Nazaj

Vse kar morate vedeti o starostni daljnovidnosti

mag. Kristina Mikek, dr. med.

mag. Kristina Mikek, dr. med.
specialist oftalmologije

15663 min16. 02. 2021

starostna

Leta prinesejo modrost, a tudi tegobe, kot je starostna daljnovidnost. Strokovno to imenujemo prezbiopija, kar je grški izraz za starajoče oko. Če ste v srednjih 40ih letih, so vam prvi simptomi starostne daljnovidnosti verjetno znani. Naenkrat je težko prebrati jedilni list pri slabi osvetlitvi, droben tisk vidite le z odmikanjem besedila in iztegovanjem rok. Nekaterim se pojavljajo celo glavoboli in občutek utrujenih oči.  

Bralna očala so preprosta rešitev za težave starostne daljnovidnosti, a mnogi se z njimi težko sprijaznijo. To niti ne preseneča, saj v primeru že prisotne kratkovidnosti, daljnovidnosti ali astigmatizma, naenkrat potrebujejo dodatna očala. Stalno menjavanje in iskanje pravih očal, hitro postane mučno. Boljša rešitev so očala s progresivnimi stekli. Problem teh je, da zahtevajo privajanje, izkrivljajo sliko, so draga in jih je potrebno z naraščanjem starostne daljnovidnosti menjati. A tudi za izboljšanje vida pri starostni daljnovidnosti obstajajo boljše rešitve kot očala. Da bi razumeli te, spoznajte najprej najpomembnejša dejstva o starostni daljnovidnosti.  

Starostna daljnovidnost je normalen pojav staranja oči. Razvije se, ker z leti očesna leča postaja bolj toga. Njena sposobnost spreminjanja ukrivljenosti in s tem lomnosti svetlobe za gledanje na blizu, se zmanjšuje. V mladosti je očesna leča mehka in prilagodljiva, kar omogoča hitro spreminjanja žariščne razdalje pri gledanju na bližino in daljavo. Tako je ne glede na razdaljo opazovanja, vidna ostrina vedno optimalna. V tem obdobju so glavni vzrok slabe vidne ostrine kratkovidnost, daljnovidnost in astigmatizem. Pri teh je slab vid posledica nepravilne dolžine očesnega zrkla oziroma nepravilnosti v ukrivljenosti roženice, torej sprednjega prozornega dela očesa, skozi katerega prehaja svetloba.  

Ko z leti upade prožnost očesne leče, to opazimo kot zmanjševanje vidne ostrine na bližino. Sprva so težave le pri slabi osvetlitvi ali pri branju drobnega tiska. S staranjem ta proces napreduje in za branje so potrebna očala. Zaradi napredovanja staranja leče jih je potrebno menjavati, saj se plus dioptrija viša. Obstaja približno pravilo, da v drugi polovici 40ih let potrebujemo bralna očala z dioptrijo +1, pri 50ih letih s +2 in pri 60ih letih s +3. Upadanje prožnosti očesne leče pa ni edina sprememba do katere pride v leči. Ta postopno postaja tudi manj prozorna ter slabše propustna za svetlobo. To povzroča neprijeten občutek bleščanja pri običajni svetlobi in zmanjšanje kontrastnosti vida. Kadar te spremembe napredujejo dovolj, da pride do zmanjšanja vidne ostrine, govorimo o sivi mreni. Ta prizadene do 80. leta starosti kar 60% ljudi.  

Podobno kot je vzrok slabega vida pri navadni dioptriji drugačen kot pri starostni daljnovidnosti, velja tudi za možne rešitve. Običajna laserska operacija dioptrije kot je LASIK, problema starostne daljnovidnosti ne reši. Čeprav je najpogosteje primerna rešitev za izboljšanje vida na bližino in daljavo operacija z multifokalno lečo, pa nekaterim lahko tudi z lasersko operacijo izboljšamo bližinski vid.   

Laserska operacija starostne dioptrije se razlikuje od standardne laserske operacije dioptrije po vzorcu preoblikovanja roženice. Z laserskim posegom Supracor ali Presbyond očesno roženico preoblikujemo tako, da v optični coni ustvarimo predel, ki uklanja svetlobo za bližinski vid in predel, ki uklanja svetlobo za daljavo. Na nek način naredimo na roženici multifokalno lečo. To vrsto laserskega posega vedno izvedemo enostransko, na drugem očesu z laserjem izboljšamo le vid za daljavo.  

Bolj poznana rešitev za izboljšanje vida pri starostni daljnovidnosti je operacija dioptrije z lečo. Pri tej starostno spremenjeno lečo nadomestimo z umetno. Optika multifokalne leče, ki jo pri tem uporabimo, je izdelana tako, da zagotavlja dobro vidno ostrino na daljavo, srednje razdalje in bližino.   

Bralna očala torej niso niti edina in niti praktična rešitev težav s starostno daljnovidnostjo. Sodobne leče in laserska tehnologija ponujajo najboljšo priložnost, da se vam tudi po Abrahamu ne bo potrebno sprijazniti s slabim bližinskim vidom.