Sezonske očesne alergije na pohodu

Ali bi se tudi vi radi izognili očesnim alergijam in končno uživali v pomladnem prebujanju narave?

Sezonske očesne alergije na pohodu

Pomladne dnevi in prebujanje narave so lahko za marsikoga vsakoletna nadloga. Se morate tudi vi skrivati doma, medtem ko lahko ostali mirno uživajo v prvih sončnih žarkih, sprehodih po parkih in gozdovih? Se tudi vam zgodi, da se kar en dan zbudite in ne morete ustaviti solzenja iz oči?

Očesne alergije so lahko prava nadloga. Pa vendar lahko marsikatere alergijske reakcije omilimo oz. se jim izognemo, če se pravočasno spopademo s težavo. Da bi jih odpravili ali omilili, moramo ugotoviti njihove vzroke in se jih izogibati. Stanje lahko olajšajo tudi nekatere kapljice za oči in druga zdravila.

Pordele, otekle in razdražene oči

Simptome očesnih alergij lahko povzročijo običajni vzroki, kot so cvetni prah, prah, živalske dlake in drugi zunanji in notranji alergeni. Očesne alergije so znano tudi kot alergijski konjunktivitis. Ko imate alergije, se vaš organizem odzove na snov, ki ni škodljiva. Takrat se sprosti histamin, ki povzroči otekanje in vnetje. Zato žilice v očeh otečejo, oči pa postanejo bolj rdeče, srbeče, solzne in razdražene.

Na kaj vse ste lahko alergični

  • Cvetni prah trav, korenin in dreves. To so najpogostejše vrste očesnih alergij in se imenujejo sezonski alergijski konjunktivitis.
  • Prah, živalsko dlako in ostale alergene notranjih prostorov. Te alergije imate lahko celo leto in se imenujejo kronični konjunktivitis.
  • Ličila, parfume in ostale kemične sestavine, ki povzročajo očesne alergije. Te alergije se imenujejo kontaktni konjunktivitis.
  • Kontaktne leče ali tekočine za kontaktne leče.

Pomembno je, da ugotovimo, katera snov je tista, ki nam razdraži oči. O tem se posvetujte s svojim očesnim zdravnikom, ki vas bo usmeril na nadaljnje preiskave in svetoval terapijo. Simptomi, na katere morate biti pozorni so najpogosteje: pordele in razdražene oči, srbečica, prekomerno solzenje, otekle veke, občutljivost ali skelenje v očeh in občutljivost na svetlobo.

Oči so eden najpomembnejših in najbolj obremenjenih čutil v današnjem slogu življenja. Če smo dovolj pozorni, lahko nekatere težave že preventivno omilimo ali celo odpravimo. Poskrbite za svoje oči in jim privoščite kvalitetno nego. Vaš vid vam bo hvaležen, vaša kvaliteta življenja pa še boljša.Nazaj

Preberite tudi:

Zdravje oči

Z odgovori na teh 5 vprašanj boste izbrali pravo lečo za operacijo sive mrene

Vid na daljavo in bližino postaja zamegljen, svetloba povzroča občutek bleščanja, nočni vid je slabši, za branje je potrebna dobra osvetlitev, novo pr...

Zdravje oči

5 jedi za zdrave oči

So tudi vas v otroštvu podučili, da je korenček zdrav za oči? Ste slišali, da so za oči dobre omega-3 maščobne kisline, antioksidanti, bera karoten, c...

Zdravje oči

5 znakov, ki nakazujejo na keratokonus

Keratokonus je obolenje, ki povzroča slabšanje vida. Zgodnja prepoznava je pomembna, saj le pravočasno zdravljenje prepreči okvaro vida.

Brezplačni posvet

Prijavite se na brezplačni posvet za operacijo dioptrije z našim zdravnikom. 

Telefonski posvetAmbulantni posvet