Tri dodatne koristi operacije dioptrije z lečo

Operacija z lečo trajno izboljša vid na bližino in daljavo. 

Tri dodatne koristi operacije dioptrije z lečo

Iščete rešitev za boljši vid brez očal in vam je zdravnik predlagal operacijo dioptrije z lečo? To pomeni, da že imate slabši bližinski vid zaradi starostne dioptrije. Gre za težavo, ki ujame z leti vsakogar. Do slabšanja bližinskega vida pride, ker s staranjem očesna leča izgublja sposobnost prilagajanja za gledanje na bližino. Po navadi opazimo to najprej pri branju ob slabi svetlobi. Delno lahko slabšanje bližinskega vida kompenzira že obstoječa kratkovidnost. V tem primeru se težave starostne dioptrije pojavijo nekaj let kasneje.

Pomisleki in strahovi pred operacijo dioptrije z lečo so pogosti. Mnogim ta oblika odprave dioptrije ni poznana in pričakujejo rešitev z lasersko operacijo. A po 40. letu starosti, je operacija dioptrije z lečo za večino primernejša rešitev. To je dejansko edini poseg s katerim lahko na obeh očeh trajno izboljšamo vid na bližino in daljavo. To pa še ni vse. Operacija dioptrije z lečo pa prinaša še tri dodatne koristi:

  1. Po operaciji dioptrije z lečo ni možen nastanek okvare vida zaradi sive mrene. Razlog za to je dejstvo, da pri operaciji dioptrije z lečo, nadomestimo starostno spremenjeno lečo z umetno. Naravna leča, ki je starostno spremenjena, lahko sicer z leti postane bolj motna in slabše prepustna za svetlobo. Pri sivi mreni postaja vid vedno bolj meglen in siv. Bolezen je pogosta, s staranjem pojavnost narašča in po 80. letu starosti prizadene že preko 60% ljudi. Z odločitvijo za operacijo dioptrije z lečo torej obenem odpravite možnost, da bi vam v starosti vid okvarila siva mrena.
  2. Operacija dioptrije z lečo hkrati s starostno dioptrijo odpravi še kratkovidnost, daljnovidnost in astigmatizem. Multifokalna leča, ki jo uporabimo pri operaciji dioptrije z lečo, ima optiko narejeno tako, da obenem s starostno dioptrijo korigira tudi morebitno daljnovidnost, kratkovidnost in astigmatizem. Optične lastnosti in dioptrija vsake leče se izmerijo individualno in naročijo za vsakega posameznika posebej. Z lečo izdelano točno po meri očesa je tako možno odpraviti vse optične nepravilnosti, ki sicer kvarijo vidno ostrino.

  3. Operacija dioptrije z lečo ustavi napredovanje starostne daljnovidnosti. Kdor že ima starostno dioptrijo mu je znano, da ta z leti postopoma napreduje. Za dober bližinski vid je tako potrebna vedno višja plus dioptrija. Če težavo starostne dioptrije rešujemo z očali, jih je zato potrebno z naraščanjem dioptrije menjati. Strošek teh menjav je še zlasti velik, če zaradi spremljajoče kratkovidnosti, daljnovidnosti ali astigmatizma nosimo progresivna očala. Z operacijo dioptrije z lečo odpravimo vse oblike dioptrije in rešimo problem slabšanja vida zaradi naraščanja starostne dioptrije.

mag. Kristina Mikek, dr.med.
specialistka oftalmologijeNazaj

Preberite tudi:

Operativni posegi

Mojci se je končno uresničila želja

"Očala so me motila zaradi prask na steklih, hitro so se zapackala. Včasih me je zaradi okvirjev bolela tudi glava", pove Mojca Plestenjak in doda, da...

Operativni posegi

5 lastnosti sodobnih laserjev za odpravo dioptrije

Najsodobnejša tehnologija za najboljše rezultate

Operativni posegi

10 dejstev, ki jih morate vedeti o operaciji sive mrene

Z operacijo sive mrene si vid povrnete, z izbiro ustrezne leče pa celo izboljšate. 

Brezplačni posvet

Prijavite se na brezplačni posvet za operacijo dioptrije z našim zdravnikom. 

Telefonski posvetAmbulantni posvet