Tri težave z očmi za katere lahko poskrbite sami

Ste med tistimi, ki nimajo časa, da za vsako težavo z očmi takoj obiščejo zdravnika. Včasih to niti ni potrebno. Pri nekaterih pogostih problemih si lahko pomagate tudi sami. Spoznajte kako lahko rešite tri pogoste očesne težave! 

Tri težave z očmi za katere lahko poskrbite sami

Ječmen na veki

Prepoznate ga kot drobno rdečo izboklinico na robu očesne veke, ki je boleča. Nastane zaradi vnetja žleze lojnice na koži. Oko se lahko ob tem močneje solzi, na veki lahko nastane hrasta.

Prvi ukrep so topli obkladki. Uporabite lahko brisačo namočeno v vročo vodo, lahko tudi toplo čajno vrečko. Oko večkrat dnevno umijte z blagim milom. Kožo veke z umitimi rokami nežno masirajte. To spodbuja prekrvavitev in čiščenje zamašene žleze.

Pri izrazitejših bolečinah si pomagajte s protibolečinskimi zdravili kot je Lekadol, ki ga prosto dobite v lekarni. Ne uporabljajte ličil in ne nosite kontaktnih leč. Nikakor ne poskušajte težave rešiti s stiskanjem ali prebadanjem ječmena. Na ta način se lahko izloči zagnojena vsebina na oko in povzroči bakterijsko okužbo.

Pri večini se vnetje umiri v 7 – 10 dneh. Kadar težave vztrajajo dlje, je potreben obisk očesnega zdravnika. V takih primerih se lahko predpiše antibiotično mazilo ali operativno odstrani vneto žlezo.

 

Suho oko

Značilni za suho oko so občutek praskanja ali rezanja po površini očesa, rdečina očesa, lahko tudi zamegljen vid. Pri blažjih težavah pogosto pomaga že uporaba umetnih solz. Kadar se težave pojavljajo zjutraj ob prebujanju, je rešitev lahko uporaba nočne maske za ohranjanje vlažnosti oči. Dokazana je tudi povezava med težavami s suhimi očmi in uporabo senčil za veke in trepalnice. Ti kozmetični pripravki povzročajo kronično vnetje žleznih celic vek, kar zmanjšuje sposobnost tvorjenja solz. Če imate težave s suhimi očmi, se jih izogibajte.

Kadar veliko delate na računalniku je pomembno, da pogosteje mežikate. To izboljša vlaženje površine očesa. Priporoča se tudi uporaba vlažilca zraka v prostoru, kjer se največ zadržujete. Težave s suhim očesom boste zmanjšali tudi z manj pogosto uporabo kontaktnih leč.

Ne zadržujte se v zakajenih prostorih in ne kadite. Cigaretni dim vsebuje mnogo strupenih kemičnih snovi, ki dražijo površino očesa in žleze na očesnih vekah. Delovanje teh žlez je zato moteno. Nasprotno s toplimi obkladki oči spodbujamo delovanje žlez, ki ustvarjajo solze in lajšamo težave pri suhih očeh. Ne pozabite, da lahko na tvorbo solz pozitivno vplivate tudi z uživanjem zadostne količine vode ter prehrano bogato z omega 3 maščobnimi kislinami ter vitaminom D.

 

Tujek v očesu

To težavo hitro spoznate. Vsak tujek oko zelo draži, čutimo ga kot ostro bolečino, ki se pri premikanju očesa še stopnjuje. Oko se hitro osolzi, kar je naravni refleks s katerim skušamo tujek izprati. Kadar samo solzenje ne zadošča lahko težavo pogosto rešimo z dodatnim izpiranjem. Pomembno je, da si pred dotikanjem očesa roke umijete z milom in vodo. Uporabite ogledalo in poizkusite videti, kje na očesu se tujek nahaja. Včasih zaide pod spodnjo ali zgornjo veko. Pomembno je, da tujka ne poskušate odstranjevati neposredno s prsti ali celo kakim inštrumentom kot je pinceta. Varno ga lahko odstranite tako, da oko potopite v plitvo posodico, ki ste jo pred tem napolnili s sterilno fiziološko raztopino ali navadno vodo. S potopljenim očesom večkrat pomežiknite, da bi tujek izplaval. Če imate še občutek, da je v očesu, poskusite nežno potegniti za rob veke in ga nato izpustite. Tako se bo z vodo izpral tudi prostor med veko in očesom. Druga možnost je, da oko samo držite pod curkom vode s katerim ga izpirate.

Ko tujek odstranite uporabite mehko bombažno blazinico, da osušite kožo okoli očesa.

Pri odstranjevanju tujka je pomembno, da ne drgnete po očeh. Pred odstranjevanjem tujka odstranite morebitno kontaktno lečo. Če vam z opisanim postopkom tujke na uspe odstraniti, je nujno poiskati pomoč pri zdravniku.

 

Urša Pečjak, dr.med. 
Specialistka oftalmologije

 

Preglejte s člankom povezane teme: 5 nasvetov za nego kože okoli oči7 nasvetov kako se znebiti podočnjakovTežave z očmi so lahko znanilec drugih bolezni5 jedi za zdrave oči

 

 

 Nazaj

Preberite tudi:

Zdravje oči

Tri življenjska obdobja, ko največ pridobimo z operacijo dioptrije

Tudi vas očala ovirajo? Ste naveličani, da pričenjate dan z meglenim vidom? Razmišljate o operaciji dioptrije in z odločitvijo stalno odlašate?  V vs...

Zdravje oči

Sprostite oči ob delu z računalnikom

Zamegljen vid, pordele oči, občutek utrujenosti oči, glavoboli, tudi bolečine v vratu – vse to so znaki, s katerimi vas oči opozarjajo, da jim dolgotr...

Zdravje oči

5 jedi za zdrave oči

So tudi vas v otroštvu podučili, da je korenček zdrav za oči? Ste slišali, da so za oči dobre omega-3 maščobne kisline, antioksidanti, bera karoten, c...

Brezplačni posvet

Prijavite se na brezplačni posvet za operacijo dioptrije z našim zdravnikom. 

Telefonski posvetAmbulantni posvet