Nazaj

Vse, kar morate vedeti o kratkovidnosti pri otrocih in mladostnikih

Urša Pečjak, dr. med.

Urša Pečjak, dr. med.
specialist oftalmologije

15672 min25. 08. 2021

kratkovidnostpri otrocih

Kratkovidnost je najpogostejši vzrok za težave z vidom pri otrocih in mladostnikih. Z razmahom uporabe pametnih telefonov, tablic in računalnikov ter ob zmanjševanju časa, ki ga otroci prebijejo zunaj, smo priča epidemiji pojava kratkovidnosti pri vedno bolj zgodnji starosti. 

Dokler je dioptrija nizka, kratkovidnost brez pregleda težko prepoznamo, zato je pogosto dolgo spregledana. Šele ko nastopijo izrazitejše težave, pri mnogih je prva branje s table v šoli, postane jasno, da je potreben pregled pri zdravniku. 

Optična os kratkovidnega očesa je predolga 

O kratkovidnosti govorimo, kadar se svetloba v očesu ne uklanja pravilno in se ne projicira natančno na očesno ozadje, kjer sliko zaznamo s tkivom mrežnice. Pri kratkovidnosti slika nastaja nekoliko pred mrežnico, saj je oko po optični osi predolgo. Najpogosteje se pojavi med 8. in 14. letom starosti in praviloma narašča do 20. leta starosti. Prej ko nastane, večje je tveganje za kasnejšo visoko dioptrijo.  

Kratkovidnost je potrebno prepoznati zgodaj 

Pozna prepoznava kratkovidnosti lahko negativno vpliva na razvoj vida in zvečuje tveganje za kasnejša očesna obolenja in okvaro vida. Slab vid lahko negativno vpliva na otrokov razvoj in ga omejuje pri mnogih aktivnostih ter vpliva tudi na uspeh v šoli. Zgodnja spoznava kratkovidnosti je zato nujna.  

Kratkovidnost zvečuje tveganje za nekatera očesna obolenja 

Kratkovidno oko z visoko minus dioptrijo je oblikovno nekoliko deformirano. To zvečuje tveganje za kasnejša očesna obolenja, zlasti za raztrganine v mrežnici in odstop mrežnice. Ta lahko povzročijo trajno okvaro ali celo izgubo vida, zato sta zgodnja prepoznava in kontrola napredovanja kratkovidnosti ključni za ohranitev zdravja oči.  

Z obvladovanjem kratkovidnosti vplivamo na zdravje oči in vid v odrasli dobi in starosti 

Na prvi pogled je kratkovidnost enostavna motnja v uklanjanju svetlobe, ki jo preprosto popravimo z očali ali kontaktnimi lečami. Dejansko pa pojav te motnje negativno vpliva na zdravje oči ter pomembno zvečuje tveganje za okvaro in izgubo vida v odrasli dobi in starosti. Negativen vpliv na kakovost življenja zaradi odvisnosti od očal in leč je le še dodatna težava. 

Obstajajo učinkoviti načini za upočasnitev napredovanja kratkovidnosti 

Prepričanje, da vse težave, povezane s kratkovidnostjo, preprosto rešimo s predpisom očal, je zmotno. Enako, kot je zmotno mnenje, da je dobro predpisati očala brez popolne korekcije, saj tako dioptrija ne bo napredovala prehitro.  V resnici je ravno nasprotno. Brez polne korekcije dioptrije kratkovidnost napreduje hitreje.  

Najpomembnejši cilj pri obvladovanju kratkovidnosti je ohraniti zdrave oči in dober vid. Za to obstaja več učinkovitih metod. Mednje sodi uporaba atropinskih kapljic, nošenje posebnih terapevtskih kontaktnih leč ter predpis specialnih očalnih stekel z optiko, ki zavira napredovanje kratkovidnosti. S temi metodami lahko upočasnimo napredovanje kratkovidnosti tudi do 60 %.