Nazaj

Zakaj starostna daljnovidnost narašča in kako lahko to ustavimo

mag. Kristina Mikek, dr. med.

mag. Kristina Mikek, dr. med.
specialist oftalmologije

23062 min18. 10. 2022

daljnovidnostkratkovidnoststarostna

Starostna dioptrija nastane zaradi staranja očesne leče. Označuje jo slabšanje bližinskega vida. Okoli petdesetega leta starosti se pojavi vsakomur. Sprva opazimo težave med branjem pri slabi osvetlitvi. Nekaj časa si lahko pomagamo z odmikanjem teksta, sčasoma pa postanejo roke prekratke. Preprosta rešitev za izboljšanje bližinskega vida so bralna očala, a ta je potrebno zaradi naraščanja bližinske dioptrije s staranjem menjati. To je še posebej problem za tiste, ki zaradi dioptrije za daljavo nosijo očala s progresivnimi stekli.

Starostna daljnovidnost, imenovana tudi prezbiopija, je posledica upadanja sposobnosti prilagajanja naravne očesne leče za bližinski vid. V mladosti je očesna leča prožna in njena ukrivljenost se s krčenjem notranjih očesnih mišic lahko spreminja. Na ta način oko podzavestno prilagajamo gledanju na različne razdalje, kar imenujemo akomodacija. S staranjem se prožnost očesne leče postopoma zmanjšuje. Posledica je slabša sposobnost prilagajanja očesa za gledanje na blizu.

Običajno se bližinski vid okoli petdesetega leta poslabša do te mere, da večina za branje potrebuje očala. Pri predhodni kratkovidnosti, torej minus dioptriji, kjer ima očesna leča preveliko lomnost glede na dolžino očesnega zrkla, se simptomi slabšega bližinskega vida pojavijo nekoliko kasneje. Obratna situacija je pri daljnovidnih, kjer je lomnost leče glede na dolžino zrkla premajhna. Težave zaradi starostne daljnovidnosti se pri daljnovidnih zato pojavijo prej, navadno že v zgodnjih štiridesetih letih.

Za prvi predpis bralnih očal običajno zadošča dioptrija +1. Z leti starostno pogojene spremembe v očesni leči napredujejo. Zaradi njih leča vse bolj izgublja sposobnost prilagajanja oblike in lomnosti za bližinski vid. To je razlog, zakaj pri vseh z leti višina starostne dioptrije narašča. V povprečju je potrebno vsaki dve do tri leta pri predpisu novih bralnih ali progresivnih očal plus dioptrijo povečati za eno četrtino. Okoli 60. leta zato za branje že potrebujemo dioptrijo +3. Na staranje očesne leče in naraščanje starostne dioptrije s kakšnimi vajami, zdravili ali očali žal ne moremo vplivati.

Obstaja pa učinkovit način, kako lahko starostno dioptrijo odpravimo ter ustavimo naraščanje dioptrije za bližinski vid. To je možno z operacijo dioptrije z multifokalno lečo. Gre za ambulantni poseg, pri katerem starostno okvarjeno očesno lečo nadomestimo z umetno multifokalno lečo. Ta ima optiko oblikovano tako, da svetlobo uklanja pod različnimi koti. Tako obenem zagotavlja dobro vidno ostrino na bližino, srednje razdalje in daljavo. Z operacijo dioptrije z lečo torej prekinemo naraščanje starostne dioptrije oziroma jo trajno odpravimo. Naenkrat niso več potrebna nobena očala, ne za bližino in ne za daljavo.