Znebiti se očal za branje

Kaj se zgodi ko “roke postanejo prekratke”? Po 40. letu starosti se začne pojavljati starostna daljnovidnost. Težave, ki so posledica starostne daljnovidnosti, se najpogosteje odpravljajo s predpisom očal za bližino. Kadar že pred tem nosimo očala za daljavo, se predpišejo bifokalna ali multifokalna očala, lahko tudi kontaktne leče. Očala tako postanejo na nepogrešljiv spremljevalec.

Rešitev za trajno odpravo starostne daljnovidnosti je multifokalna znotrajočesna leča. Gre za zelo izpopolnjeno umetno lečo, s katero nadomestimo naravno, starostno spremenjeno lečo in nam omogoča, da dobro vidimo tako na blizu kot na daleč. S takšno operacijo dosežemo najboljše rezultate pri pacientih, katerim se starostna daljnovidnost pojavi ob predhodni dioptriji ne glede na to, ali gre za kratkovidnost ali daljnovidnost.

Kompleksna korekcija dioptrije

Kot uspešna alternativa dosmrtni uporabi bralnih očal se je v zadnjih letih izkazala operacija z vstavitvijo multifokalne znotrajočesne leče. To je razmeroma majhen poseg, pri katerem starostno spremenjeno naravno očesno lečo, ki nima več sposobnosti akomodacije, odstranimo. Na njeno mesto potem v lečno ovojnico vstavimo umetno lečo. Multifokalna leča je narejena tako, da ima več goriščnic, kar zagotavlja fokusiranje svetlobe na očesno ozadje tako pri gledanju na daljavo kot pri gledanju na bližino. Z multifokalno lečo poleg starostne daljnovidnosti lahko korigiramo tudi morebitno kratkovidnost, daljnovidnost in astigmatizem.

Rezultati in proces prilagajanja

Več kot 85 odstotkov pacientov je po vstavitvi večžariščnih leč v obe očesi povsem neodvisnih od očal in lahko brez njih berejo, uporabljajo računalnik, vozijo avtomobil, se športno udejstvujejo. Kljub dokazano dobrim rezultatom je sicer možno, da pri nekaterih za vid zahtevnejših delih ali pri gledanju v slabših pogojih osvetlitve še potrebujejo očala. V vsakem primeru pa se je na multifokalno lečo treba navaditi, se naučiti gledati tako na daljavo kot na bližino, za kar je potreben čas. Prilagajanje lahko traja tudi do nekaj tednov ali mesecev.

Operacija samo pri zdravih očeh z dioptrijo

Za dober rezultat operacije je pomembna skrbna izbira pacientov, ker vsi za poseg odprave starostne dioptrije žal niso primerni. Ustreznost pacienta določimo na podrobnem pregledu oči, kjer preverimo refraktivne motnje in možnost obstoja bolezenskih sprememb na očesnem ozadju (starostno degeneracijo rumene pege, druge bolezenske spremembe v rumeni pegi, diabetično retinopatijo, bolezni mrežnice zaradi zapore žil in podobno). Če obstaja katerokoli očesno obolenje, poseg ni priporočljiv. Znano je, da optimalne rezultate in visoko stopnjo zadovoljstva pri vstavitvi multifokalne leče dosežemo pri pacientih s predhodno daljnovidnostjo ali kratkovidnostjo ter pri pacientih s sivo mreno. Tisti, ki imajo povsem zdrave oči in nobene dioptrije, niso primerni kandidati za tak poseg. Prav tako za operacijo niso primerni pacienti z napredovalo obliko zelene mrene ali z boleznimi, ki prizadenejo roženico.

Poseg in okrevanje

Operativni poseg je enak kot pri odpravi sive mrene. Izvedemo ga ambulantno, v lokalni anesteziji, traja 10 do 15 minut, je povsem neboleč in ga lahko opravimo na obeh očesih hkrati. Starostno daljnovidnost, pa tudi kratkovidnost, daljnovidnost in astigmatizem odpravimo tako, da skozi droben, tri milimetre dolg rez najprej odstranimo naravno očesno lečo in jo nadomestimo z umetno, multifokalno. V obdobju po operaciji se je treba na vstavljeno multifokalno lečo navaditi in se naučiti gledati tako na daljavo kot na bližino, kar lahko traja tudi do nekaj tednov ali mesecev po operaciji.Nazaj

Preberite tudi:

Specialistični pregledi

Kako pridem do modnih in kvalitetnih očal na recept?

Kdaj ste nazadnje zamenjali očala? Čeznje še dobro vidite in lepo stojijo na obrazu? Si želite modernejši okvir, a zaradi cene očal še odlašate? Ste v...

Specialistični pregledi

Na kaj moramo biti pozorni pri izbiri očal

Izbira očal je vedno individualna zgodba, v kateri se glede funkcionalnosti in dizajna poskušamo čim bolj prilagoditi željam strank. Seveda pa je treb...

Specialistični pregledi

Če vid ni dober, je šola težja

Preverite vid svojega otroka še pred začetkom šole, da bodo njegove sposobnosti lahko prišle polno do izraza

Brezplačni posvet

Prijavite se na brezplačni posvet za operacijo dioptrije z našim zdravnikom. 

Telefonski posvetAmbulantni posvet