Strokovna skrb za oči vam bo pomagala ohraniti dober vid po operaciji dioptrije

Strokovna skrb za oči vam bo pomagala ohraniti dober vid po operaciji dioptrije

Pri odločanju za operacijo dioptrije, je razumljivo vedno na prvem mestu razmislek o izbiri med ponujenimi možnostmi za izvedbo posega. Iščemo zanesljivo, učinkovito, čim bolj hitro in tudi cenovno dostopno rešitev za boljši vid. V navdušenju nad skorajšnjo rešitvijo vseh problemov in omejitev slabega vida, ne smemo spregledati dejstva, da bodo oči potrebovale skrb tudi v obdobju po operaciji in kasneje. Modro je že pred operacijo dioptrije razmišljati, kako bomo dober vid ohranili in preveriti kdo in kako nam bo pomagal skrbeti za zdravje oči po operaciji dioptrije.

Preprosta dostopnost zdravnika, ki je dosegljiv tudi po operaciji, je nujna in mora biti samoumevna. Da boste lahko brezskrbno uživali v svobodi popolnega vida poskrbite, da boste po operaciji dioptrije imeli dostop do teh 5 storitev.

1 Spremljanje po operaciji prilagojeno vašemu okrevanju

Okrevanje vida po operaciji dioptrije zavisi od vrste operacije in uporabljene tehnike, kot tudi od odziva oči vsakega posameznika. Za preprečitev zapletov in najboljši rezultat operacije, morata biti pogostost in časovno obdobje kontrolnih pregledov po operaciji, prilagojena potrebam posameznika.

2 Merjenje očesnega tlaka

Neprepoznan, dolgotrajno zvišan očesni tlak lahko privede do nepopravljive okvare vida. To obolenje se lahko razvije spontano, pojavi pa se lahko tudi kot odziv na očesna zdravila, ki so potrebna po operaciji dioptrije. Kontrola očesnega tlaka tako v obdobju okrevanja kot kasneje najmanj na vsaki dve leti je eden pomembnih ukrepov za zagotovitev dolgotrajno dobrega vida.

3 Letna kontrola vidne ostrine

Vid se lahko po operaciji dioptrije čez čas tudi spet poslabša. V primeru laserske operacije dioptrije je to najpogosteje zaradi napredovanja dioptrije, pri operaciji dioptrije z lečo pa običajno zaradi zamotnitve lečne ovojnice. V obeh primerih lahko vidno ostrino z majhnim dodatnim laserskim posegom spet povrnemo. Pomembno je, da stanje ugotovimo, ter ustrezno zdravimo.

4 Možnost zdravljenja motnjav steklovine

Motnjave steklovine v bolj ali manj izraženi obliki ima z leti praktično vsak. Opažamo jih kot majhne plavajoče nitke ali temne pikice v vidnem polju, najlažje ko se zazremo v belo osvetljeno površino. Po operaciji dioptrije z lečo, ko se vid naenkrat močno izboljša, so lahko takšne motnjave nekaterim moteče. Odstranimo ji razmeroma preprosto z majhnim laserskim posegom, ki se ga izvede med ambulantnim pregledom. Na ta način očistimo vidno polje vseh motečih sivin.

5 Obdobni pregled očesnega ozadja

Svetlobo, ki prehaja v oko zaznavamo z mrežnico. To je tkivo na očesnem ozadju, ki pretvarja svetlobne dražljaje v električne impulze, ki potujejo po optičnem živcu v vidni center. Očesno ozadje oziroma očesna mrežnica je tako najpomembnejši del očesa. Z leti tudi na očesni mrežnici lahko prihaja do bolezenskih sprememb. Mnoge od teh je ob zgodnji spoznavi možno učinkovito zdraviti. Obdobni pregledi očesnega ozadja so zato bistveni za ohranitev očesnega zdravja in dobrega vida.

mag. Kristina Mikek, dr.med.
specialistka oftalmologijeNazaj

Preberite tudi:

Operativni posegi

7 največjih zmot o Lasik operaciji dioptrije

Še vedno nosite očala ali kontaktne leče, ker imate pomisleke o operaciji dioptrije? Vas to odvrača, da bi naredili prvi korak do boljšega vida?

Operativni posegi

Siva mrena je bila za Petra priložnost, da se je znebil očal za daljavo in tudi za bližino

Operacije očesne dioptrije so v zadnjem desetletju doživele velik razmah in število izvedenih posegov hitro narašča. Razloga za to sta sodobna tehnolo...

Operativni posegi

Komu svoje oči zaupajo zdravniki?

Nosite očala ali leče, ker brez njih ne vidite več dobro? Vedno bolj občutite, kako vas omejujejo pri delu, športu in dejavnejšem življenju? Razmišlja...

Brezplačni posvet

Prijavite se na brezplačni posvet za operacijo dioptrije z našim zdravnikom. 

Telefonski posvetAmbulantni posvet