Nazaj

3 načini za upočasnitev naraščanja kratkovidnosti pri otrocih in mladostnikih

Urša Pečjak, dr. med.

Urša Pečjak, dr. med.
specialist oftalmologije

25702-3 min07. 09. 2021

kratkovidnostnasvetipri otrocih

Kratkovidnost se običajno pojavi med 8. in 14. letom starosti ter narašča do zgodnjih dvajsetih let. Prej ko se razvije, večje je tveganje za hitro naraščanje dioptrije ter s tem povezano visoko kratkovidnost. Znani dejavniki tveganja za to so nizka plus dioptrija v zgodnjem otroštvu, kratkovidni starši ter večja izpostavljenost računalniškim ekranom in uporabi bližinskega vida v otroštvu. Slednjemu so ob dolgih urah učenja in igranja z računalniki izpostavljeni praktično vsi otroci.  

Zgodnja prepoznava kratkovidnosti ter redno spremljanje dioptrije otrok je bistvena za ohranitev zdravih oči in dobrega vida. Nekontrolirano naraščanje dioptrije in s tem povezana visoka kratkovidnost v odrasli dobi močno poveča tveganje za mnoga očesna obolenja, kot so odstop mrežnice, raztrganine mrežnice, glavkom in tudi keratokonus. To predstavlja resno tveganje za kronično okvaro ali celo izgubo vida. A obstajajo učinkoviti načini, s katerimi lahko obvladujemo in upočasnimo napredovanje kratkovidnosti. Pomembno je, da začnemo z izvajanjem ukrepov za obvladovanje kratkovidnosti zgodaj, izbrano terapijo dosledno nadaljujemo ter z rednimi pregledi spremljamo razvoj vida in dioptrije.  Spoznajte tri učinkovite načine za upočasnitev naraščanja kratkovidnosti v otroštvu.

Očesne kapljice raztopine atropina

Glavni dejavnik, ki povzroča naraščanje kratkovidnosti pri otrocih in najstnikih v obdobju rasti, je prekomerna rast očesnega zrkla v dolžino. Optična os očesa je posledično nesorazmerno dolga, kar povzroča nastajanje slike pred mrežnico in značilno meglen vid pri gledanju na daljavo. Več raziskav je dokazalo, da z vsakodnevnim vkapavanjem kapljic raztopine atropina upočasnimo rast očesnega zrkla v dolžino. Na ta način učinkovito upočasnimo naraščanje minus dioptrije in zmanjšamo tveganje za nastanek visoke kratkovidnosti. Problem terapije z atropinom je, da to zdravilo obenem tudi širi očesno zenico. To lahko pri močni svetlobi povzroča občutek neprijetnega bleščanja, pri višjih koncentracijah zdravila je prehodno lahko nekoliko slabši bližinski vid. Blago neprijetne učinke tega zdravljenja lahko zmanjšamo s predpisom očal s stekli, ki imajo fotokromatski filter in progresivno optiko, ki zagotovi tudi dober bližinski vid. 

Otroške dnevne multifokalne kontaktne leče

Kot zelo učinkovit način za ustavljanje hitrega napredovanja kratkovidnosti so se izkazale tudi posebne otroške multifokalne leče. Optika teh leč zagotavlja dobro vidno ostrino na daljavo ter ima obenem drugačno dioptrijo za bližinski vid. Za dober rezultat kontrole naraščanja dioptrije je pomembno, da se leče nosijo preko celega dneva vsaj 6 dni v tednu. Najprimernejša starost za pričetek uporabe teh leč je med 8. in 9. letom. Mnoge starše skrbi, da bo rokovanje z lečami in vstavljanje leč pri otrocih zelo težavno. Ob strokovni pomoči optometrista pri uvajanju za uporabo leč, so te skrbi odveč. Že po nekaj dneh je vstavljanje leč preprosto, otroci se nanje hitro privadijo. 

Dioptrijska očala z otroškimi progresivnimi stekli

Za mlajše otroke ter vse, ki se ne morejo privaditi na kontaktne leče, so dobra opcija posebna otroška progresivna očalna stekla. Gre za tehnologijo, ki je podobna tisti pri kontaktnih lečah. Kompleksna optika teh stekel zagotavlja dobro vidno ostrino na daljavo, obenem pa so v optiki predeli s plus dioptrijo, ki je namenjena bližinskemu vidu. Za obvladovanje kratkovidnosti s korekcijskimi očali je pri teh steklih pomembno redno spremljanje dioptrije ter menjavanje stekel na polletna obdobja, skladno s posebnim protokolom. S tem načinom je dokazano možno upočasniti napredovanje kratkovidnosti za do 60 %.