Nazaj

Rešitve za zdravljenje kratkovidnosti pri otrocih

Urša Pečjak, dr. med.

Urša Pečjak, dr. med.
specialist oftalmologije

26364-5 min14. 09. 2021

kratkovidnostnasvetipri otrocih

Ločite med 10 najpogostejšimi miti in dejstvi. 

Ko gre za dioptrijo pri otrocih, starši pogosto iščejo načine, s katerimi bi jo pozdravili. Splet je poln zavajajočih informacij in nasvetov za najrazličnejša zdravljenja, od katerih mnoga dokazano ne delujejo. Vsak starš želi za otroka najti najboljšo rešitev, a v poplavi informacij se je težko znajti. Zbrali smo 10 najpogostejših nasvetov, za katere pojasnjujemo, kaj je res in kaj ne. Z izbiro pravih načinov zdravljenja lahko vplivamo na hitrost naraščanja dioptrije pri otrocih in tako zmanjšamo tveganje za nastanek visoke dioptrije. To ni pomembno le zaradi vidne ostrine, še veliko bolj je pomembno za zmanjševanje tveganja za očesna obolenja, kot so glavkom in okvare mrežnice, ki lahko trajno okvarijo vid v odrasli dobi.  

1 Kratkovidnost je ozdravljiva – MIT 

Do pojava kratkovidnosti pride zaradi nesorazmerne rasti očesnega zrkla v dolžino. Optična os očesa postane predolga in posledično vid na daljavo zamegljen. Žal ne obstaja način, s katerim bi lahko proces rasti zrkla obrnili. Kratkovidnost zato ni ozdravljiva, obstajajo pa načini, s katerimi rast zrkla lahko upočasnimo ter na ta način zavremo naraščanje dioptrije.  

2 Očesne vaje pozdravijo kratkovidnost – MIT 

Obljuba o tem je mnogim staršem privlačna, a žal se vaje niso izkazale za učinkovite pri obvladovanju kratkovidnosti. Lahko pomagajo pri sproščanju ob dolgotrajnem učenju ali delu na računalniku, vendar z njimi kratkovidnosti ne preprečimo, še manj pa jo pozdravimo. Mnogo raziskav je pokazalo, da ni povezave med izvajanjem vaj in naraščanjem dioptrije. Tega pa ne smemo mešati z vajami za oči, ki se jih izvaja pri škiljenju in težavah z vidom zaradi slabše koordinacije gledanja. V tem primeru lahko očesni zdravnik otroku predpiše vaje, ki so koristne in je pomembno, da se redno izvajajo.  

3 Pritiskanje na oči upošasni rast kratkovidnosti – MIT 

Tega principa se sicer poslužuje ortokeratologija, to je korekcija kratkovidnosti z nošenjem posebnih kontaktnih leč med spanjem. Tako se čez noč izvaja na oko manjši pritisk in ko zjutraj leče odstranimo, je vidna ostrina dopoldan razmeroma dobra. Preko dneva se zrklo spet raztegne v prvotno obliko in ta efekt izzveni. Metoda je torej uporabna kot prehodna korekcija dioptrije, ne moremo pa na ta način rasti zrkla in napredovanja dioptrije zavreti, še manj pozdraviti. Vsako drugo izvajanje pritiska na očesna zrkla s prsti ali kakšnimi pripomočki je lahko nevarno in sproži razvoj keratokonusa. Gre za obolenje roženice, ki se prične nepravilno bočiti in to še dodatno trajno okvarja vidno ostrino.  

4 Jemanje vitaminov lahko odpravi kratkovidnost – MIT 

Vitamini se uporabljajo pri zdravljenju nekaterih očesnih obolenj, še posebej degenerativnih obolenj mrežnice. Na rast očesa in razvoj kratkovidnosti pa dokazano nimajo nobenega vpliva. Še več, z nekontroliranim jemanjem nekaterih vitaminov lahko pride tudi do pojava toksičnih neželjenih učinkov. Za terapevtsko jemanje vitaminov za oči je zato nujen posvet z zdravnikom.  

5 Kontaktne leče so nevarne za otroke – MIT 

Sodeč po razpoložljivih podatkih, je tveganje za zaplete, povezave z uporabo kontaktnih leč pri otrocih bistveno manjše kot pri odraslih. To pripisujejo skrbnejšemu nadzoru staršev pri rokovanju z lečami in dejstvu, da se pri otrocih praviloma uporabljajo leče za enkratno uporabo. Tveganje za nastanek očesnega vnetja in kasnejših bolezenskih sprememb na roženici je tako pri otrocih v primerjavi z odraslimi zanemarljivo.   

6 Uporaba pametnih telefonov in tablic pospešuje kratkovidnost – MORDA 

To je zelo kontroverzna tematika. Povezava med daljšim časom uporabe pametnih telefonov in računalnikov ni nedvomno dokazana, je pa možna. Obstajajo raziskave, ki so pokazale večjo pogostosti kratkovidnosti med otroci, ki so uporabljali te naprave več ur dnevno, a zanesljiva vzročna povezava ni potrjena. Ne glede na to je priporočljivo uporabo pametnih telefonov pri otrocih omejiti, saj ima lahko prekomerna uporaba teh naprav še mnoge druge neželene učinke. Ameriško združenje pediatrov zato svetuje, da otrok uporablja pametni telefon največ dve uri dnevno.  

7 Izpostavljenost soncu upočasni napredovanje kratkovidnosti – MORDA 

Da otroci vedno manj časa preživijo na prostem, je dejstvo. Raziskave so tudi pokazale,  da obstaja jasna povezava med časom, ki ga otroci preživijo zunaj, in zgodnostjo pojava ter višino dioptrije. Manj je jasna povezava med časom, prebitim zunaj in hitrostjo naraščanja dioptrije potem, ko se je kratkovidnost že pojavila. Kakor koli, nujno je poskrbeti, da otrok redno preživlja svoj prosti čas tudi zunaj in v naravi. Možnost nastanka dioptrije tako dokazano zmanjšamo.  

8 S kontaktnimi lečami lahko upočasnimo napredovanje kratkovidnosti – DEJSTVO 

Z redno uporabo posebnih kontaktnih leč, ki so namenjene kontroli napredovanja kratkovidnosti, lahko napredovanje dioptrije dokazano pomembno upočasnimo. To zdravljenje za obvladovanje kratkovidnosti je učinkovito, če z njim pričnemo med 8. in 12. letom starosti. Pomembna pri uporabi leč je vloga staršev, tako pri skrbi za primerno higieno kot za spremljanje in pomoč pri vstavljanju kontaktnih leč. Čeprav se rešitev na prvi način zdi težko izvedljiva in nepraktična, so izkušnje iz prakse drugačne. Otroci v tej starosti so dovolj spretni in se hitro privadijo na rokovanje in vstavljanje kontaktnih leč.  

9 Terapija s kapljicami atropina upočasni rast dioptrije – DEJSTVO 

Redno vkapavanje razredčene raztopine atropina prav tako dokazano upočasnjuje rast dioptrije. Ta terapija je posebej primerna za mlajše otroke z zgodnjo kratkovidnostjo, ki očal še ne nosijo stalno, in jih ne moremo navaditi na kontaktne leče.  

10 S posebnimi dioptrijskimi stekli lahko upočasnimo rast dioptrije - DEJSTVO 

Najnovejši način za kontrolo kratkovidnosti so posebna dioptrijska stekla. Več raziskav je dokazalo, da lahko z redno uporabo očal s temi stekli upočasnimo hitrost naraščanja kratkovidnosti za do 60 %. Podobno kot pri kontaktnih lečah je pomembno, da se s to terapijo prične zgodaj in da otroci očala redno nosijo. Ta terapija zahteva podobno kot pri kontaktnih lečah tudi redno spremljanje s strani optometrista in sprotno prilagajanje stekel dioptriji.