Nazaj

5 nasvetov za najpogostejše poletne težave z očmi

mag. Kristina Mikek, dr. med.

mag. Kristina Mikek, dr. med.
specialist oftalmologije

10092-3 min07. 07. 2020

suhe očizdravje oči

Že odštevate dneve do brezskrbnih počitnic? Se odpravljate na morje, v hribe ali na izlet v naravo? Ne pozabite, da bodo vaše oči pri tem bolj izpostavljene. To je 5 najpogostejših poletnih težav z očmi, ki jih lahko preprečite.

1. Suhe oči

Pogosta poletna težava, povezana s premajhnim uživanjem tekočin, izpostavljenostjo vetru in soncu. Težave še stopnjujejo klorirana voda v bazenih, slana morska voda in prašen zrak. Vse to tanjša solzni sloj na površini očesa. Značilni simptomi so občutek tujka v očesu, draženje, lahko tudi pekoče bolečine. Prvi ukrep je izdatna uporaba umetnih solz. Poleg sončnih očal se priporoča uporaba primernega pokrivala, ki zasenči oči. Za boljšo tvorbo lastnih solz poskrbite z uživanjem zadostnih količin tekočine ter živil, kot so oreščki, chia semena, jajca ter ribe z veliko maščob kot sta losos in tuna.

2. Pesek v očeh

Nikakor ne poskušajte peska iz oči odstraniti z rokami ali mencanjem oči. Zrna peska imajo ostre robove in pri tem lahko hitro pride do poškodbe veznice ali površine roženice, kar težave le stopnjuje. Težavo lahko hitro rešite z obilnim izpiranjem očesa s čisto vodo. Če ste na čolnu ali kje brez dostopa do vode je najboljše samo počakati, da oko z lastnimi solzami izpere pesek.

3. Sončne opekline

Tudi na površini očesa lahko pride zaradi UV žarkov do sončnih opeklin. Te povzročijo vnetje roženice, prozornega dela očesa, skozi katerega pride v oko svetloba. Največje tveganje so okolja, kjer se UV žarki odbijajo od podlage, kot npr. na vodi in v hribih na snegu. Simptomi so zamegljen vid, rdečina očesa, občutljivost na svetlobo in pekoča bolečina. Zdravimo s počitkom v zatemnjenem prostoru, z zaprtimi očmi in hladnimi obkladki. V vsakem primeru je potreben pregled pri očesnem zdravniku. SImptomi običajno minejo v enem do dveh dneh.

4. Vnetje pri uporabi kontaktnih leč

Uporabi kontaktnih leč med kopanjem in plavanjem se izogibajte, saj lahko pod kontaktnimi lečami hitro pride do razvoja bakterijskega vnetja. Na splošno se odsvetuje, da kontaktne leče prihajajo v stik s kakršno koli vodo, to velja tudi za pitno vodo. Poleti, ko se bakterije hitreje razmnožujejo, je še posebej pomembno, da ste pozorni na higieno rok pri uporabi kontaktnih leč. Žal raziskave še vedno kažejo, da si v povprečju le dva izmed petih uporabnikov kontaktnih leč umijeta roke pred vstavljanjem kontaktnih leč. Bakterijsko vnetje roženice pri nošenju kontaktnih leč lahko povzroči trajno okvaro vida. V primeru pojava rdečine očesa ali celo dražeče bolečine je potrebno kontaktne leče takoj odstraniti in poiskati pomoč očesnega zdravnika.

5. Alergije

Težave z draženjem oči zaradi alergij so poleti pogoste. V primeru alergij na cvetni prah se preko poldneva, ko so koncentracije cvetnega praha v zraku največje, zadržujte v zaprtih prostorih. Pri alergiji na pršice se priporoča uporaba posteljnine, ki preprečuje prehajanje pršic. Pogoste so tudi alergije na plesni. V tem primeru uporabljajte poleti v zaprtih prostorih razvlaževalce zraka in poskrbite, da vlaga v zraku ne preseže 50 %. Pri vseh alergijah pomaga izdratna uporaba umetnih solz. Priporočljiv je posvet z očesnim zdravnikom, ki vam lahko predpiše antihistaminik in vas po potrebi napoti na testiranje za povzročitelja alergije.