Nazaj

5 nasvetov kako poskrbeti za zdravje oči otrok in najstnikov

Urša Pečjak, dr. med.

Urša Pečjak, dr. med.
specialist oftalmologije

14222-3 min20. 07. 2021

pri otrocihzdravje oči

Mnoge težave z vidom lahko v dobi odraščanja otrok in najstnikov odpravimo ali preprečimo s preprostimi ukrepi in zdravim načinom življenja. Vpliv staršev, skrbnikov, vzgojiteljev je pri tem neprecenljiv, saj lahko s pravim pristopom pri otroku oblikujemo koristne navade in pozitiven odnos do zdravja, ki ga bo spremljal celotno življenje. S temi preprostimi nasveti boste sami največ naredili za zdrav razvoj oči in vida otroka. 

  1. Otroka navadite na prehrano, ki je zdrava za oči. Zdrave prehranjevalne navade, pridobljene v otroštvu so najboljša popotnica za zdrav odnos do hrane in prehranjevanja tudi v odrasli dobi. To zmanjšuje tveganje za razvoj mnogih bolezni, ne le težav povezanih z vidom. V obdobju odraščanja, ko se razvija tudi vid, so hraniva, ki podpirajo zdrav razvoj oči kot so vitamin C, vitamin E, lutein, cink in omega 3 maščobne kisline ključnega pomena. Bogata s temi snovmi je listnata zelenjava sta kot na primer špinača in listnati ohrovt, ribe z veliko vsebnostjo maščob kot sta tuna in losos, citrusi in jagode, različni oreški, pa tudi jajca. Z zdravo prehrano podpiramo razvoj in rast oči ter tudi zvečujemo obrambno sposobnost in sposobnost popravljanja tkiv ob okužbah, vnetjih in drugih škodljivih vplivih okolice. 

  2. Skrbite za zadostno mero kakovostnega spanja. Tudi za oči je spanec zelo pomemben. V času zaprtih vek se obnavlja epitelni sloj roženice, izboljšuje se vlažnost roženice, regenerirajo se tudi druga očesna tkiva. Najboljši način kako poskrbeti za zadostno količino spanca je, da se vzpostavi redna rutina. To pomeni, da gre otrok v posteljo vsak dan ob isti uri, po možnosti pred deveto zvečer. Soba naj bo zatemnjena, tiha in nekoliko hladnejša. Spodbujajte otroka, da se navadi zaspati sam. Dobro je, da otroci ne uporabljajo računalnikov ali tablic zadnjo uro pred spanjem.  

  3. Otrok naj se vsakodnevno giba zunaj. Otroke že po naravi privlačijo aktivnosti zunaj in to je dobro še spodbujati. Raziskave kažejo, da z povečevanjem časa prebitega zunaj in v naravi, zmanjšujemo možnost za nastanek kratkovidnosti. Predvideva se, da zmerna izpostavljenost soncu ob ustrezni zaščiti oči s sončnimi očali povečuje togost roženice in tako zmanjšuje tveganje za razvoj keratokonusa, bolezenskega izbočenja roženice.  

  4. Nadzorujte čas porabljen pred ekrani. Večurna uporaba tablic in računalnikov močno obremenjuje otroške oči. Povzroča težave s spanjem, glavobole, občutek utrujenosti in pospešuje naraščanje dioptrije, zlasti kratkovidnosti. Poskusite tudi glede uporabe teh naprav uvesti rutino s katero boste nadzirali kdaj in kako dolgo otrok uporablja te naprave. Kadar je to potrebno za šolo in učenje, poskrbite za redne premore med delom z računalnikom. 

  5. Vsako leto poskrbite za preventivno kontrolo vida. Dobra korekcija dioptrije, ki zagotavlja polno vidno ostrino je v otroštvu ključnega pomena. Le na tak način lahko zagotovimo poln razvoj vida. Redne letne kontrole vida so nujne, saj otrok sam ne opazi slabše vidne ostrine in naraščanja dioptrije