Siva mrena je bila za Petra priložnost, da se je znebil očal za daljavo in tudi za bližino

Operacije očesne dioptrije so v zadnjem desetletju doživele velik razmah in število izvedenih posegov hitro narašča. Razloga za to sta sodobna tehnologija, ki omogoča odpravo najrazličnejših oblik dioptrije in astigmatizma, in cenovna dostopnost teh posegov. Eden pomembnih razlogov za razširjenost operacij dioptrije pri starejši populaciji je tudi velika pogostnost sive mrene.

Vzrok za moten vid pri sivi mreni so motnje, ki se pojavijo v očesni leči, ki je v očesu neposredno za šarenico. Če je leča motna, svetloba slabše prehaja skoznjo in se na njej tudi nepravilno lomi, posledica tega pa je nejasen ali meglen vid. Pogostnost tega obolenja s starostjo narašča in po 65. letu starosti ima zaradi nje težave z vidom že več kot polovica ljudi. Zaradi splošnega staranja prebivalstva število pacientov s sivo mreno nenehno raste. V Sloveniji na operacijo sive mrene čaka od 10 do 20 tisoč obolelih. Ta operacija pa je hkrati tudi priložnost za vse, da si povrnejo popoln vid na blizu in daleč.

Očala so me pri aktivnem življenju vedno omejevala. Foto Arhiv Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

Ko je bil Peter Česnik soočen z dejstvom, da je njegova siva mrena napredovala toliko, da je potrebna operacija, je preveril vse možnosti, ki so mu bile na voljo, in to ga je privedlo do očesnega centra Morela.

Pregled pri dr. Kristini Mikek je potrdil diagnozo. Zdravnica mu je predstavila možnosti, ki so mu bile na voljo, in sicer klasična operacija z enofokalno lečo in operacija z multifokalno lečo. Operaciji potekata enako, razlika je le v leči, ki se vstavi v oko. Standardne znotrajočesne leče, ki se uporabljajo pri operaciji sive mrene, so enožariščne. Te leče omogočajo oster vid na daljavo, torej podoben vid kot pri starostnikih brez sive mrene. Multifokalne leče v nasprotju s klasičnimi lečami zagotavljajo oster vid brez očal ne le na daleč, temveč tudi na blizu.

Z operacijo, pri kateri se namesto klasične leče vstavi multifokalna, se pacient hkrati znebi očal za bližino in daljavo. Foto Jernej Lasič

Dr. Kristina Mikek: "Vsakemu pacientu, ki mu ugotovimo sivo mreno in nima drugih očesnih obolenj, pojasnimo, da je mogoče pri posegu namesto standardne leče vstaviti multifokalno. Tako hkrati s sivo mreno odpravimo še starostno dioptrijo. Siva mrena je lahko enkratna priložnost, da se pacient z enim posegom znebi sive mrene ter tudi očal za bližino in daljavo."

"Ko me je skoraj vse življenje nehote omejeval slab vid, sem pri sedemdesetih ugotovil, da je siva mrena lahko priložnost, da si povrnem odličen vid, za katerega sem že pozabil, da je mogoč," pravi danes Peter Česnik. Prva očala je dobil pri dvanajstih letih. Dioptrija in cilinder sta se mu v naslednjih sedmih letih tako hitro povečevala, da moral izstopiti iz avstralske mladinske ekipe vaterpola. "Vaterpola z očali nisem mogel igrati, težkih športnih leč v 70. letih prejšnjega stoletja pa moje oči niso prenašale. Na koncu nisem več videl dobro ne žoge ne soigralcev in sem žogo nehote podajal nasprotnikom."
Čeprav je bil na očala obsojen, se ni nikoli zares sprijaznil z njimi, saj so ga omejevala na številnih področjih njegovega aktivnega življenja. "Očala se med smučanjem rosijo, ko prideš pozimi s hladnega na toplo se ti zarosijo, na jadranju so zaradi soli in drobnih kapljic ves čas umazana, in ko želiš poljubiti ženo, očala trkajo", našteva Peter.

 

Bi radi preverili, ali je poseg z vstavitvijo multifokalne leče primeren tudi za vas?

Izkoristite možnost brezplačnega posveta v očesnih centrih Morela v Ljubljani, Mariboru ali na Bledu.

 

Za optimalen rezultat posega in najboljši vid sta potrebna izkušen kirurg in najsodobnejša tehnologija. V očesnem centru Morela so opravili že več kot 15.000 laserskih operacij. So med redkimi, ki izvajajo operacije z vstavitvijo umetnih leč tudi z robotskim laserjem, kar povečuje varnost in natančnost posegov.

Morela okulisti so z izkušenimi kirurgi in najsodobnejšo tehnologijo opravili že več kot 15.000 laserskih operacij. Foto Dean Dubokovič

Kot prvi center za očesno kirurgijo v Sloveniji so že pred šestimi leti pridobili tudi akreditacijo najuglednejše mednarodne akreditacijske ustanove Join Commission International, kar potrjuje izjemno kakovost storitev.

"Odločitev za operacijo z multifokalno lečo je ena najboljših stvari, ki sem jih naredil v življenju. Tveganje je enako kot pri klasični operaciji, rezultat v obliki kakovosti življenja pa veliko, veliko boljši. Danes vidim! Med tuširanjem ne iščem več mila, v avtu odlično vidim cesto in armaturo z navigacijo, na morju, ko pridem iz vode, ne iščem očal. Meni se je z operacijo na novo odprl svet. Že dolgo pred tem sem pozabil, kako sem videl kot otrok, kako čudovite so barve, kako lep je svet", še danes navdušen strne svojo izkušnjo Peter.

Izkoristite možnost brezplačnega posveta in preverite, ali lahko v očesnem centru Morela tudi vam pomagajo do odličnega vida. S preprosto prijavo prek spleta ali klicem na telefonsko številko 01 510 2340 boste prejeli svoj brezplačni termin.


Objavljeno:

S.C. 22.03.2019. Siva mrena je bila za Petra priložnost, da se je znebil očal za daljavo in tudi za bližino. rtvslo.si. URL: https://www.rtvslo.si/oglasno-sporocilo/siva-mrena-je-bila-za-petra-priloznost-da-se-je-znebil-ocal-za-daljavo-in-tudi-za-blizino/483352 (Citirano 05. 05. 2019).Nazaj

Preberite tudi:

Operativni posegi

10 drobnih sprememb po operaciji dioptrije, ki dajo nov občutek svobode s popolnim vidom

Pred operacijo dioptrije si je težko predstavljati kako je živeti brez očal. Poskusite si predstavljati, kako je začeti dan brez iskanja očal.

Operativni posegi

Tako v Moreli izgleda skrb za vid in zdravje oči po operaciji dioptrije

Česa so deležni naši supervidniki, tako imenujemo tiste, ki smo jim pomagali do boljšega vida.

Operativni posegi

5 zapletov po operaciji dioptrije z lečo, ki to niso

Koristi operacije dioptrije z lečo so hitro jasne vsem, ki razmišljajo o tem posegu.

Brezplačni posvet

Prijavite se na brezplačni posvet za operacijo dioptrije z našim zdravnikom. 

Telefonski posvetAmbulantni posvet