Nazaj

Izobraževanje v Istanbulu (FLCS kongres)

12331 min10. 10. 2023

V centru za očesno refraktivno kirurgijo Morela se stalno izpopolnjujemo in sledimo najnovejšim pristopom zdravljenja z izobraževanji v tujini. V Istanbulu poteka konec oktobra drugi mednarodni kongres s področja naprednih operacij za preoblikovanje roženice s femtosekundnim laserjem (Femto lenticular corneal shaping congress; FLCS).  

Gre za edinstven tovrsten kongres pri katerem se srečajo vodilni strokovnjaki s področja refraktivne kirurgije, ki uporabljajo tehnologijo femtosekundnega laserja za namene korekcije dioptrije in zdravljenje roženice. 

Femtosekundni laser je trenutno najnaprednejši laser za preoblikovanje roženice in omogoča širok nabor korekcij dioptrije. S tem laserjem lahko opravimo korekcijo dioptrije tako z metodo Lasik kot SMILE oziroma SMILE PRO. V zadnjih letih se poleg korekcije dioptrije femtosekundni laser uveljavlja tudi za zdravljenje nekaterih obolenj roženice. Ta tehnologija je omogočila novo metodo zdravljenja napredovalega keratokonusa z vstavitvijo kolagenskega tkiva v pacientovo roženico (Keranatural). To tehniko smo prvi uvedli tudi v Sloveniji in je zelo obetavna pri izboljšanju vida pacientov z napredovalim keratokonusom. Smo v obdobju, ko se bomo lahko izognili transplantacijam roženice in ponudili ljudem preprostejšo in varnejšo rešitev. Na kongresu bo predstavljena tudi prva prospektivna klinična raziskava z operacijo Keranatural za keratokonus. S temi tehnikami se bližamo obdobju, ko bo možno s laserskimi tehnikami na roženici učinkovito odpraviti tudi starostno slabovidnost.