Težave z očmi so lahko znanilec drugih bolezni

Nenaden pojav slabšega vida, dvojni vid, izbočene oči so le nekateri znaki, ki nakazujejo na druga obolenja. Ob pojavu teh ne odlašajte s pregledom, saj je zgodnja prepoznava pomembna za uspešno zdravljenje.  

Težave z očmi so lahko znanilec drugih bolezni

5 OČESNIH SIMPTOMOV, KI SO ZNANILEC DRUGIH BOLEZNI

Nenadno poslabšanje vidne ostrine, pojav temnih polj v vidu, dvojni vid, izbočenje oči so le nekateri od znakov, da morda z vašim zdravjem ni vse v redu. Spoznajte katere očesne težave so lahko znanilec drugih bolezni. Spoznajte pet očesnih težav ob katerih je nujno čim prej obiskati zdravnika in so znanilci resnih telesnih obolenj katera je potrebno čim prej odkriti in zdraviti.

1. Pojav temnih polj v vidu

Nakazuje, da je prišlo do motenj delovanja očesnega ozadja in pri nenadnem pojavu to večinoma pomeni motnjo v prekrvavitvi. Do te lahko pride ob majhnih krvnih strdkih ali zaradi pokanja drobnih žilic v očesu. Krvni strdki najpogosteje izvirajo iz zoženih vratnih žil, do krvavitev in pokanja drobnih žilic prihaja pri sladkorni bolezni in nezdravljenem povišanem krvnem tlaku. Vse te bolezni nujno zahtevajo zgodnjo odkrivanje in uvedbo zdravljenja, da se preprečijo resni zapleti.

2. Podkožne blazinice holesterola na vekah

Povišan krvni holesterol je eden glavnih dejavnikov tveganja za pojav zožitev na ožilju in posledičnih srčno žilnih zapletov, med drugim tudi srčnega infarkta. Da imate povišan holesterol nakazujejo tudi drobne podkožne blazinice, ki se pojavijo na očesnih vekah. Kronično visok holesterol lahko povzroči obarvanje roženice po njenem robu v obliki belega obroča. Oba znaka zahtevata kontrolo krvnega holesterola in uvedbo zdravljena, ki zmanjša tveganje za pojav srčno žilnih zapletov.

3. Izbočenje očesnih zrkel

Če opažate da imate naenkrat bolj  izbočene oči eno ali obojestransko je to znak, ki nakazuje na motnje v delovanju ščitnice. To lahko spremlja tudi občutek suhih oči ali prekomernega solzenja, ki se lahko v intervalih menjujeta. V nekaterih primerih se pojavi oteklina in nabreklost zgornjih in spodnjih vek ter občutek pritiska v očeh. Ti simptomi zahtevajo izvedbo krvnih preiskav za kontrolo delovanja ščitnice in čim prejšnjo uvedbo zdravljenja ščitnice.

4. Nenaden pojav meglenega vida na enem očesu

To je eden prvih znakov multiple skleroze. Gre za avtoimunsko obolenje živčevja. V prvi fazi to prizadene najpogosteje ravno očesni živec, kar povzroči moten vid ali celo prehodno izgubo vida. Zgodnje nevrološko zdravljenje multiple skleroze je razmeroma uspešno zato je pomembna čim prejšnja spoznava, ki prepreči ali vsaj upočasni razvoj nepopravljivih okvar živčevja.

5. Dvojni vid z glavoboli ali nenadno zameglen vid s krvavitvami iz drobnih žilic

Nezdravljen kronično zvišan krvni tlak lahko spoznamo z očesnimi težavami. Te nastopijo sicer pozno pri tej bolezni pri nezdravljenih pacientih s kronično visokim krvnim tlakom a so pri nekaterih žal prvi znak, ki ga opazijo.

Kronično visok krvni tlak okvarja žilice na očesnem ozadju, kar postopno vodi tudi v slabšanje vida. V primeru pokanja žilic in krvavitev na očesnem ozadju pa lahko pripelje tudi do hitrega upada vidne ostrine ali izguba dela vida.

Hitra uvedba zdravljenja krvnega tlaka je nujna, da preprečimo pojav drugih možnih srčno žilnih zapletov, ki so lahko pri kronično zvišanem krvnem tlaku zelo resni in življensko ogrožujoči.

 

Oči so zrcalo našega zdravja. Obisk očesnega zdravnika zato ni le meritev dioptrije, ampak tudi natančen pregled očesa, ki lahko razrkije kar nekaj pomembnih podatkov o splošnem zdravju.Nazaj

Preberite tudi:

Zdravje oči

7 nasvetov kako se znebiti podočnjakov

Podočnjaki dajejo očem in obrazom utrujen videz. Spoznajte 7 preprostih ukrepov, ki vam lahko pomagajo, da se jih znebite. Poskrbite za kožo okoli oči...

Zdravje oči

Vaje in pripomočki za boljši vid: kaj deluje in kaj ne

Pravilno in redno izvajane vaje za oči, lahko zlasti pri bližinskem delu, pomagajo odpraviti občutek utrujenih oči, napetosti in glavobole. 

Zdravje oči

Tri težave z očmi za katere lahko poskrbite sami

Ste med tistimi, ki nimajo časa, da za vsako težavo z očmi takoj obiščejo zdravnika. Včasih to niti ni potrebno. Pri nekaterih pogostih problemih si l...

Brezplačni posvet

Prijavite se na brezplačni posvet za operacijo dioptrije z našim zdravnikom. 

Telefonski posvetAmbulantni posvet