To preiskavo rabite, če z očali ne vidite dobro

Vam ne uspejo predpisati očal s katerimi bi videli dobro? Za slab vida ni vedno kriva le dioptrija. Keratokonus roženice je razmeroma pogosto obolenje, ki  povzroča slabšanje vida pri mladostnikih in odraslih.  

To preiskavo rabite, če z očali ne vidite dobro

Zgodnja prepoznava in zdravljenje keratokonusa sta bistvena, saj preprečita trajno okvaro vida. Preiskava, s katero ga odkrijemo, je topografija roženice – računalniško slikanje površinske ukrivljenosti roženice. Nujna je pri vseh, kjer se dioptrija hitro spreminja in kadar z očali ni možna polna korekcija vidne ostrine.

Roženica je prozorni sprednji del očesa, skozi katerega v oko prehaja svetloba. Skupaj z očesno lečo, ki leži za zenico, skrbi za uklanjanje svetlobe. Tako se ustvarja ostra slika na očesnem ozadju. Roženica vsebuje veliko kolagenskih vlaken, ki ji kljub njeni tankosti zagotavljajo dobro trdnost in enakomerno ukrivljenost. To je pomembno za pravilno uklanjanje svetlobe in dobro vidno ostrino.

Pri slabi strukturi kolagena je možno, da roženica ni dovolj toga. To lahko povzroči, da se na manj togem delu prične neenakomerno bočiti. Sprva je izbočenje majhno in ne vpliva na vidno ostrino. Z napredovanjem bolezni se vid slabša. Prepogosto se sprva težave rešuje s pogostejšim predpisovanjem novih očal, kar zakasni zdravljenje. Pri polno razvitem keratokonusu je izboljšanje vidne ostrine možno doseči le s kontaktno lečo.

Zgodnja prepoznava in zdravljenje keratokonusa sta bistvena za ohranitev vida. Postavitev diagnoze je preprosta. Zahteva le izvedbo kratke, nekaj minutne preiskave. Toliko bolj zato žalosti dejstvo, da še vedno mnoge paciente prvič vidimo, ko imajo že napredovalo stopnjo bolezni. V tem primeru z zdravljenjem lahko le ohranimo obstoječi vid in preprečimo nadaljnje slabšanje.

Razloga, da bi izgubljali vid zaradi keratokonusa ni. Obstaja učinkovito zdravljenje imenovano CXL – kolagenski Crosslinking. Gre za postopek kjer uporabimo UV žarke ter posebno raztopino kapljic B vitamina za utrditev naravnega kolagena v roženici. To prepreči tanjšanje in napredovanje deformacije roženice ter ustavi slabšanje vidne ostrine. Gre za kratek poseg, ki ga izvedemo med obiskom ambulante. Izvedba terapije v zgodnji fazi bolezni omogoči ohranitev polne vidne ostrine in zagotovi polno ozdravitev.

V Moreli se zavzemamo, da bi bil boljši vid preprosteje dostopen vsem. Že poldrugo desetletje aktivno ozaveščamo o pomenu zgodnjega odkrivanja in pravočasnega zdravljenja keratokonusa. Za vse člane Moreline družbe zvestih oči smo v tem prizadevanju naredili še korak dalje. Vsem zagotovimo brezplačno izvedbo Topografije roženice za izključitev keratokonusa. V Moreli s predanostjo skrbimo za dobre vid vseh, ki nam zaupajo.

Škoda je utrpeti trajno poslabšanje vida zaradi keratokonusa roženice. Preprosto ga odkrijemo in učinkovito pozdravimo. Vstopite v Morelino družbo zvestih oči in izkoristite preprosto možnost brezplačne kontrole in testiranja vida.

 

mag. Kristina Mikek, dr.med.
specialistka oftalmologijeNazaj

Preberite tudi:

Zdravje oči

Kako izbrati prave umetne solze

Imate kdaj občutek, da vas nekaj reže po očesu? So vaše oči občasno pordele in razdražene? To so simptomi suhega očesa, ki v nekem življenjskem obdobj...

Zdravje oči

7 simptomov pri katerih lahko posumite, da imate sivo mreno

Razvoj sive mrene in slabšanje vida pri večini napredujeta počasi. Če opazite katerega od sedmih opisanih simptomov sive mrene, naj bo vaš naslednji k...

Zdravje oči

5 preprostih načinov, kako do informacij o operaciji dioptrije

Spoznajte 5 načinov, kako lahko pridobite informacije o operacijah dioptrije in preverite, če lahko tudi vam pomagamo, da brez očal zaživite s popolno...

Brezplačni posvet

Prijavite se na brezplačni posvet za operacijo dioptrije z našim zdravnikom. 

Telefonski posvetAmbulantni posvet