Nazaj

3 preiskave s katerimi boste ohranili dober vid

Igor Šivec Trampuž, dr. med.

Igor Šivec Trampuž, dr. med.
specialist oftalmologije

8712 min15. 12. 2020

pregledi in preiskave

Dober vid je neprecenljiv, a vse dokler težav z očmi nimamo, se nam zdi samoumeven. Z odgovornim ravnanjem do zdravja oči in preventivno skrbjo, lahko veliko naredimo za to, da bo naš vid ostal takšen kot je. Mnoga očesna obolenja sprva potekajo prikrito in vid okvarjajo počasi. Ko spremembe opazimo, je lahko okvara vida že nepopravljiva. 

V Moreli predano skrbimo za dober vid vseh, ki nam zaupajo. Svoje znanje, tehnološko opremljenost in diagnostične kapacitete nesebično delimo. Z brezplačnimi programi presejalnih testiranj se borimo, da bi prispevali k dvigu splošnega očesnega zdravja v družbi. Aktivno izobražujemo in delimo znanje ter širimo zavedanje o pomenu ohranjanja zdravja oči. Vsi, ki želijo narediti več za ohranitev dobrega vida so dobrodošli v naši Morelini družbi zvestih oči – brezplačno in brez obveznosti!

Dobra novica je, da lahko najpogostejša očesna obolenja zgodaj odkrijemo z razmeroma preprostimi preiskavami. Spoznajte več o treh preiskavah s katerimi lahko zgodaj odkrijemo najpogostejša očesna obolenja:

1. Meritev očesnega tlaka

S preiskavo določimo tlak v notranjosti očesa, ki ga ustvarja tekočina v sprednjem očesnem prekatu, neposredno za roženico. Kronično zvišanje očesnega tlaka povzroča okvaro mrežnice, ki je del očesa s katerim zaznavamo svetlobo. Postopno napredovanje te okvare povzroča oženje vidnega polja, kar zaradi počasnega napredovanja mnogi opazijo šele pozno v poteku bolezni. Zgodnje odkritje povišanega očesnega tlaka omogoči pravočasno zdravljenje. To prepreči razvoj okvare vida in ohrani celotno širino vidnega polja in polno vidno ostrino.

2. Določitev vidne ostrine

Je del vsakega očesnega pregleda, kjer preverimo vid na daljavo in pri tistih s starostno dioptrijo tudi na bližino. Upadanje vidne ostrine je zgodnji opozorilni znak mnogih očesnih obolenj. Pogosto lahko vidno ostrino korigiramo z dioptrijskimi lečami, kadar pa to ni možno so nujne dodatne preiskave s katerimi ugotovimo vzrok slabšanja vida. Med pogostimi vzroki so siva mrena, bolezni rumene pege, zlasti pri mlajši populaciji pa je v ospredju keratokonus. 

3. Analiza ukrivljenosti in debeline roženice

To je meritev sprednjega prozornega dela očesa skozi katerega v oko prehaja svetloba. Pri bolezni imenovani keratokonus se roženica počasi tanjša in nepravilno boči. To z napredovanjem povzroči slabšanje vidne ostrine in sčasoma nepopravljivo okvaro vida. Zgodnja spoznava tega obolenja je bistvena, saj obstaja učinkovito zdravljenje imenovano Crosslinking, ki zaustavi razvoj deformacije roženice in učinkovito prepreči okvaro vida.

Če iščete preprost način, da poskrbite za zdravje oči, ste dobrodošli v Morelini družbi zvestih oči. Odkrijte enostavnejšo pot do boljšega vida. Zaupajo nam mnogi, pridružite se našemu gibanju za boljši vid tudi vi!