Nazaj

5 naj nasvetov za nakup novih očal

mag. Kristina Mikek, dr. med.

mag. Kristina Mikek, dr. med.
specialist oftalmologije

18492-3 min02. 06. 2020

življenjski slog

Vam nakup očal vzame veliko časa, na koncu pa sploh niste zadovoljni z izbiro? Se vam je že zgodilo, da ste se zaradi težav z novimi očali morali vrniti v optiko in zamenjali okvir ali stekla? Ste veliko zapravili za očala, pa z njimi sploh ne vidite dobro?

Dobra očala so zlata vredna, zato verjamemo, da je vsaka neprijetnost, povezana z vidom, sila nadležna.

Preberite 5 nasvetov, ki vam bodo pomagali pri izbiri očal in s katerimi se boste izognili nezadovoljstvu pri nakupu.

1. Ne izbirajte očal glede na ceno

Mnogi so prepričani, da se cenena očala ne razlikujejo od tistih nekoliko dražjih. Površnemu opazovalcu se na prvi pogled dejansko zdi, da med cenenimi očali ter očali višjih cenovnih razredov ni nobene razlike. Resnica je daleč od tega. Materiali, iz katerih so izdelana cenena očala, so manj odporni in kmalu se na njih vidijo sledovi obrabe. Takšna očala je težje prilagoditi obrazu, na lečah se kljub trdnostim premazom hitro pojavijo praske. Pomislite, da boste očala uporabljali dnevno in da bo od njih odvisno, kako vidite. Prav tako ne pozabite, da so očala najbolj opazen modni dodatek in pomembno vplivajo na vaš izgled.

2. Upoštevajte naravo vašega dela

Ljudje se ukvarjamo s tisoč in eno stvarjo. Ker se služba in prosti čas od posameznika do posameznika razlikujeta, imamo na razpolago različne tipe očal in okvirjev, ki ustrezajo določenim aktivnostim oz. izbranim pogojem, kot so osvetljenost prostora, razdalja do monitorja, vodni športi, adrenalinske aktivnosti. Da vam bodo očala dobro in dolgo služila, prilagodite izbiro okvirja in stekel vašim vidnim navadam.

3. Izkoristite možnost dodatne kontrole dioptrije

Je že res, da vam je očala ob pregledu predpisal zdravnik. A svetujemo vam, da ob naročilu očal ne odklonite dodatne kontrole predpisane dioptrije, ki vam jo ponudi optometrist.

Pri predpisu očal lahko pride do različnih napak, zato vam dodatna kontrola omogoči, da še enkrat preverite, kako vidite s predpisano dioptrijo na različne razdalje in pri različnih osvetlitvah. 

4. Ne izbirajte očal sami

Na polici lahko vsa očala izgledajo lepo, a ko jih pomerimo, vidimo, da nam nekatere oblike bolj pristajajo kot druge. Za to obstaja preprosta razlaga. Oblika obraza in odtenek kože določata, kateri tipi okvirjev se nekomu podajo.

Poleg oblike, moramo biti pozorni tudi na velikost okvirja ter njegovo višino na obrazu. Dioptrijska očala naj ne bi presegala širine samega obraza, pokrivala obrvi ali se dotikala ličnic. Pri sončnih očalih so kriteriji drugačni, saj so sončna očala primarno namenjena zaščiti pred škodljivimi UV žarki, zato je zanje sprejemljivo, da so večjih dimenzij, pokrivajo večji del obraza ali segajo preko obrazne širine. Najboljši nasvet glede izbire očal je, da vam pri tem svetuje optik. Z usmerjanjem vaše izbire v oblike in velikosti okvirjev, ki so primerni za vaš obraz, vam bo olajšal pomerjanje in tako boste prišli zanesliveje do pravega okvirja. Seveda je vedno dobro imeti ob sebi za drugo mnenje še svojca ali prijatelja.

5. Izberite očala z UV zaščito

Tudi pri navadnih dioptrijskih očalih za vsakdanjo uporabo se svetuje, da imajo leče premaz s filtrom, ki blokira UV žarke. Tako poskrbimo, da oči zaščitimo tudi, kadar se zunaj gibljemo brez sončnih očal. Ne pozabite preveriti, da imajo izbrane leče to zaščito.