičnem nivoju v tkivih kopičijo in čez čas lahko povzročijo nastanek očesnih obolenj in motenj vida. 

Za zaščito oči pred soncem je posebej pomembno poskrbeti v visokogorju, kjer je intenziteta UV žarkov zaradi tanjšega sloja atmosfere večja ter povsod na vodi, kjer je intenziteta UV žarkov večja zaradi odboja od vodne površine. 

To je 5 najpogostejših očesnih sprememb povezanih z izpostavljanjem soncu:  

  1. Staranje očesa – po nekaterih podatkih naj bi bili UV žarki odgovorni za kar 80% vidnih sprememb staranja v predelu oči. Na koži obraza in predelov okoli oči, so premembe staranja povezane z izpostavljenostjo UV žarkom vidne kot gubice, stanjšanje kože in različne pigmentacije. Napenjanje oči zaradi izrazite svetlobe in bleščanja kožne gube okoli oči še stopnjuje. Z doslednim nošenjem sončnih očal lahko te vplive zmanjšamo. Še boljše je sončna očala kombinirati s stalno uporabo sončnih krem za predele oči z visokim zaščitnim faktorjem.  

  2. Opeklina roženice – to je neposredna poškodba roženice zaradi prekomerne izpostavljenosti UV žarkom. Stanje imenujemo strokovno fotokeratitis, uporablja se izraz tudi snežna slepota, saj do tega najpogosteje pride v visokogorju, ko se že sicer močni žarki intenzivirajo zaradi odboja od snežne podlage. Gre za zelo boleče vnetje roženice z izrazitim poslabšanjem vida ali celo prehodno slepoto. Temu se poleti na morju in v visokogorju preprosto ognemo z uporabo primernih športnih zaščitnih sončnih očal.   

  3. Siva mrena – izpostavljenost UV žarkom je eden od pomembnih dejavnikov, ki prispevajo k razvoju sive mrene. To je okvara očesne leče, ki postaja vse bolj motna in slabše prepustna za svetlobo. Vid pri tem obolenju je meglen, zaznavanje barv pa vse slabše. Gre za pozno posledico kronične izpostavljenosti soncu. Tveganje za razvoj sive mrene v starosti prav tako lahko zmanjšamo z dosledno uporabo sončnih očal in ščitenjem oči pred soncem. Učinkovito zdravljenje razvite sive mrene je le operacija z menjavo očesne leče.   

  4. Pinguekula in Pterigij -  to sta dve obliki izrastkov na beločnici – beli površini očesnega zrkla, ki ju povezujejo s kronično izpostavljenostjo soncu. Pterigij ima potencial, da se z rastjo in večanjem razširi tudi nad roženico in prizadene vid. Zdravljenje obeh sprememb je le kirurško z odstranitvijo.  

  5. Degeneracija rumene pege – To je obolenje na očesnem ozadju oziroma očesni mrežnici. Rumena pega je predel očesne mrežnice kjer imamo največ celic čutnic s katerimi zaznavamo svetlobo. Ta predel mrežnice je odgovoren za centralni vid, torej tisti del vidnega polja s katerim vidimo najbolj ostro. Obolenje mrežnice v predelu rumene pege s propadanjem celic lahko zato resno okvari vid. Izpostavljenost UV žarkom je eden od dejavnikov, ki zvečuje tveganje za razvoj degeneracije rumene pege v starosti.