Nazaj

5 jedi za zdrave oči

mag. Kristina Mikek, dr. med.

mag. Kristina Mikek, dr. med.
specialist oftalmologije

16752 min08. 05. 2020

zdravje očiživljenjski slog

So tudi vas v otroštvu podučili, da je korenček zdrav za oči? Ste slišali, da so za oči dobre omega-3 maščobne kisline, antioksidanti, beta karoten, cink … pa ne veste, v katerih jedeh jih lahko najdete?

Spoznajte hrano, ki zmanjšuje tveganje za razvoj očesnih težav in bolezni.

Ribe in oreščki

Če se borite s suhimi očmi, vam lahko pomaga že dodaten vnos omega 3 maščobnih kislin v telo. Z njimi so bogate ribe kot so losos, tuna, sardine in skuše. Te maščobne kisline telo potrebuje za izgradnjo zdravega solznega filma, kar vam lahko pomaga pri suhih očeh. Omega 3 maščobne kisline so preventiva pred nastankom sive mrene, vplivajo pa tudi na boljšo prekrvavitev mrežnice in s tem zmanjšujejo tveganje za degeneracijo rumene pege. Poleg rib jih vsebujejo tudi nekateri oreščki in semena, kot so mandlji, chia semena, arašidi, brazilski oreščki …, ki skupaj z vitaminom E varujejo oko pred starostnimi spremembami.

Jajca

Poleg korenja so z vitaminom A bogata tudi jajca, ki v kombinaciji z luteinom oko ščitijo pred nočno slepoto in suhimi očmi, zato so pomemben vir sestavin, ki jih potrebujejo zdrave oči.

Goveje meso

Goveje meso vsebuje cink, ki pomaga telesu absorbirati vitamin A, zato lahko v zmernih količinah tudi pusto goveje meso v prehrani pozitivno vpliva na zdravje oči. Cink vsebujeta tudi piščančje meso in svinjina, vendar v manjših količinah.

Zelena in listnata zelenjava

C- vitamin v večjih količinah vsebujejo listnate zelenjave, kot so špinača, ohrovt, brokoli, grah, avokado, zeleni radič in solata. Te so polne tudi luteina in ceaksantina - rastlinskega pigmenta, ki lahko pomaga zajeziti razvoj degeneracije rumene pege in sive mrene.

Citrusi in temno modro jagodičje

Pomaranče, grenivke, limone in jagode vsebujejo veliko vitamina C, borovnice, robide in ostale modre jagode pa antocian, ki stabilizira krvne žile v očeh. Oba, vitamin C in antocian, preventivno zmanjšujeta tveganje za pojav sive mrene in degeneracijo rumene.

Ne glede na vaše prehrambene navade, se za vsakega najde ena ali več sestavin, ki jih lahko vključite v svoj jedilnik. Oči vam bodo hvaležne. Poleg zgoraj naštetih, so za oči zdrava tudi polnozrnata žita, stročnice, koruza, olivno olje in sladki krompir, ki nahranijo vaše oči za zdrav pogled in boljši vid.

Da bodo vaše oči v kar najboljšem stanju, posezite po naštetih živilih, ki ugodno vplivajo tudi na prebavni sistem, ohranjajo lepo kožo in so na splošno ugodna za zdravje.