Nazaj

Po COVID-u ponovno nosilci izobraževanj za mlajše generacije oftalmologov

10441 min17. 06. 2023

V Moreli smo ponovno pričeli z rednimi izobraževanji naslednje generacije oftalmologov. Meseca maja smo odprli vrata specializantom in mladim specialistom oftalmologije v Tehnološkem parku. Predavatelji Kristina Mikek, Urša Pečjak in Igor Šivec Trampuž so odprli dan s široko paleto tem.

Zdravnica Kristina Mikek je otvorila predavanja z načini korekcije dioptrije pri posameznikih s starostno slabovidnostjo. Predstavila je najnovejšo tehnologijo znotrajočesnih leč. Pri teh operacijah se odstrani naravno očesno lečo in jo zamenja z umetno znotrjaočesno lečo. Te leče omogočajo večjo ali celo popolno neodvisnost od očal za daljavo in bližino, prinašajo pa lahko nekaj stranskih učinkov v smislu bleščanja.

Zdravnik Igor Šivec Trampuž je nadaljeval predavanja z načini korekcije dioptrije pri posameznikih z visokimi dioptrijami in tistih, ki niso primerni za laserske posege. Predstavile je fakične ICL znotrajočesne leče. Te posege se izvaja pri posameznikih med 21. letom in 50. letom starosti. Pri teh operacijah se naravno očesno lečo ohrani in v oko preprosto vstavi biokompatibilno kolamerno lečo. Poseg je varen, ne prinaša posebnih neželenih stranskih učinkov, omogoča korekcijo širokega nabora dioptrij in je edini reverzibilen refraktiven poseg.

Zdravnica Urša Pečjak je zaključila predavanja s predstavitvijo celotne palete laserskih posegov za korekcijo dioptrije. Predavanje je začela z najstarejšo lasersko metodo PRK, nadaljevala z najpogosteje izvedeno metodo Lasik ter se nekoliko bolj posvetila trenutno najnaprednejši metodi SMILE.