Nazaj

7 rešitev za težave s starostno dioptrijo

mag. Kristina Mikek, dr. med.

mag. Kristina Mikek, dr. med.
specialist oftalmologije

19093-4 min21. 09. 2021

nasvetistarostna

Če opažate, da zjutraj težje berete drobno besedilo in si pomagate z odmikanjem rok, so to prvi znaki, da se vam razvija starostna dioptrija. Gre za slabšanje bližinskega vida, ki po 45. letu starosti počasi ujame vsakogar. Vzrok je zmanjševanje prožnosti očesne leče, ki se vedno slabše prilagaja gledanju na blizu. Kdor je težavo že izkusil, dobro razume, kako moteča in omejujoča je lahko pri aktivnostih v prostem času in pri delu.  

Rešitev za izboljšanje vida pri starostni dioptriji je kar nekaj. Bralna očala so lahko zelo nepraktična in mnogi se nanje težko navadijo, še težje pa se z njimi sprijaznijo. Za odpravo starostne dioptrije na srečo obstaja kar nekaj precej boljših rešitev, s katerimi se je možno osvoboditi bralnih očal in znova spregledati s polno vidno ostrino na bližino in daljavo. To so vsi načini, s katerimi lahko odpravimo starostno dioptrijo in izboljšamo bližinski vid: 

  1. Bralna očala – so enostavna in navadno prva rešitev, s katero si pomagamo, ko kljub odmikanju rok drobnih stvari in tekstov več ne vidimo. Če ste z njimi zadovoljni in vas ne ovirajo, lahko seveda pri tej rešitvi tudi ostanete. V tem primeru je smotrno, da se odločite za individualno izdelana bralna očala, pri katerih bodo stekla prilagojena po optičnih centrih in dioptriji vašim očem. Ne pozabite, da je del vsakega predpisa ali kontrole vida v optiki tudi meritev očesnega tlaka in kontrola vidne ostrine. Ti preventivni pregledi so po 40. letu nujni, saj lahko le tako odkrijemo prikrita kronična očesna obolenja, ki sicer trajno okvarijo vid. Če veliko delate z računalnikom, razmislite o pisarniškem progresivu. To je najsodobnejša oblika bralnih očal z optiko, ki je prilagojena gledanju na različne bližinske razdalje in zagotavlja boljše udobje gledanja ter zmanjšuje občutek utrujenosti oči pri bližinskem delu.  

  2. Progresivna očala – ta rešitev je primerna za tiste, ki imajo poleg starostne dioptrije prisotno še daljnovidnost, kratkovidnost in morda astigmatizem. Optika stekel progresivnih očal je oblikovana tako, da skozi spodnji del zagotavlja dober bližinski vid, dioptrija se proti srednjemu in zgornjemu delu stekel zvezno spremeni, tako da obenem korigirajo tudi vidno ostrino na daljavo. Stekla progresivnih očal zahtevajo sicer nekaj privajanja, a so za tiste, ki jih očala ne ovirajo, razmeroma dobra rešitev za boljši vid na bližino in daljavo. Glavna prednost progresivnih očal je, da ni potrebno menjavati očal na blizu in daleč.  

  3. Kontaktne leče – za tiste, ki so že navajeni na uporabo kontaktnih leč, so rešitev lahko progresivne kontaktne leče. Njihova optika je podobna tisti pri progresivnih očalih. Tudi te leče zahtevajo privajanje, saj je vid z njimi zaradi posebne optike nekoliko drugačen. Pri tehtanju za to rešitev je smiselno upoštevati tudi strošek, saj je leče potrebno redno menjavati. 

  4. Monovid LASIK – najpreprostejša laserska operacija za rešitev težav s starostno daljnovidnostjo je operacija, kjer naredimo t.i. monovid. To pomeni, da na enem očesu z laserjem naredimo korekcijo dioptrije, ki zagotavlja dober bližinski vid, na drugem očesu pa po potrebi korekcijo dioptrije za dobro vidno ostrino na daljavo. Vid na srednje razdalje je dober z obema očesoma, z enim očesom vidimo ostro na blizu za branje in z drugim ostro na daljavo. Gre za razmeroma uporabno rešitev, ki niti ne zahteva posebnega privajanja. Tudi sicer že fiziološko med očesoma običajno obstajajo določene razlike v dioptriji, tako da z enim očesom vidimo bolje na blizu in z drugim na daleč. 

  5. Laserska operacija SUPRACOR – Gre za posebno lasersko operacijo starostne dioptrije, kjer z laserjem odstranimo dioptrijo in roženico preoblikujemo tako, da obenem izboljšamo vid na bližino in srednje razdalje ter deloma tudi na daljavo. To je najsodobnejši laserski način korekcije starostne dioptrije.  

  6. Vstavitev leče z razširjenim fokusom – najbolj razširjen način trajne odprave starostne dioptrije so operacije dioptrije z lečo. Pri teh starostno okvarjeno očesno lečo nadomestimo z umetno, ki ima optiko izdelano tako, da izboljša bližinski vid. Z EDOF lečo (lečo z razširjenim fokusom) dosežemo predvsem izboljšanje vidne ostrine na daljavo in srednje razdalje, ter deloma na bližino. Gre za lečo, ki je primerna za starejše, ter tiste, ki imajo na očesnem ozadju že degenerativne spremembe. Pogosto jo svetujemo pri operaciji sive mrene.  

  7. Operacija z multifokalno lečo – To je rešitev, s katero lahko obenem korigiramo starostno dioptrijo, daljnovidnost, kratkovidnost in astigmatizem. Omogoča dober vid na blizu in daleč z obemi očesi hkrati. S tem posegom istočasno ustavimo napredovanje starostne dioptrije in obenem preprečimo možnost slabšanja vida zaradi nastanka sive mrene.