Nazaj

7 manj znanih dejstev o starostni daljnovidnosti

mag. Kristina Mikek, dr. med.

mag. Kristina Mikek, dr. med.
specialist oftalmologije

17733 min01. 09. 2020

starostna

Odmikate telefon z rokami, da preberete sporočilo? Vas branje utruja in napenjate oči? Vidite droben tisk le pri dobri svetlobi? Če se prepoznate v teh težavah in ste blizu 40. leta starosti, je vzrok vaših težav verjetno starostna daljnovidnost.

Gre za stanje, ki je povezano s staranjem. Vidna ostrina na bližino se poslabša, ker očesna leča z leti postaja manj prožna, zato težje izostrimo pogled pri gledanju na bližino. Najprej si pomagamo tako, da predmete ali tekst z rokami odmikamo. Čez čas roke postanejo prekratke in takrat začne večina uporabljati bralna očala. Obstajajo pa še drugi načini, kako si lahko pomagamo. O tem več na koncu.

To je nekaj manj poznanih dejstev o starostni daljnovidnosti.

1. Starostna daljnovidnost ni enaka običajni daljnovidnosti

Navadno daljnovidnost imajo tudi otroci in je motnja v uklanjanju svetlobe v očesu. Je posledica prekratkega zrkla. Nizka stopnja daljnovidnosti v mladosti zaradi prožnosti očesne leče ne dela večjih težav, pri višjih dioptrijah je vid slab na blizu in otroci potrebujejo očala. Starostna daljnovidnost je posledica izgube sposobnosti očesne leče, da spreminja žariščno razdaljo.

2. Simptomi so sprva prikriti

Težave, povezane s starostno daljnovidnostjo, najprej opazite, če poskusite brati droben tekst pri slabi osvetlitvi. Zgodaj se pojavi tudi jutranji slabši bližinski vid, ki preko dneva izgine. Pri branju ali gledanju drobnih predmetov si pomagamo tako, da predmete odmaknemo. To so podzavestni gibi in tega niti ne opazimo.

3. Starostna daljnovidnost ujame vsakega

Žal se težavi ni mogoče izogniti. Nekatere ujame prej, druge kasneje. Kako hitro nas prične ovirati, je odvisno od pogojev, v katerih vid uporabljamo in kaj delamo. Še v večji meri vplivajo na čas pričetka simptomov že obstoječa kratkovidnost, daljnovidnost ali astigmatizem. S staranjem mehka leča v našem očesu izgublja tekočino in njeno jedro postaja trše. Tako vedno težje spreminja svojo obliko in prilagaja žariščno razdaljo.

4. Lahko je prisotna hkrati s kratkovidnostjo ali daljnovidnostjo

Vzrok slabe vidne ostrine pri starostni daljnovidnosti je drug kot pri kratkovidnosti ali daljnovidnosti. To velja tudi za astigmatizem, ki je posledica nepravilne ukrivljenosti očesne roženice. Pri takšni kombinaciji je vidna ostrina slaba na bližino in daljavo. Ob pojavu starostne daljnovidnosti je potreben predpis dodatnih očal. Potrebna so ena za bližino in ena za daljavo ali posebne progresivne leče.

5. Pri kratkovidnih se starostna daljnovidnost razvije kasneje

Tistim z minus dioptrijo se vid na bližino poslabša kasneje. Odvisno od stopnje dioptrije lahko manjšo sposobnost za prilagajanje očesne leče kompenzirajo s tem, da snamajo svoja običajna očala, ki jih rabijo za dober vid na daljavo. Brez očal sicer slabo vidijo na daljavo, a lahko dlje časa berejo droben tisk in vidijo ostro na bližino.

6. S staranjem narašča

Tako kot s staranjem očesna leča postaja vedno bolj toga in manj upogljiva, se povečuje tudi plus dioptrija, ki jo potrebujemo, da dobro vidimo na bližino. V povprečju se plus dioptrija zviša vsakih 10 let za eno enoto. Večina ljudi potrebuje za branje pri starosti 50 let dioptrijo +2, pri 60 letih pa +3.

7. Očala niso edina rešitev težav z bližinskim vidom

Težave s starostno daljnovidnostjo lahko učinkoviteje kot z očali rešimo z operacijo. Odvisno od dioptrije in starosti se odločamo med lasersko operacijo ali operacijo dioptrije z multifokalno lečo. To je trajna rešitev težav s starostno daljnovidnostjo. Življenje brez stalnega iskanja očal je veliko bolj svobodno.