Nazaj

5 nasvetov za nego kože okoli oči

Urša Pečjak, dr. med.

Urša Pečjak, dr. med.
specialist oftalmologije

9392 min14. 07. 2020

življenjski slog

Oči pomembno vplivajo na naš izgled, saj dajejo obrazu spočit in mladosten videz. Kakšen bo naš pogled je odvisno predvsem od kože okoli oči.

Dolgi poletni dnevi, izpostavljeni soncu in vetru, puščajo na očeh še dodatne sledove utrujenosti. S 5 preprostimi nasveti poskrbite, da bo vaš pogled to poletje še lepši.

1. Pijte več vode in z njo večkrat dnevno navlažite oči

Koža okoli oči je zelo tanka in nežna. Kadar je izsušena se hitreje vidijo gubice, temni kolobarji in povešenost. Poleti je pomembno, da dnevno popijemo vsaj 2 litra vode. Za dodatno vlaženje kože okoli oči poskrbite tako, da si večkrat dnevno s pljuski hladne vode omočite kožo.

2. Uporabite naravne obkladke, ki jih pripravite sami

Načinov priprave naravnih obkladkov, ki vlažijo in blagodejno delujejo na kožo okoli oči, je veliko. Uporabite lahko hladen kamilični čaj, sok kumare, vodo, v kateri namočite cvetove vrtnice ali kombinacijo mandljevega olja in limetinega soka. Za pripravo obkladkov uporabite bombažne blazinice za čiščenje kože. Obkladki naj bodo hladni, uporabljajte jih dnevno.

3. Naredite si oblogo za oči

Zmešajte čajno žličko paradižnikove mezge, ščepec kurkume, čajno žličko čičerikine moke in čajno žličko soka limete. Sestavine zmešajte, da nastane gosta pasta, ki jo nežno nanesite na predele okoli oči. Po pol ure obkladke odstranite z vlažnimi bombažnimi blazinicami, izperite kožo s hladno vodo in nanesite vlažilno kremo. Za najboljši učinek se priporoča uporabo oblog vsak drugi dan.

4. Izvajajte nežno masažo kože okoli oči

Z masiranjem kože okoli oči izboljšujete prekrvavljenost teh predelov. To zmanjšuje oteklino in zastajanje tekočine v podkožju. Za masažo lahko uporabite tudi z vodo navlažene in ohlajene bombažne blazinice. To je najpreprostejši način, da se na hitro znebite podočnjakov.

5. Poskrbite za zaščito pred UV žarki

Sončna očala, ki so dovolj velika, vsaj deloma zaščitijo tudi kožo okoli oči. Kljub temu se priporoča stalna uporaba sončnih krem z visoko stopnjo zaščite. Z redno uporabo sončne kreme za obraz, ki jo nežno nanesete tudi na kožo okoli oči, boste preprečili pospešeno staranje kože zaradi UV žarkov. Ne pozabite, tanka in nežna koža okoli oči je še posebno podvržena temu.