Nazaj

Kako preverite, ali ste kratkovidni ali daljnovidni

Urša Pečjak, dr. med.

Urša Pečjak, dr. med.
specialist oftalmologije

18531-2 min29. 09. 2020

daljnovidnostkratkovidnost

Poznate razliko med kratkovidnostjo in daljnovidnostjo? Nosite očala, pa ne veste, kakšno dioptrijo imate?

Za ugotovitev natančne vrednosti je potrebno opraviti meritev. Sami pa lahko preprosto ugotovite, ali ste kratkovidni ali daljnovidni. Predstavljamo tri načini, kako to preverite.

1. Ugotovite, kje vam vid dela največ težav

Kratkovidnost prepoznate po tem, da je vidna ostrina slaba pri gledanju v daljavo. Bližinski vid je oster in običajno ni kakih drugih težav z očmi. Nekoliko drugače je pri daljnovidnosti. Tu je lahko pri nizkih stopnjah vid dober na daljavo in bližino. Pojavlja pa se občutek utrujenosti oči, glavoboli, zlasti otroci si pogosteje manejo oči ali več mežikajo. Zgodnja težava je tudi slaba vidna ostrina ponoči. Pri napredovanju daljnovidnosti se prične pojavljati neoster vid na bližino. Težave najprej opazimo pri branju drobnih črk.

2. Preverite, kako izgledajo vaše oči skozi stekla očal

To lahko storite tako, da se preprosto pogledate v ogledalu. Stekla v očalih s plus dioptrijo, ki so potrebna pri daljnovidnosti, so konveksna in oko povečajo. Če gledate samo skozi eno steklo, bo vaše oko večje kot oko, ki ni za steklom. Stekla v očalih z minus dioptrijo so konkavna in izgled očesa pomanjšajo. Če gledate samo z enim očesom skozi steklo, bo to oko manjše od očesa, ki ni za steklom očal.

3. Poglejte vaša očala

Stekla s plus dioptrijo, ki so potrebna pri daljnovidnosti, so najdebelejša v sredini, proti robu pa se stanjšajo. Obratno so stekla z minus dioptrijo, ki se uporabljajo pri kratkovidnosti, najtanjša v srednjem delu in se proti robu debelijo. Pri višjih minus dioptrijah je rob stekla hitro debelejši od okvirja očal in to enostavno opazimo.

Za predpis očal je potrebno določiti natančno dioptrijo. Poleg tega je potrebno preveriti tudi prisotnost astigmatizma in izmeriti medzenično razdaljo. To so vse meritve, za katere je potreben obisk optike ali očesne ambulante. Če želite preveriti vašo dioptrijo in nam zaupati skrb za vaš dober vid in zdravje oči, postanite del Moreline družbe zvestih oči. Naročite svojo kartico in izkoristite številne brezplačne ugodnosti.