Nazaj

5 najslabših živil za vaše oči

Urša Pečjak, dr. med.

Urša Pečjak, dr. med.
specialist oftalmologije

9302 min28. 07. 2020

zdravje očiživljenjski slog

Verjetno poznate vsaj nekaj za oči zdravih živil. Pa poznate tudi tista, ki se jim moramo izogibati?

Korenje ter druga barvna zelenjava in sadje so polni očem prijaznih vitaminov. Živila, ki očem škodujejo, so podobna tistim, ki so škodljiva tudi za naše splošno telesno zdravje. Predvsem so to nekatere maščobe, sladkor, sol in konzervansi. Njihovo prekomerno uživanje dokazano povečuje tveganje za nastanek bolezenskih sprememb na očesnem ozadju. Gre za obolenja očesne mrežnice, ki se kažejo kot slabšanje vida ter trajna okvara vida.

Predstavljamo 5 skupine živil, ki vsebujejo največ očem nezdravih snovi.

1. Pripravljene omake in dresingi

Vsebujejo veliko sladkorja in maščob. Občutek, da jeste zdravo, kadar svežo zelenjavo in solato prelijete s temi omakami, je varljiv. Uživanje velikih količin sladkorja ni slabo le za splošno zdravje, pač pa tudi za oči. Dokazana je povezava med sladkimi hranivi in razvojem starostne degeneracije rumene pege. To je bolezen mrežnice, ki okvarja vid in lahko vodi v slepoto.

2. Ocvrta hrana

Maščobe, ki se uporabljajo pri cvrtju, so škodljive za splošno zdravje, zvišujejo nivo holesterola v krvi, povečujejo tveganje za srčno žilna obolenja, prav tako pa zvečujejo tudi tveganje za starostno degeneracijo očesne mrežnice. Takšne maščobe se nahajajo tudi v margarini, industrijsko pripravljenem pecivu, čipsu in drugi podobni prehrani. 

3. Sladkane pijače

Še ena splošno nezdrava skupina živil, ki je zelo slaba tudi za oči. Zvečuje tveganje za debelost, razvoj sladkorne bolezni tipa II in posledično tudi za bolezen očesnega ozadja ter slabšanje vida. Na zdravje oči slabo vplivajo tudi nekatera umetna sladila. Izogibajte se torej tudi umetnih nizkokalorijskih pijač.

4. Predelane mesnine

Problem predelanih mesnin je visoka vsebnost soli. Posledično prične telo za uravnavanje koncentracije soli v krvi zadrževati vodo. Oči lahko postanejo zabuhle in otekle. Pri splošnem telesnem zdravju se to najhitreje odrazi s povišanim krvnim tlakom. Kronično zvišan krvni tlak vpliva tudi na ožilje očesne mrežnice in ga okvarja.

5. Zamrznjene pripravljene jedi

So preprost način hitre priprave obroka, a žal polne konzervansov, sladkorja in maščob. Ta tip živil zvečuje tako tveganje za razvoj debelosti, srčno žilnih bolezni in sladkorne bolezni kot tudi za nastanek bolezenskih sprememb na očesni mrežnici.