Trije načini kako očem prilagojena laserska operacija dodatno izboljša vid

Dodatne možnosti za še boljši vid poleg standardne laserske operacije ponuja individualizacija laserske operacije, ki vam bo doživetje popolnega vida naredila še lepše.

Trije načini kako očem prilagojena laserska operacija dodatno izboljša vid

Ko pomislimo kakšen bo vid po laserski operaciji dioptrije, svobodo popolnega vida brez očal enačimo z odlično vidno ostrino na daljavo. V resnici na doživljanje dobrega vida vpliva več dejavnikov, ne le vidna ostrina na daljavo. Pomembni so zlasti kontrastnost vida, sposobnost zaznavanja svetlobe pri slabših pogojih osvetlitve ter odsotnost optičnih pojavov nepravilnega uklanjanja svetlobe kot sta bleščanje in sij.

Pri standardni laserski operaciji vidno ostrino na daljavo izboljšamo z odstranitvijo dioptrije in morebitnega astigmatizma. Predoperativni pregled zajema preiskave meritve dioptrije in astigmatizma ter preiskave s katerimi izmerimo debelino roženice in izključimo morebitne bolezenske spremembe na drugih delih očesa, zaradi katerih operacija dioptrije ne bi bila priporočljiva.

Dodatne možnosti za še boljši vid ponuja individualizacija laserske operacije. Gre za obliko operacije dioptrije, kjer z dodatnimi meritvami natančneje določimo vse optične nepravilnosti roženice. S temi podatki se vzorec laserskega glajenja roženice prilagodi posebnostim očesa vsakega posameznika. Pri individualizirani laserski operaciji tako ne gre za tipsko operacijo pač pa laserski poseg prilagojen posebnostim očesa vsakega posameznika.

V Moreli individualizirano lasersko operacijo izvedemo na podlagi meritev pridobljenih z lasersko analizo roženice z metodo OCT. Sliši se zapleteno, a v resnici za pacienta to pomeni le dodatno kratko slikanje površine očesa, kar opravimo ob obisku za predoperativni pregled. Pridobljeni podatki se avtomatsko prenesejo v laser ter uporabijo pri preračunu vzorca laserskega glajenja roženice. Odločitev za takšno individualizirano obliko laserske operacije za pacienta poleg dobre ostrine vida na daljavo pomeni tri dodatne prednosti povezne z vidom:

  • Zvečanje kontrastnosti vida pomeni manj popačenja pri zaznavanju odtenkov senc, sivin in barv. Je neposredni učinek odprave optičnih napak višjega reda. Gre za nepravilnosti uklanjanja svetlobe, ki nastajajo zaradi majhnih nepravilnih ukrivljenosti posameznih delov roženice.
  • Boljši vid v pogojih slabše osvetlitve je prav tako posledica optimizacije uklanjanja svetlobe. Pomeni lažje branje in delo tudi v okoljih, ki so nekoliko manj osvetljena. To lahko tudi olajša vožnjo ponoči.
  • Zmanjšanje občutka bleščanja in sija zagotovi občutek bolj sproščenega pogleda. To lahko opazimo zlasti pri izpostavljenosti močnim virom umetne svetlobe.

Vsake oči so nekaj posebnega. Če razmišljate o laserski operaciji dioptrije, je vredno premisliti o odločitvi za očem prilagojeno lasersko operacijo. Prav individualizacija laserske korekcije dioptrije bo morda tista, ki vam bo doživetje popolnega vida naredila še lepše.

mag. Kristina Mikek, dr.med.
Specialistka oftalmologijeNazaj

Preberite tudi:

Operativni posegi

10 drobnih sprememb po operaciji dioptrije, ki dajo nov občutek svobode s popolnim vidom

Pred operacijo dioptrije si je težko predstavljati kako je živeti brez očal. Poskusite si predstavljati, kako je začeti dan brez iskanja očal.

Operativni posegi

Laser, ki odpravi starostno dioptrijo in očala za branje

Še pred nekaj leti smo lahko z laserjem odpravili samo dioptrijo za daljavo, zdaj pa lahko z robotskim laserskim sistemom Amo CATALYS® najprecizneje,...

Operativni posegi

5 zapletov po operaciji dioptrije z lečo, ki to niso

Koristi operacije dioptrije z lečo so hitro jasne vsem, ki razmišljajo o tem posegu.

Brezplačni posvet

Prijavite se na brezplačni posvet za operacijo dioptrije z našim zdravnikom. 

Telefonski posvetAmbulantni posvet