Nazaj

5 nasvetov za varno uporabo kontaktnih leč poleti

Urša Pečjak, dr. med.

Urša Pečjak, dr. med.
specialist oftalmologije

15922-3 min01. 06. 2021

zdravje oči

S poletjem prihaja čas pogostejših izletov v naravo in potovanj. Za mnoge so kontaktne leče pri tem nepogrešljiv pripomoček. Ob izpostavljenosti soncu, vročemu vremenu in vodi, je potrebno poleti več pozornosti nameniti skrbi za kontaktne leče. Le tako bo njihova uporaba varna in tveganje za vnetja oči zmanjšano na minimum.  

Vedno, kadar se ob nošenju kontaktnih leč pojavi občutek draženja, zbadanja ali pordelost očesa, je potrebno kontaktne leče čim prej odstraniti in do umiritve težav uporabljati le očala. Kadar so težave izrazitejše in se vam poslabša vid ali trajajo dlje, je nujen obisk zdravnika. 

Spoznajte 5 nasvetov, ki vam bodo pomagali pri pravilni skrbi in uporabi kontaktnih leč. Ob tem ne pozabite, da je za varno uporabo kontaktnih leč nujno vsaj enkrat letno opraviti kontrolni pregled oči. V Moreli  vsem, ki nam zaupajo skrb za vid, tak pregled zagotovimo brezplačno. To je le ena od ugodnosti Moreline družbe zvestih oči v katero se lahko  neobvezujoče včlanite tudi vi.  

  1. Leč nikdar ne izpostavljajte vodi. Poskrbite, da leče nikoli ne pridejo v stik z vodo, ne iz pipe, prav tako tudi ne z ustekleničeno. Enako velja za vodo v bazenih, rekah, morju. V vodi so mikroorganizmi, ki ob stiku s površino leče ostanejo na njej. Kontaminacija leč z vodo med kopanjem ali ob rokovanju z lečami zelo hitro povzroči gnojno okužbo očesa. Kadar med kopanjem uporabljate leče, jih ob koncu dneva nujno zavrzite.  

  2. Priskrbite si dnevne kontaktne leče. Mesečne ali dvotedenske leče so sicer bolj ekonomična rešitev, za katero se odloči največ uporabnikov kontaktnih leč. Vendar pa je poleti, ko se pojavijo situacije, da leč ne moremo higienično hraniti ali da jih izpostavljamo vodi, smiselno imeti dodatno pri roki še dnevne leče. Te na koncu dneva zavržemo in tako pri naslednji uporabi ne tvegamo okužbe očesa.  

  3. Higienske razkužilne robčke imejte vedno pri roki. Roke so glavni vir bakterij in ob pomanjkljivi higieni lahko pri rokovanju z lečami zelo hitro v oči vnesemo tudi bakterije. Ker ob vsaki menjavi leč poleti ni nujno, da bomo imeli tekočo vodo in milo, lahko za primerno higieno rok poskrbimo z razkužilnimi robčki. Razkužilo na robčkih mora biti hipoalergeno in primerno za sluznice, da ne bo razdražilo oči. 

  4. Nikdar ne pretakajte tekočine za shranjevanje leč. Tekočina za leče je pakirana sterilno. Vsako pretakanje takšno tekočino kontaminira in v njo lahko zaidejo bakterije, ki se v tekočini že ob sobni temperaturi hitro namnožijo. Shranjevanje leč v takšni tekočini hitro privede do nastanka gnojne okužbe oči. 

  5. Pri potovanju z letalom imejte kontaktne leče v ročni prtljagi. Tako boste mirni, da imate za svoje oči vse pri sebi, če vaša prtljaga zakasni. Uporaba dnevnih kontaktnih leč na poti vas razbremeni skrbi, saj ne potrebujete nobenih tekočin, prav tako odpade tudi skrb za shranjevanje leč.