Z odgovori na teh 5 vprašanj boste izbrali pravo lečo za operacijo sive mrene

Vid na daljavo in bližino postaja zamegljen, svetloba povzroča občutek bleščanja, nočni vid je slabši, za branje je potrebna dobra osvetlitev, novo predpisana očala vida ne izboljšajo.

Z odgovori na teh 5 vprašanj boste izbrali pravo lečo za operacijo sive mrene

Vse to so težave, značilne za sivo mreno, zamotnitev naravne očesne leče. Po 60. letu starosti je siva mrena najpogostejši vzrok za napredujoče slabšanje vida.

Rešitev za boljši vid pri sivi mreni je operacija, kjer starostno spremenjeno očesno lečo zamenjamo z umetno. Poseg je rutinski in z njim lahko povrnemo polno vidno ostrino. Za najboljši rezultat operacije in zadovoljstvo z vidom pa je bistvena izbira prave umetne leče. Te se med seboj razlikujejo po optičnih lastnostih in s tem vidni ostrini, ki jo zagotavljajo pri različnih pogojih.

Ponudba leč je nepregledna, informacije prejete ob pregledu za operacijo sive mrene pogosto težko razumljive ali zaradi pomanjkanja časa skope. Naj to ne bo razlog, da se sprijaznite s standardno lečo in zadovoljite samo s tem, da bo operacija izvedena. Izbira prave leče je preprostejša, kot se zdi na prvi pogled.

Razlikujemo med tremi skupinami leč, standardnimi, lečami z razširjenim fokusom ter multifokalnimi. Vsaka od teh treh skupin leč obstaja tudi kot torična različica s katero popravimo vidno ostrino pri astigmatizmu.

Skupna značilnost vseh standardnih leč je, da zagotavljajo dobro vidno ostrino le pri gledanju na daljavo. Za srednje razdalje kot je delo z računalnikom in za bližinski vid kot je branje so potrebna očala. Leče z razširjenim fokusom zagotavljajo dobro vidno ostrino brez očal na daljavo in srednjo razdaljo. S takšno lečo lahko brez očal delamo z računalnikom, dobro vidimo med vožnjo na armaturo vozila, vsaj deloma je možno tudi branje brez očal. Multifokalne leče so skupina leč z optiko, ki omogoča dobro vidno ostrino na bližino, srednjo razdaljo in daljavo. Pri izbiri takšne leče po operaciji ne potrebujete očal za branje, bližinsko delo, delo z računalnikom in za daljavo.

V Moreli paciente spodbujamo, da aktivno sodelujejo pri izbiri leče. Katera je prava v največji meri zavisi od potreb in pričakovanj posameznika glede vida. To je tisto, kar vsak zase ve najbolje. Pravo lečo izberemo torej najpreprosteje tako, da vsak sam odgovori na naslednjih pet vprašanj:

1. Pogosto rabite dober bližinski vid?

Radi berete, se ukvarjate z ročnimi deli ali spretnostmi, ki zahtevanjo fin bližinski vid ali vas le ob živce spravljajo bralna očala? V tem primeru je multifokalna leča tista, ki zagotovi najboljši bližinski vid brez očal. Vsaj deloma dober bližinski vid omogočijo tudi leče z razširjenim fokusom.

2. Delate veliko z računalnikom?

Pomeni, da potrebujete dobro vidno ostrino na srednje razdalje. Dobra izbira za to je leča z razširjenim fokusom. Zagotovi dobro vidno ostrino na daljavo ter srednjo razdaljo. Mnogi s to lečo lahko berejo brez očal tudi večji tekst.

3. Pogosto vozite ponoči?

Problem nočnega vida pri vožnji je moteče bleščanje nasprotnih luči. To je lahko bolj izraženo pri multifokalnih lečah. Primernejša izbira za tiste, ki veliko vozijo ponoči so leče z razširjenim fokusom. Te povzročajo manj neprijetnega bleščanja in zagotavljajo tudi dober vid na srednjo razdaljo, torej tudi dober vid na armaturo med vožnjo.

4. Imate astigmatizem?

Lahko, da že nosite očala s cilindrom, v tem primeru imate astigmatizem gotovo dovolj visok, da vam zmanjšuje vidno ostrino. Z izbiro torične umetne leče iz katere koli od treh skupin bo rešen problem astigmatizma. Tudi pri standardni leči, kjer so potrebna očala za branje v tem primeru niso potrebna draga stekla z dodatnimi cilindri.

5. Imate druga očesna obolenja?

Če se zdravite zaradi obolenja rumene pege ali očesne mrežnice kot možna izbira odpadejo multifokalne leče. Za tiste, ki jim je pomemben čim boljši bližinski vid se v tem primeru priporoča izbira leče z razširjenim fokusom.

 

mag. Kristina Mikek, dr.med.
specialistka oftalmologijeNazaj

Preberite tudi:

Zdravje oči

Spoznajte 5 dejavnikov tveganja za keratokonus

Tveganje, da se vam razvije keratokonus je večje še pri nekaterih obolenjih in dedni izpostavljenosti.

Zdravje oči

5 nasvetov za varno uporabo kontaktnih leč poleti

To morate vedeti, če uporabljate kontaktne leče

Zdravje oči

7 nasvetov kako se znebiti podočnjakov

Podočnjaki dajejo očem in obrazom utrujen videz. Spoznajte 7 preprostih ukrepov, ki vam lahko pomagajo, da se jih znebite. Poskrbite za kožo okoli oči...

Brezplačni posvet

Prijavite se na brezplačni posvet za operacijo dioptrije z našim zdravnikom. 

Telefonski posvetAmbulantni posvet